Drone-kuvien upea Suomi

Suomi on täynnä hienoja kuvauskohteita, joita ei maan kamaralta aina huomaa. Drone on mullistanut valokuvauksen, ja nyt kuvaajat esittelevät upeimmat dronekohteet.

Julkaistu: , Päivitetty:

Järvet, saaret, suoalueet, metsät, rannat ja kalliot näyttäytyvät yläilmoista kuvatessa erilaisena kuin maan tasalta. Maan pinnalla voi ajatella, ettei paikalla ole mitään mielenkiintoista kuvattavaa, mutta ylhäältä näkymät voivat yllättää upeudellaan.

Kun dronen nostaa ilmaan, edessä aukeava järvi paljastaa muotonsa, vedestä erottuu eri sävyjä, pilvien heijastuksia ja auringon säteitä.

Dronen tarjoamat mahdollisuudet kuvaamiseen ovat lähes rajattomat, kun kameran vieminen onnistuu miltei paikkaan kuin paikkaan ja kuvan saa otettua lähes mistä tahansa perspektiivistä. Se onkin tuonut uuden ulottuvuuden valokuvaukseen.

Suomi on upeita dronekuvauskohteita täynnä, mutta jotkin paikat ovat ylitse muiden. Valokuvaajat Tea Karvinen, Konsta Punkka ja Jukka Paakkinen esittelevät dronekuvillaan näistä yksitoista erityistä.

Yksi hienoimmista kohteista on Suomen muotoinen järvi Neitokainen. Kyseessä on Kittilän kuntaan rakennettu tekojärvi, joka mukailee Suomen muotoja. Paikka on nykyisin dronekuvaajien suosima kuvauskohde, koska mitenkäs muuten Suomineidon muodot saisi taltioitua kameraan yhtä hienosti kuin ylhäältä päin kuvattuna.

Myös Päijänteen poikki kulkeva kahdeksan kilometriä pitkä luonnon­kaunis Pulkkilan­harju tarjoaa upeat puitteet dronekuvaamiselle. Yläilmoista maisemat avautuvat molemmin puolin Päijännettä.

Yksi erikoisuus on Saaristomeren kansallispuistoon kuuluva Sandön. Saaren itäkärki jatkuu matalana särkkänä pitkälle ja dronekuvassa sen muodon ja pituuden saa hyvin taltioitua.

Kuusamossa Pienen Karhunkierroksen varrella sijaitseva Myllykoski saa dronella kuvatessa uutta eloa. Myllykoski on voimakkaasti virtaava koski, joka on mielenkiintoinen kuvauskohde ympäri vuoden.

Patvinsuon kansallispuisto tarjoaa soineen ja vesielementteineen monia kuvausmaisemia. Puiston kupeessa mutkittelevan Suomunjoen muodot lumoavat ylhäältä päin kuvattuna. Samoin Patvinsuon soiden kuljut ja kermit ovat uskomattoman hienoja yläilmoista katsottuna.

Pyhä-Luoston kansallispuisto on monipuolinen retkeilyalue ympäri vuoden, mutta dronella kuvatessa erityisesti ensilumen aika on Karvisen mukaan hyvää kuvausaikaa.

Porvoon saaristossa sijaitseva Emäsalo tarjoaa dronekuvaajille ilmeikästä kuvattavaa saarista veneisiin. Turun saaristossa puolestaan on peräti 20 000 saarta, joten kuvattavaa riittää. Monet hienot kansallismaisemat, kuten Kolin ja Nuuksion kansallispuistot, näyttävät uusia, upeita puolia dronella kuvattuna.


Oulun Haukiputaalla on paljon merellisiä maisemia ja majakkasaaria, joita juuri drone on omiaan kuvaamaan. Esimerkiksi Kaasamatala on näistä yksi. Se on pieni kivikkoinen asumaton saari ja lintujen pesimäalue, jolla ei ole lainkaan kasvistoa.

Parhaat
kuvauskohteet löytyvät karttoja tutkailemalla ja kokeilemalla lennättämistä yllättävissäkin paikoissa. Kuvaamisen arvoisia kohteita voi löytyä myös yllättävän läheltä kotoa, Jukka Paakkinen kertoo. Esimerkiksi erikoiset metsä-, suo- ja vesistöalueet ovat hienoja paikkoja dronekuvaukseen.

Karvinen ja Punkka kertovat molemmat etsivänsä aina uusia kuvauskohteita jo koluttujen sijaan.

Punkan taktiikka on ottaa tietty alue kartasta, varata esimerkiksi viikko aikaa ja katsoa, millaista säätä on luvattu. Sitten hän hyppää autoon ja ajelee hitaasti kaikkia mahdollisia teitä pitkin ja tutkii eri paikkoja.

”Sitä kautta löydän aina uusia kohteita ja uusia juttuja. Harvemmin teen tietokoneella pohjatyötä. Sitten vasta puhelimella paikan päällä tutkin, missä voisi olla hyvä kohde ja mistä en ole nähnyt kuvia aikaisemmin.”

Karvinen etsii kiemurtelevia jokia, sokkeloista saaristoa tai hiekkasärkkiä ja harjuja veden keskellä.

”Kartta on kyllä tosi tärkeä väline, jos ei muuten tunne aluetta.”

Kuvauspaikkoja voi löytää myös katselemalla muiden kuvia esimerkiksi Instagramista, Karvinen kertoo.

Sekä Karvisella että Punkalla drone kulkee aina matkassa mukana. Karvinen hankki dronen viime kesänä ja on tähän mennessä kuvannut 177 lentoa ja yhteensä 110 kilometriä. Drone onkin hänellä aina mukana, koska ikinä ei tiedä milloin tulee dronekuvaamiselle sopiva tilanne vastaan.

”Kun olin lentänyt muutamia ensimmäisiä lentoja, tajusin, että koko maailma muuttui minulla luontokuvaajana.”

Punkka kertoo, ettei hankkinut dronea itselleen heti ensimmäisten joukossa, mutta nyt se on ollut hänellä käytössä jo nelisen vuotta. Hänellä on useampia droneja eri tilanteisiin.

”Minulla on ihan aktiivisesti päivittäisessä käytössä eri dronet.”

Valokuvaajien mielestä parasta dronessa on sen tuomat rajattomat mahdollisuudet.

”Dronella voi keksiä uusia asioita, mikä on sinänsä inspiroivaa”, Punkka kertoo.

Dronella maailma näyttäytyy hyvin erilaisena kuin mihin on tottunut.

”Vau-hetkiä tulee usein. Luonnossa on enemmän erilaista kauneutta, kun sitä katsoo eri näkövinkkeleistä”, Karvinen sanoo.

”Maan tasalta katsottuna jokin maisema ei välttämättä näytä valokuvaukselliselta mutta esimerkiksi 50 metriä ylempää otettu kuva samasta paikkaa voi kääntää tilanteen täysin päälaelleen.”

Ennen dronea Karvinen toivoi usein pääsevänsä kuvaamaan hieman korkeammalta tai eri kulmasta, ja nyt hän pääsee.

”Etsin aina uusia kuvakulmia ja ideoita valokuviin, joten drone antoi valtavan ison askeleen nähdä asioita uudesta perspektiivistä. Olen innoissani kuin lapsi.”

”Parasta dronella kuvaamisessa on, että se tarjoaa uusia ja erikoisia kuvakulmia kuvien tai videoiden taltiointiin. Lisäksi dronen lennättäminen on helppoa ja hauskaa”, Paakkinen lisää.

Useimmat dronet kulkeutuvat myös kätevästi mukana, joten niiden käyttö on melko vaivatonta, Paakkinen jatkaa.

Hyvä dronekuva ei vaadi kopterin lennättämistä maksimikorkeuteen vaan sen voi saada nostamalla dronea ilmaan vaikka vain viisi metriä, Punkka, Karvinen ja Paakkanen neuvovat.

”Aina ei tarvitse dronettaa korkealla ja kaukana, välillä uutta kuvakulmaa voi tuoda ihan pienelläkin nostolla. Dronea kannattaa muistaa käyttää vähän eri kuvakulmista”, Punkka kertoo.

Lisäksi mielenkiintoiset valaistusolosuhteet on yksi hyvän kuvan olennainen tekijä. Usein aikaiset aamut ja illat ovat parasta kuvausaikaa, vaikka se onkin paljon kohteesta kiinni, Karvinen kertoo. Myös keskipäivän valossa voi saada hyviä kuvia.

Vaikka olisi ennalta jo mielessä, mistä ja millaisen kuvan haluaa, Karvinen vinkkaa, että drone kannattaa kiertää paikallaan 360 astetta ympäri. Silloin saattaa löytää ennalta arvaamattomia kuvauskohteita. Myös kopterilla kannattaa kiertää kuvattava kohde.

”Aina se kuvasuunta ei ole paras, minkä on ensin ajatellut”, Karvinen kertoo.

Hyvässä dronekuvassa on kiinnitetty huomiota kuvan sommitteluun, aiheen valintaan ja kuvausajankohtaan. Kuvaajan kannattaa tutustua myös dronen kuvausasetuksiin ja pitää mielessä kuvankäsittelyn tarjoamat mahdollisuudet lennättämisen jälkeen, Paakkinen vinkkaa.

Valokuvaajat erottuvat toisistaan sillä, miten paljon on valmis tekemään kuvansa eteen, Punkka kertoo. Aikaiset aamut ja yölliset valvomiset ovatkin monille luontovalokuvaajille tuttuja.

”Kyllä sitä aina tekee paljon kuvien eteen. Välillä saattaa ajaa yötä myöten jonnekin upeaan paikkaan, että sen saa kuvattua. Olen uinutkin droneohjaimen kanssa läheiseen saareen. Ja sillähän kuvaajat erottuvat toisistaan, että kuka on valmis menemään pidemmälle kuin toinen. Mutta ihan samalla lailla kuin luontokuvaajilla ylipäätään, aika paljon se on siellä metsässä oleskelua, kaikissa mahdollisissa keleissä.”

Kaikki kuvauspaikat eivät ole saavutettavissa autolla tai jalkaisin. Esimerkiksi Saaristomeren kansallispuiston Sandön saarelle melominen vei Karviselta neljä tuntia ja välillä hän joutui menemään ukkosmyrskyä suojaan.

Valokuvaaminen on melko itsenäistä työtä, mutta kuvausretkiä voi tehdä myös yhdessä. Droneharrastuksen ympärille on rakentunut myös erilaisia Facebook-ryhmiä, joista voi tarvittaessa kysyä dronepulmiin apua ja tutustua muihin dronekuvaajiin.

Nuoremmissa aloittelevissa kuvaajissa näkee, että he tekevät paljon yhteistyötä ja menevät yhdessä kuvaamaan Pohjois-Suomeen, Norjaan tai muualle, Punkka kertoo.

Punkka kuvaa paljon yksin, mutta välillä hänellä on seuranaan muutamia kavereita, joiden kanssa etsitään yhdessä kuvauspaikkoja. Myös Karvinen viihtyy kuvausreissuillaan pitkälti yksin.

Dronekuvaamisen suosio on vuosien varrella kasvanut, eikä taivaalla pörräävä kuvauskopteri ole enää kovin erikoinen näky. Myös maailmalta tullaan Suomeen paljon kuvaamaan. Erityisesti Lappi talvisin, mutta myös kesän yöttömät yöt ja ruska-aika ovat suosittuja kuvauskohteita.

Dronella kuvatessa pitää ottaa huomioon aina sen hetkiset säädökset. Kopteria ei saa esimerkiksi lennättää yli 150 metrin korkeudessa, kopterin pitää olla koko ajan hallittavissa ja näköyhteyden kopteriin pysyä.

Dronea ei myöskään saa lennättää missä tahansa, eikä kaikkialla saa kuvata. Esimerkiksi lentoaseman läheisyydessä lennättäminen on kiellettyä ja Puolustusvoimien toiminnan kuvaaminen on kiellettyä. Jos haluaa lennättää kielletyllä alueella, täytyy hakea poikkeuslupaa.

Aviamaps.com-sivuilta näkee ajantasaiset ilmatilatiedot. Karvisella on hyvä esimerkki siitä että sivuilla käyminen kannattaa, jotta näkee myös tilapäiset rajoitukset. Viime viikolla hän suuntasi kohti Sipoonkorpea tarkoituksena kuvata dronella Sotungissa, mutta Venäjän presidentin Suomen-vierailun takia kuvaaminen siellä oli sallittua vasta puolenyön jälkeen.

Traficomin Droneinfo-sovellus auttaa lennättämään dronea turvallisesti. Sovelluksesta löytyy tietoja rajoitusalueista, lentokieltoalueista ja korkeusrajoista Suomessa. Lisäksi dronella kuvatessa muut ihmiset pitää aina ottaa huomioon.

Punkka myös kyseenalaistaa eläinten kuvaamisen dronella, sillä se pelottaa eläimiä, eivätkä ne pääse dronea välttämättä karkuun.

”Terveellä järjellä kun käyttää dronea, niin se on todella hyvä työkalu kuvailla.”

Suomi on vielä hyvä maa dronekuvaamiseen, sillä Suomessa dronelait ovat aika löysät verrattuna muualle, Punkka kertoo. Sääntelyä aiotaan kuitenkin lisätä, koska dronemarkkinat ovat viime vuosina kasvaneet räjähdysmäisesti ja dronejen käyttö aiheuttanut myös turvallisuusriskejä.

Dronen käyttö vaatii taitoa ja tarkkaavaisuutta, ja siinä on vielä monia sääntely- ja turvallisuuskysymyksiä, joita ei ole ratkaistu. Dronen käyttöön on esimerkiksi kaavailtu uuden EU-asetuksen myötä kauko-ohjattavien lennokkien lennättäjille suoritettavaa verkkokurssia ja -tenttiä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  4. 4

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  5. 5

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  6. 6

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  9. 9

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  10. 10

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää