Pappi, joka haluaa uskoa ihmeisiin

Luterilaisethan eivät juuri ihmeisiin usko, mutta pappi Kaisa Kariranta haluaa uskoa. Mutta miksi joihinkin rukouksiin vastataan ihmeellä ja toisiin ei?

Julkaistu: , Päivitetty:

Uspenskin katedraalissa Helsingin Katajanokallaon ikoni, jonka kohdalle moni pysähtyy. Ikonin sanotaan tekevän ihmeitä. Tai niin moni uskoo, mukaan lukien luterilainen pappi ja tietokirjailija Kaisa Kariranta.

”Käyn täällä hiljentymässä ja hakemassa voimaa, kun elämässä on vaikeita hetkiä”, Kariranta kertoo Kozelštšinan Jumalanäidin ikonin äärellä.

Kesäisenä maanantaina katedraali on suljettu yleisöltä, mutta Karirannan suhteiden ja vahtimestarin avulla olemme päässeet katsomaan ikonia.

Se on pieni ja vaatimattoman näköinen. Ikonia ympäröivät useat riipukset, sormukset ja muut korut. Ne ovat votiivilahjoja, joita ihmettä rukoilleet ihmiset ovat antaneet joko rukouksensa edistämiseksi tai kiitokseksi toteutuneesta tapahtumasta. Tai mitä sitä turhia kiertelemään: kiitokseksi ihmeestä.

Ensimmäistä kertaa Karirannan ja ihme-ikonin tiet kohtasivat vuonna 2010. Ikoni oli varastettu, ja toimittajana Kotimaa24-uutissivustoa edeltäneessä pod.fi:ssä työskennellyt Kariranta teki tapauksesta jutun.

Silloin hän kuuli ikonin ihmeellisistä kyvyistä. Myöhemmin ikoni palautui Uspenskiin, mutta jäi kummittelemaan Karirannan mieleen.

Joitain vuosia sitten katedraalin hiljaisuudesta ja ikonin tuomasta lohdusta oli apua, kun Kariranta kävi läpi erokriisiä.

 

Ihme on jotain sellaista, jota ihminen ei itse pysty tuottamaan.

Vielä konkreettisemmin Kozelštšinan Jumalanäidin ihmeitätekevä vaikutus näyttäytyi Karirannalle, kun hän uskaltautui pyytämään apua ideaansa, ihmeitä ja pyhiinvaelluskohteita käsittelevään matkakirjaan.

”Rukoilin ikonilta, että saisin tehdä kirjan. Rukous oli hyvin väljästi muotoiltu, mutta pyysin, että saisin projektin jotenkin rahallisesti ja ajallisesti järjestymään, koska matka vaatisi kumpaakin.”

Ja ihme tapahtui:

”Sain enemmän ja hienompia apurahoja kuin koskaan olen saanut.”

Myös kustantaja kiinnostui ideasta, ja niin Kariranta ryhtyi suunnittelemaan reittiään. Viime vuonna ilmestynyt Ihmeellinen matkakirja kertoo Karirannan matkoista Euroopan tunnetuissa ja vähemmän tunnetuissa pyhiinvaelluskohteissa.

Monella saattaa herätä nyt epäilys, missä määrin ikoni ja rukous lopulta vaikuttivat koko kirjaprojektiin. Ehkä apurahat olisivat järjestyneet joka tapauksessa. Kariranta sanoo itsekin miettineensä asiaa, mutta pitää silti uskostaan kiinni.

”Ajattelen, että olisin voinut saada vähemmän ja asiat olisivat saattaneet järjestyä vaikeammin. Tätä ei voi tietenkään todistaa, ja se kuulostaa naurettavalta, mutta näin ajattelen.”

 

Miksi kuolemansairas ei aina parannu rukouksista huolimatta?

”Ihmeen virallinen määritelmä olisi varmaankin, että Jumala puuttuu tapahtumiin jotenkin luonnonlaeista poiketen, parantaen esimerkiksi jonkun sairauden. Olen itse ajatellut, että ihme on apu, joka muuttaa tilannetta paremmaksi. Jotain sellaista, jota ihminen ei itse pysty tuottamaan.”

Entä miksi joihinkin rukouksiin vastataan ihmeellä ja toisiin ei?

”Niin, se aiheuttaa ongelman. Miksi kuolemansairas ei aina parannu rukouksista huolimatta? En tiedä. Mutta pistääkö se minut epäilemään? Ei.”

Silti Karirantakin suhtautuu ihmerukoiluun tietyllä varauksella. Hän on hyvin tietoinen ihmeisiin liittyvistä epäilyistä: Twitter-tililläänkin hän tituleeraa itseään leikkisästi ”ihmehörhöksi”.

”Ihmerukoilu on minulle myös ehkä puoliksi leikillinen tapa. Kun eräällä läheisellä ihmisellä oli vakava sairaus, minun ei tehnytkään mieli mennä ihmerukoilemaan. Rukoilin kyllä ihmettä, paranemista, mutta tein niin pääosin joka tilanteessa. Ei ollut tarvetta tuoda läheiselleni ihmeitä tekeväksi sanottuja parantavia vesiä tai kankaanpalasia, joita pyhiltä paikoilta roudasin mukanani.”

Hetkinen, voiko siis olla uskossa ja suhtautua samalla uskoonsa epäillen?

Tämän kysymyksen kanssa Kariranta kertoo painineensa pitkään.

On pitänyt ensin perustella itselle, että voi olla samanaikaisesti rationaalinen ja uskonnollinen ihminen, hän sanoo. Kun kyse on Jumalasta, on myös hyväksyttävä, ettei kaikkea voi selittää järjellä.

”Yritin katsoa asioita rationaalisesti, mutta jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että jotain puuttuu. Kyse on kuitenkin Jumalasta, joka on isompi kuin ihminen. Jos Jumala kahlitaan siihen, mikä pystytään vain meidän logiikkamme keinoin todistamaan, niin eihän Jumala silloin ole ihmistä suurempi.”

 

Ihme on se, että taskunpohjalta löytyy karkki.

Matkoillaan Kariranta huomasi selvästi, miten eri tavoin ihmeeseen suhtaudutaan ortodoksien ja katolisten piirissä verrattuna luterilaisiin. Luterilaisuudesta on riisuttu pyhimykset ja pyhiinvaellukset – ja siinä samassa romukoppaan on heitetty myös ihmeet.

”Luterilaisessa kirkossa ihme on se, että taskunpohjalta löytyy karkki juuri silloin, kun on kova makeanhimo päällä”, Kariranta kiteyttää.

Kenties suomalaisetkin ovat tottuneet ajattelemaan ihmeen olevan jotakin pientä ja arkista, helposti järkeen käyvää. Ihmeitätekevät esineet ja pyhät paikat tuntuvat jotenkin liian yliluonnollisilta.

Toisaalta Kirkon tutkimuskeskuksen vuonna 2007 tekemässä kyselyssä 22 prosenttia vastanneista koki Jumalan tehneen ihmeen heidän elämässään ja 9 prosenttia koki parantuneensa sairaudesta rukouksen avulla.


”Ehkä Jumala jää meillä helposti aika kaukaiseksi ja epäkiinnostuneeksi pienistä ongelmistamme. Sitä paitsi se, että Jumalaan voi saada suoran yhteyden ja Jumala on lähellä tietyissä paikoissa, on minusta kaunis ajatus. Tai niin kuin keltit uskovat, että jotkut paikat ovat ohuempia.”

Mutta tässäkin on ristiriita.

”Teologisesti ja luterilaisena ihmisenä ajattelen, että Jumalan pitäisi kuulla kaikkialla yhtä hyvin. On vaikea perustella, miksi Jumala kuulisi joissain paikoissa paremmin kuin toisissa.”

On vanha ja uskontorajat ylittävä ajatus, että jotkut paikat ovat pyhempiä kuin toiset. Se ja omat kokemukset Uspenskin katedraalissa saivat Karirannan lähtemään ihmeelliselle tutkimusmatkalleen ympäri Eurooppaa.

 

Joissain paikoissa on kaikki kohdallaan pyhän kohtaamiseen.

Tie vei niin Ranskan Lourdesiin, Portugalin Fatimaan kuin Kreikan syrjäisille saarille ja Viron Pyhtitsan nunnaluostariin.

”Aika monet näistä paikoista olivat pyhiä ennestään. Se, että ihmiset ovat tunnistaneet paikkojen pyhyyden jo ennen kristinuskoa, lujitti myös omaa uskoani niihin. Vaikka uskon Jumalan olevan joka puolella, joissain paikoissa on erityinen tunnelma. Siksi ajattelen, että ehkä niissä todella on kaikki kohdallaan pyhän kohtaamiseen.”

Muutama paikka jäi erityisesti mieleen, hyvässä ja pahassa.

Portugalin Fatimassa Kariranta koki järkytyksen. Paikka on nykyään suosittu pyhiinvaelluskohde, jossa Neitsyt Marian kerrotaan ilmestyneen kolmelle paimenlapselle vuonna 1917.

”Pääkappelissa koin, että Marian patsas, joka kuvaa ilmestystä, tuijottaa minua vihamielisesti. Se oli pelottavaa. Se oli muutenkin tosi kylmä reissu, asteita oli plus seitsemän ja satoi, mutta sisällä oli kylmempää kuin ulkona.”

Kun sana matkasta alkoi levitä, Kariranta sai yhteydenottoja, joissa toivottiin pientä palvelusta, rukousta pyhässä paikassa. Niinpä hän vei mukanaan rukoustoiveita eri kohteisiin.

Apua pyydettiin kaikenlaisiin elämän ongelmiin: terveysasioihin, rakkauteen, lapsettomuuteen.

”Muutamasta kuulin jälkeenpäin, että ihmiset kokivat saaneensa apua.”

Nykyisen pappistyönsä ja kirjoittamisen ohella Kariranta on työskennellyt emeritapiispa Irja Askolan erityisavustajana. Neljään vuoteen kuului kaikenlaista käsilaukun kantamisesta ajatusapuun.

 

Oli hienoa nähdä läheltä, kuinka Irja seurasi omia arvojaan.

”Sinä aikana tuli tasa-arvoinen avioliittolaki. Oli hienoa nähdä läheltä, kuinka Irja seurasi omia arvojaan ja teki asioita rohkeasti, vaikka tiesi, että edessä oli vaikeitakin hetkiä.”

Viimeisin työkomennus Karirannalla oli turistipappina Espanjan Aurinkorannikolla syksystä 2018 kevääseen 2019.

”Meitä oli kolmesta neljään työntekijää, mukaan luettuna kanttori. Talvikaudella suomalaisten porukka on sellainen Keravan seurakunnan kokoinen eli 30 000 ihmistä. Suomessa olisi sitä joukkoa varten kymmeniä eri alojen ammattilaisia. Muutaman työntekijän ja vapaaehtoisten voimin hoidettiin kaikki asiat.”

Kotimaassa kirkko toimii toisinaan jopa niin hyvin, että on vaikea päästä kontaktiin ihmisten kanssa, Kariranta tuumii.

”Turistipappina sai ja joutui ylittämään kaikki ammattitaitonsa rajat. Siellä ihmisten kanssa tehtävä työ oli paljon suorempaa ja todella motivoivaa.”

Espanjassa Kariranta asui kahden kouluikäisen lapsensa kanssa. Vanhin lapsi muutti tuolloin jo omilleen. Lapset kävivät kansainvälistä koulua ja sopeutuivat uuteen ympäristöön hyvin. Silti paluuta kotiin odotettiin kovasti.

”Työ ulkomailla kiinnostaisi edelleen. Mutta se vaatisi ihmeen, että lapset haluaisivat taas lähteä.”

Kaisa Kariranta

Kuka?

46-vuotias pappi ja tietokirjailija. Asuu Keravalla kahden lapsensa kanssa. Töissä Vartiokylän seurakunnassa.

Mistä tunnetaan?

Kirjoittanut viime vuonna ilmestyneen Ihmeellinen matkakirja -teoksen. Kirja kertoo Karirannan matkoista pyhäksi koettuihin ja ihmeitätekeviin kohteisiin ympäri Eurooppaa. Työskennellyt myös emeritapiispa Irja Askolan erityisavustajana sekä turistipappina Espanjan Aurinkorannikolla

Mistä ei tunneta?

"Vaikka olen äänekkäästi ylpeä keravalaisuudestani ja onnistunut ujuttamaan Keravan kaikkiin kirjoihini ja useisiin juttuihin, olen oikeasti kotoisin Tuusulasta. "

Näistä en luovu

Seikkailut

Parhaat kokemukset ovat syntyneet silloin, kun lähtee vaikka pelottaa. Pätee matkoihin ja muuhun elämään.

Ilo

Surkeat elämänvaiheet on helpompi kestää, jos nauraa, vaikka itselleen.

Uteliaisuus

Maailma on ihmeellinen paikka ja se, että saa elää on ihmeen hienoa. Siksi suhtaudun kiinnostuksella muihin ihmisiin ja tuleviin päiviin. Mitä kaikkea ihmeellistä ne tuovatkaan tullessan?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  2. 2

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  7. 7

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  8. 8

   Onko tässä vuoden auto? Škoda iskee suosittuun autoluokkaan uskomattoman tilavalla ja mutkattomalla uutuudella

   Tilaajille
  9. 9

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää