Elämä

Korvat voivat tottua liikaan hiljaisuuteen, ja se tekee kuulolle huonoa

Normaaleilta elämän ääniltä korvia ei tulisi suojata, jottei synny ääniyliherkkyysongelmaa, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Topi Jutila.

Moni laittaa korvatulpat korvaan mennessään nukkumaan. Joku kuorsaavan puolison takia, joku ulkoa kantautuvan metelin takia. Tulppien avulla unen päästä saa usein paremmin kiinni.

Monelle korvatulpista on tullut tapa, josta on vaikea päästää irti, vaikkei meluhaittaa olisikaan tiedossa. Tulppia käytetään ikään kuin varmuuden vuoksi.

Kysyimme asiantuntijalta, voiko korvatulppien jatkuvasta käytöstä olla haittaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Topi Jutila ei ole erityisen huolissaan, vaikka korvatulppia käyttäisi usein. Usein korvatulppien käyttöön on jokin syy, hän kertoo. Harva myöskään käyttää korvatulppia ympärivuorokautisesti.

”Toki voi käydä niin ettei osaa enää nukkua ilman tulppia, mutta onko se sitten suuri katastrofi, niin se on ehkä suhteellista. Yleensä se ei kuitenkaan ole haitallista.”

Korvatulppien käyttäjän kannattaa kuitenkin tiedostaa niiden jatkuvasta käytöstä aiheutuvat riskit, vaikka harvalle tulpista aiheutuu haittaa.

”Jos syystä tai toisesta käyttää pitkäjaksoisesti tulppia, ne voivat hauduttaa korvakäytävää, jolloin tulehdusalttius lisääntyy.”

Normaalissa korvassa tulehdusvaara on melko pieni, mutta jos käyttäjällä on alttiutta korvakäytävän tulehduksiin, toistuva käyttö voi altistaa tulehduksille, Jutila kertoo.

Perinteisiä vaahtomuovisia korvatulppia ei kannatakaan käyttää päivää pidempään, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään korvassa likaantuneiden korvatulppien takia.

”En suosittele pesemään vaahto­muovi­tulppia, koska niitä ei toden­näköisesti saa riittävän puhtaaksi.”

Korvatulppia on paljon kuitenkin erilaisia ja monet on tarkoitettu useampaan käyttökertaan. Niitä voi pestä käyttökertojen välissä.

Korvatulpat saattavat myös työntää korvavaikkua syvemmälle ja tukkeuttaa korvakäytävän, jos vaikkua on kertynyt korvaan paljon.

”Korvan ihoa vasten tulpat ovat yleensä sen verran pehmeitä, etteivät ne aiheuta ihon rikkoontumista, toisin kuin topsipuikot, joita ei muutenkaan suositella käytettäväksi korvan puhdistukseen”, Jutila kertoo.

”Yleisesti ottaen tulehduksetkaan eivät ole vaarallisia, vaan ne hoituvat yleensä korvan puhdistuksella ja tipoilla.”

Tulehdusvaaran sijaan on todennäköisempää, että korvatulppien jatkuva käyttö aiheuttaa ääniyliherkkyysongelmaa, jolloin korvat eivät enää kestä normaaleja ääniä.

Jotkut alkavat hoitaa ääniyliherkkiä korvia alkujaan korvatulpilla, mutta sillä tavalla he saattavat vain herkistää korvia enemmän, Jutila kertoo.

”Jos tulppaa usein tai pitkäaikaisesti korvia tavallisilta arjen ja ympäristön ääniltä, se voi pahentaa ääniyliherkkyysongelmaa.”

Kun korvat tottuvat hiljaisempaan äänimaisemaan, ne eivät siedä enää tavallisiakaan ääniä. Siitä voi tulla kierre, kun tulpista ei pääse enää helposti irti.

Äänten säätely matkallaan korvasta aivoihin ei toimi optimaalisesti. Lisäksi eri äänillä on ihmisille erilaisia merkityksiä ja ne saavat aikaan erilaisia tunnereaktioita, joten myös psyykellä on usein rooli ääniyliherkkyydessä.

”Vaikka arjen tavalliset äänet saattavat olla koviakin, niin herkästi en lähtisi tavallisilta arjen ääniltä suojautumaan tai varautumaan korvatulpilla. Siitä voi enemmänkin muodostua ongelma oli sitten lapsi tai aikuinen.”

Kuulosuojaimet ovat tyypillinen näky avokonttoreissa, joten kysyimme Jutilalta, kannattaisiko niistä luopua. Hänen mukaansa avokonttorit ovat usein hälyisiä, ja syy suojainten käytölle on epämiellyttävien ympäristön äänien sijaan usein ennemmin se, että häly häiritsee työhön keskittymistä. Siihen hän ei ota kantaa, pitäisikö opetella olemaan ilman.

”Parasta olisi tietysti, että työskentelyolosuhteet olisivat sellaiset, ettei kenenkään tarvitsisi käyttää kuulosuojaimia konttorissa”, Jutila kertoo.

Toisaalta toki voimakkailta ääniltä suojautuminen konserteissa ja vastaavissa tilaisuuksissa on tietenkin suotavaa, Jutila jatkaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää