Elämä

Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

Kesken juoksun kyljessä tuntuva pistäminen johtuu pallealihaksen krampista.

Varmaankin lähes kaikkia juoksijoita on joskus piinannut kesken lenkin iskevä ikävä pistoksen tunne kyljessä tai vatsassa. Harva kuitenkaan tietää, mistä se johtuu.

Juostessa pallealihas ärtyy ja kramppaa hölskyvän liikkeen seurauksena ja se tuntuu pistämisenä, kertoo ODL Liikuntaklinikan liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander.

Pallea on hengityslihas, jolla on tärkeä merkitys hengitysliikkeessä, sillä se aktivoi pallean lisäksi myös muut vartalon lihakset tukemaan selkää. Palleahengitys on syvää hengitystä, joka myös parantaa rintakehän ja selän liikkuvuutta ja pitää lihakset joustavina.

Se on kupolimainen, litteä lihas, joka erottaa vatsaontelon ja rintaontelon toisistaan. Pallealihakseen kiinnittyy sisäelimiä ligamenttien eli siteiden avulla, jotka venyvät ja ärtyvät juostessa, kun suorituksessa kuormitetaan tiettyjä lihaksia, hengitetään voimakkaasti ja tulee hölskyvää liikettä.

”Se saattaa aiheuttaa palleaärsytystä ja pallealihaksen kramppia. Ja siitä tulee se pistos.”

Useimmiten pistos iskee juurikin juostessa, mutta joillekin se tulee myös uidessa. Muissa lajeissa vaiva ei yleensä ilmene, mutta se on yksilöllistä, Nylander kertoo.

Pistos voi tulla kenelle vain.

Ikävä tuntemus ei ole vain aloittelevien tai huonokuntoisten liikkujien vaiva, vaikka heillä pistäminen on yleisempää, Nylander kertoo. Huippu-urheilijatkin kärsivät joskus pistosta, tosin harvemmin kuin liikunnan vasta-alkajat, joilla oikea juoksutekniikka ei ole välttämättä hallussa eikä juoksua tukevat lihakset vahvistuneet.

”Jos keskivartalon lihakset ovat huonossa kunnossa, niiden vahvistamisesta on yleensä hyötyä. Ja siitä, että ryhti ja keskivartalon hallinta on hyvä, johon vahvat lihakset tietysti vaikuttavat.”

Ylipainoisille pistos saattaa tulla helpommin, joten painon pudotuksesta voi olla hyötyä, Nylander kertoo. Painavampi keho aiheuttaa esimerkiksi suurempaa venyttymistä ja painetta sisäelimiä palleaan kiinnittäviin siteisiin.

Kunnon sijaan hyvällä juoksutekniikalla on enemmän merkitystä pistämisen ehkäisemisen kannalta. Siinä olennaisia asioita on hyvä ryhti ja hyvä keskivartalon hallinta.

”Kun oikeanlaiseen juoksutekniikkaan ja keskivartalon vahvistamiseen kiinnittää huomiota, juoksusta tulee muutenkin tehokkaampaa ja mukavampaa.”

Omaan kuntoon nähden ei kannata myöskään juosta liian kovaa, Nylander lisää.

Lämmittely, venyttely ja oikeanlainen hengitystekniikka ovat myös tärkeitä tekijöitä.

Oikeanlaisessa hengitystekniikassa on tärkeää, että ei hengitetä pinnallisesti vaan käytetään koko palleaa.

”Jos ei osaa hengittää oikealla tavalla, se saattaa mielestäni myöskin provosoida pistämistä.”

Pistoksen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää ettei syö juuri ennen lenkille lähtöä. Mekanismi on hiukan epäselvä, mutta ainakin aterian jälkeen verenkiertoa ohjautuu enemmän vatsaan, kun ruoan sulattamiseen liittyvät tapahtumat käynnistyvät. Tietysti täysi vatsakin painaa enemmän kuin tyhjä. Jotkut ovat myös todenneet, että hiilihapollisten juomien juominen aiheuttaa pistämistä herkemmin, Nylander kertoo.

”Semmoinen vanha nyrkkisääntö on, että pari tuntia olisi hyvä olla ateriasta ennen liikuntaa.”

Sopivasta nesteytyksestä pitää kuitenkin huolehtia, sillä kuivuminen voi altistaa pistämiselle.

Jos pistos kuitenkin iskee, siihen auttaa yleensä pysähtyminen, tahdin hiljentäminen tai pistoskohtaa vasten painaminen. Ylös-alas hölskyttävä liike taukoaa ja ylämahan painaminen voi vähentää siteiden venyttymistä ja painetta.

”Jotkut sanovat, että kyykkyyn meneminen tai kumartuminen auttaa.”

Kylkiä voi myös venytellä, ja jotkut kokevat, että hengitysrytmin vaihtaminen auttaa, Nylander kertoo.

Jos pistos tuntuu oikealla puolella, voi kokeilla hengityksen rytmittämistä siten, että aina vasemmalla jalalla astuessa hengittää ulos.

”Pistos ei kuitenkaan ole vaarallinen, vaikka tuntuisi miltä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  8. 8

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää