Elämä    |   Kolumni

Luonto säästyy, jos ei lennä vaan pelaa – Peli voi antaa vahvan tunteen toisessa paikassa olemisesta

Spider-Man -pelin ansiosta tunnen Manhattanin saaren pohjapiirroksen tarkkaan. Entä jos matkailu voidaan tehdä virtuaalisesti, pohtii kolumnisti Iikka Kivi.

Viime sunnuntaina kävin erikoisella matkalla.

Kuljin vuonna 1840 vankkurikaravaanin matkassa historiallisen uudisraivaajien väylän, Oregonin reitin.

Taistelin ankaraa säätä vastaan, kävin vaihtokauppaa muiden pioneerien kanssa ja yritin jakaa vähiä resursseja niin, että seurueeni pysyisi hengissä. Valitettavasti en onnistunut tässä, sillä eräs retkikuntamme jäsenistä ehti menehtyä punatautiin ennen Oregonin valojen näkymistä.

Kyse on klassikkovideopelistä nimeltä Oregon Trail. Häkellyttäväksi kokemuksen vetovoimaisuuden tekee se, että ensimmäisen kerran peli ilmestyi vuonna 1971 – kaksi vuotta ensimmäisen kuuhunlaskeutumisen jälkeen!

 

Entä jos matkailu voidaan tehdä virtuaalisesti?

Elämyksen voimakkuus herätti ajatuksia ja mahdollisen vastauksen suureen ongelmaan: matkustaminen tuhlaa luontoa surutta, mutta samalla elämysten, kulttuurivaihdon ja uuden oppimisen merkitystä on mahdotonta kiistää.

Entä jos ihmisen ei tarvitsisi siirtyä fyysisesti mihinkään kokeakseen uutta? Entä jos matkailu voidaan tehdä virtuaalisesti?

Jos melkein 50-vuotias pelivaari kykenee antamaan noin vahvan tunteen toisessa paikassa olemisesta, millaisiin fiiliksiin nykykoneilla pääsee kiinni?

Aika huimiin! Spider-Man -pelin ansiosta tunnen New Yorkin Manhattanin saaren pohjapiirroksen tarkkaan. Syksyisin olen lepuuttanut kaamoksen väsyttämiä aivojani Far Cry -sarjan esiinloihtimissa Kaakkois-Aasian saaristossa ja Himalajan vuoristossa. Taitavasti tehdyissä peleissä ”siellä olemisen” tunne on hyvin autenttinen.

Elämyspuoli siis hoituu, mutta entäs kulttuurivaihto ja uuden oppiminen? Vaikka vieraaseen kulttuuriin tutustumista sillä ei korvatakaan, moninpeleissä tapaa ihmisiä ympäri maailman.

Pääosa ajasta kuluu pelitapahtumista keskusteluun, mutta tauoilla jutellaan muustakin. Mistä päin ollaan ja millainen täällä on meininki.

Monista peleistä on myös mahdollista oppia paljon. Kielitaito tuppaa kehittymään, moninpeli kehittää kommunikaatiotaitoja ja monissa peleissä oppii historiaa, politiikkaa ja muita yleissivistäviä asioita.

Assassin's Creed -pelisarjan isoimpiin porkkanoihin kuuluu se, että pelaaja pääsee tutkimaan huolellisesti mallinnettua ristiretkiaikojen Jerusalemia tai antiikin Egyptiä.

Näin kävi minullekin: kun vankkurit oli saatu perille, seuraavaksi avasin Wikipedian ja halusin oppia uudisraivaajaelämästä lisää.

En tarkoita sanoa, että ulos lähtemistä ja maailmaan tutustumista kannattaa kokonaisuudessaan korvata ruudun ääressä istumisella. Mutta kannattaa silti harkita, josko tämänvuotisen matkan tekisikin kotisohvalta käsin.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko, jonka lempiasia ilmaston­muutoksessa on se, että sen myötä laiskuus on hyve.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa: miksi se on Suomessa niin vaikeaa?

  2. 2

   Vasemmiston Merja Kyllönen arvostelee Kansan Uutisissa jyrkästi pääministeri Rinnettä: ”Itse tässä ajetaan päin seinää”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Brad Pittin esittämä astronautti etsii isäänsä aurinkokunnan laidalta vakavassa ja vaikuttavassa tieteiselokuvassa

  7. 7

   Rajusta työpaikka­kiusaamisestakin syytetty Helsingin korkea johtaja sai tuomion työsyrjinnästä – Insinöörin rukoushetket estivät työsopimuksen solmimisen

  8. 8

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  9. 9

   Kommentti: Toimiiko Suomen ja Ranskan asettama brexit-takaraja? Pikkuruista Suomea syytettiin henkseleiden paukuttelusta

  10. 10

   Winnipegin päävalmentaja keskeytti toimittajan piikitelläkseen Patrik Lainetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  7. 7

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  10. 10

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää