Elämä

Vanhoissa putkistoissa saattaa muhia keuhko­kuumetta aiheuttava bakteeri: Vettä pitäisi aina valuttaa ennen suihkua

Keuhkokuumetta aiheuttava legionella tarttuu hengittämällä tartunnan saanutta vesihöyryä, mutta ei tartu juomalla.

Vedessä viihtyvä legionellabakteeri voi siirtyä ihmiseen kotioloissa vesihöyryn ja pisaroiden välityksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Pahimmillaan legionellabakteeri aiheuttaa henkeä uhkaavan keuhkokuumeen.

Tavallisimmin tartunnan saa oman kodin suihkusta tai ikävänä tuliaisena etelän matkalta. Lähde voi kuitenkin olla mikä tahansa vettä käyttävä ja aerosolia muodostava laite, jossa vesi pääsee seisomaan lämpimässä, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Silja Mentula.

”Kaikenmaailman suihkulähteet ja porealtaat, kaikki mikä välillä laitetaan pois päältä, mutta ei tyhjennetä vedestä tai desinfioida, sisältävät riskin. Niissä pääsee syntymään limaa eli biofilmiä, jonka sisällä legionella tykkää lisääntyä. Kun laite pistetään uudelleen päälle, siinä kohtaa on riski saada tartunta.”

Sama pätee myös normaaliin suihkuun, jos on ollut useita päiviä pois kotoa. Kun tulee kotiin, vettä kannattaa aina juoksuttaa ennen kuin sitä käyttää, näin bakteereita huuhtouu pois.

Muutaman minuutti riittää: kylmää ja kuumaa vettä, kumpaakin, Mentula ohjeistaa.


Bakteerin kasvulle oivallisia paikkoja ovat muun muassa put­ki­re­mon­toi­matto­mat talot, puu­tar­ha­let­kut, jois­sa ve­si sei­soo ja hotellit, joiden käyttö hiljaisella sesongilla hiljenee tai lopahtaa kokonaan.

”Mitä enemmän putkissa on korroosioita, sakkoja ja rosoisia pintoja, johon kertyy likaa ja johon bakteerit voi jäädä muhimaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä legionella pääsee kasvamaan.”

Paljut ja uima-altaat eivät ole legionellan suhteen riskipaikkoja. Niissä ei ole vastaavia putkistoja, kuten esimerkiksi poreammeissa, jotka tarjoavat laajan pinta-alan biofilmille, eivätkä ne tuota aerosoleja.

Veden juoksutuksen lisäksi on tärkeää pitää vesiputkistot kunnossa ja veden lämpötila bakteerien kasvun estämisen kannalta sopivana. Jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan, kylmän veden tulisi olla alle 20 asteista ja kuuman veden yli 55 asteista.

Tartunnan riski kasvaa bakteeripitoisuuden kasvun myötä, siksi yksinkertaisillakin keinoilla saatu bakteeripitoisuuden lasku alentaa tartunnan riskiä merkittävästi, Mentula kertoo.

”On myös aina huonoa tuuria, jos bakteerit alkavat hurjasti lisääntymään.”

Veden juomista ei tarvitse legionellan tarttumisen takia välttää, sillä bakteeri tarttuu keuhkojen kautta, mutta ei vettä juomalla. Legionella ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

Legionella on patogeeni eli ihmisessä tautia aiheuttava bakteeri, jota ei normaalisti ihmisestä löydä. Jos sellaisen löytää, se on aina merkittävä löydös, Mentula kertoo.

Vuosittain Suomessa diagnosoidaan noin 20 tapausta, joissa keuhkokuumeen aiheuttaja on legionellabakteeri. Osa tapauksista saattaa kuitenkin jäädä tilastojen ulkopuolelle, jos vaikka tautia on hoidettu laajakirjoisilla antibiooteilla ilman, että tiedetään, mikä aiheuttaja oli.

”Suomessahan legionelloja löydetään paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, joka vähän kielii siitä, että niitä ei etsitä yhtä aktiivisesti.”

Suurin osa terveistä legionellalle altistuneista ei sairastu keuhkokuumeeseen, mutta perustervekin voi sairastua.

”Riski ei ole hirveän suuri, vaikka bakteerille altistuu.”

Riski kuitenkin kasvaa niiden kohdalla, joilla elimistön puolustuskyky on jostain syystä heikentynyt. Korkean iän ohella myös tupakointi on yksi selkeä riskitekijä, Mentula kertoo.

Tauti voi ilmetä myös oireettomana tai lieväoireisena. Ääripäässä se voi johtaa monielinvaurioon, joka voi johtaa myös kuolemaan.

Legionellabakteerin aiheuttamista sairastumisista noin kahdeksan prosenttia johtaa kuolemaan Suomessa ja muualla Euroopassa.

Legionellan tunnistaminen vaatii osaamista, sillä legionellan aiheuttaman keuhkokuumeen oireet eivät eroa muista keuhkokuumeista. Diagnoosin vahvistaminen vaatii laboratoriotestin.

On kuitenkin tärkeää, että keuhkokuumeen hoidon lisäksi selvitetään sen alkuperä, Mentula kertoo. Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteeseen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia. Tätä varten voidaan ottaa ympäristönäytteitä.

”Joka ikinen potilas haastatellaan ja sillä selvitetään niitä taustatekijöitä, missä potilas on altistumisaikana ollut, ja minkälaisia vesikontakteja hänellä on ollut tai minkälaisia vettä käyttäviä laitteita hän on käyttänyt.”

Legionellan tunnistaminen on tärkeää, jotta legionellabakteerin alkulähteesen voidaan kohdistaa korjaavia toimenpiteitä ja ehkäistä uusia sairastumisia.

Tavallisimmillaan legionellaa tavataan etelän maissa. Siellä erityisenä riskinä on rakennusten katoilla olevat jäähdytysjärjestelmien lauhdutustornit, joista haihtuu höyryä. Höyryn mukana legionellabakteereita voi kulkeutua kaupunki-ilmaan aiheuttaen isojakin epidemioita.

”Jäähdytysjärjestelmistä on pahimmillaan sairastunut useita satoja ihmisiä kerralla.”

Suomessa tapaukset ovat enimmäkseen yksittäisiä, muutamia alle kymmenen hengen ryppäitä on kuitenkin ollut, Mentula kertoo.

Legionellabakteerin lisäksi myös vesivälitteiset mykobakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumetta.

Mykobakteerille jokainen tosin altistuukin väistämättä, sillä niitä on lähes aina vesijohtovedessä ja ympäristössä kaikkialla pieniä pitoisuuksia. Ne aiheuttavat infektioita vain heille joilla on alentunut puolustuskyky.

”Iso osa mykobakteereista on varsin yleisiä, hyvin matalapatogeenisia ympäristöbakteereja, jotka eivät normaalisti perusterveelle aiheuta tautia.”

Vesijohtovesi ei muutoinkaan ole täysin steriiliä. Vedessä voi olla pieniä mikrobipitoisuuksia, ja se on Mentulan mukaan hyväksyttävää, kun pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä ole terveydelle vaaraa.

Yleisesti ottaen yön yli putkessa seissyt vesi on huonolaatuisempaa kuin keskellä päivää enemmän virrannut vesi. Vettä kannattaa siis aina vähän valuttaa ennen käyttöä, ei vain legionellan takia, vaan muidenkin putkistosta liukenevien yhdisteiden takia, Mentula kertoo.

”Jos vesi pääsee jossakin seisomaan ja pöpöt lisääntymään, riski sairastua kasvaa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää