Elämä    |   Kolumni

Lääkärin pitää osata riittävän hyvin suomea, mutta yhä useammin ongelma on, että lääkäri ei juuri muuta puhukaan

Puutteellisella kielitaidolla ostetusta junalipusta voi tulla jännittävä reissu, mutta lääkärikäynnillä kielimuuri voi pahimmillaan jouduttaa viimeiselle matkalle, Pippa Laukka kirjoittaa kolumnissaan.Kun ihmi­nen me­nee lää­kä­ril­le, pi­täi­si hoito­hen­ki­lö­kun­nan kielitaidon olla riittävä, jotta sekä potilas että lääkäri ymmärtävät ja tulevat ymmärretyiksi. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole. Suomen lääkäreistä noin kymmenesosa on ulkomaalaistaustaisia, ja osan kielitaito on riittämätön.

On eri asia ostaa vieraalla kielellä junalippu tai lounas kuin hoitaa terveyttä. Puutteellisella kielitaidolla ostetusta junalipusta voi tulla jännittävä reissu, mutta lääkärikäynnillä kielimuuri voi pahimmillaan jouduttaa viimeiselle matkalle.

 

En tiedä, miten olisin pärjännyt venäläisen lääkärin paikalla hänen arjessaan.

Itsellänikin on kokemusta siitä, kuinka tuttu työ muuttuu haastavaksi, kun yhteistä kieltä ei ole. Olin kymmenen vuotta sitten työmatkalla Siperiassa, ja hoidimme venäläisen lääkärin kanssa ruotsalaista urheilijaa. Ulkopuolisten avulla yhteinen kieli löytyi, mutta diagnoosista tuli erimielisyyttä. Venäläislääkäri epäili kurkkumätää, minä tavallista nielutulehdusta. Venäläislääkäri ei tiennyt, että tämä vielä tänä päivä Siperiassa esiintyvä tauti on saatu rokotesuojan myötä häviämään pohjoismaista yli sata vuotta sitten.

Tässä tapauksessa olin oikeassa, mutta en tiedä, miten olisin vastaavasti pärjännyt venäläisen lääkärin paikalla hänen arjessaan.

 

Me suomalaiset olemme nykyään erilaisia.

Ulkomaalaisten lääkäreiden kielitaidosta on kohistu siitä lähtien, kun Suomeen alkoi vuosituhannen alussa tulla lääkäreitä ulkomailta. Puutteellisesta kielitaidosta johtuvat sotkut ovat asioita, joita lääkärien pätevyys- ja kielitaitovaatimuksilla pyritään korjaamaan ja hyvä niin.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös me suomalaiset olemme nykyään erilaisia. Yhä useamman äidinkieli on joku muu kuin suomi. Ongelma voi syntyä nimenomaan siitä, että lääkäri puhuu ainoastaan hyvää suomea.

Eivätkä kulttuurierot tietysti rajoitu vain kieleen. Viime viikolla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ulkomaalaistaustaisen vanhemman lapsi ei parane syövästä yhtä usein kuin täysin suomalaistaustaisen perheen lapsi.

Tämän asian äärelle on hyvä pysähtyä ja miettiä, kertooko tämä jotain sellaista suomalaisesta terveydenhoidosta, johon olisi syytä puuttua. Voisiko terveysasemilla ja sairaaloissa esimerkiksi tuoda paremmin tarjolle lääkärikunnan monipuolista kieliosaamista ja kulttuuriymmärrystä?

Osaisimmeko tehdä monipuolistuvasta lääkärikunnasta osan ratkaisua? Tulevaisuudessa myös terveydenhuollossa kannattaisi etsiä keinoja, joiden avulla ihmisillä on mahdollisuus tulla entistä paremmin kohdatuksi ja ymmärretyksi, äidinkielestä riippumatta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää