Elämä    |   Kolumni

Helsingissä on paikka, jossa voi nähdä omin silmin, miten esi-isämme uurastivat – Siksi maksan veroni ilolla

Vietin pitkän aikaa Kansallismuseon kivikauden osastolla liikuttuneessa mielentilassa, kirjoittaa Iikka Kivi kolumnissaan.

Yhdestä
asiasta olen itseni suhteen ylpeä kasvattajana. Kun kysyn tyttäreltäni, että mennäänkö käymään museossa, hän alkaa hihkua riemusta.

Innostunut suhtautuminen museoihin ei ole itsestäänselvyys – niitä pidetään usein kuivina kokemuksina ja jämähtäneisyyden tyyssijoina.

Minulle museot ovat aina olleet seikkailu, myyttisiä paikkoja, joissa kirjojen tarinat muuttuvat konkretiaksi.

Siksi minulle tuottaa suurta iloa nähdä oman lapseni sisäisen nörtin heräävän, kun hän ihmettelee 100 vuotta vanhaa haitaria. Miksi se on noin pieni? Oliko se tehty lapsille?

Iso kiitos tyttäreni museoinnostuksesta kuuluu Oulun Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseolle, jossa pienimmät on otettu poikkeuksellisen hienolla tavalla huomioon. Alakertaan on rakennettu suuri leikkitila, jossa voi asioida vaikkapa 50-luvun kaupassa tai leikkiä kotia 1900-luvun alun pirtissä.

Leikin kautta lapsi hahmottaa, että nämä tutut tavarat olivatkin aiemmin vähän erilaisia. Se herättää kysymyksiä, saa mielikuvituksen liikkelle, näyttää ihmisen tarinasta uusia puolia.

Tämä on yksi niistä syistä, miksi maksan veroni ilolla. Ilman museoiden kaltaisia sivistyspalveluita vastaavat elämykset jäisivät jälkikasvultani väliin.

 

Joskus museo saattaa tarjota niin vahvan kokemuksen, että se muuttaa ajattelua pysyvästi.

Lasten maailman rikastamisen lisäksi museoilla on tärkeä työ aikuisten sivistäjinä. Museoiden tallentaman historian ansiosta meidän on mahdollista oppia arvostamaan nykyhetkeä ja välttämään menneisyyden virheet.

Vähän aikaa sitten vierailin Kansallismuseossa Helsingissä ja vietin pitkän aikaa kivikauden osastolla liikuttuneessa mielentilassa.

Kaltaiseni sisäapinan veti nöyräksi nähdä, miten uskomattoman kekseliäillä ja vaikeasti toteutettavilla keinoilla esivanhempamme pitivät itsensä hengissä.

Joskus museo saattaa myös tarjota niin vahvan kokemuksen, että se muuttaa ajattelua pysyvästi. Budapestin House of Terror -museo kertoo Unkarin 1900-luvusta ensin natsivallan ja sitten kommunistivallan alla.

 

En ollut vielä kertaakaan nähnyt näin hienoa havainnollistusta.

Näyttelyn vaikuttavin tila oli kommunistiajan fasadi kultaisine istuimineen ja valtavine sirppivasaroineen. Heti näyttävän lavarakennelman takaa löytyi salakuuntelukalustoa, pistooleita ja kidutusvälineitä.

En ollut vielä kertaakaan nähnyt näin hienoa havainnollistusta siitä, miten hirmuvallat toimivat: ulos päin näkyy pelkkää kullan hohdetta, mutta kulissi pysyy pystyssä kansalaisten kontrollilla ja väkivallalla.

Ja nykyisin kun katson kehittyneitä yhteiskuntia ja niiden ylitsepursuavaa vaurautta, näen silmissäni tuon samaisen museon fasadin.

Kovastihan maailmamme kimaltaa, mutta rakennelma pysyy pystyssä vain riistämällä ihmisiä ja tuhoamalla luontoa.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää