Elämä    |   Kolumni

Aloitin taidehöntsäilyn ja elämäni muuttui välittömästi piirun verran ihanammaksi – suosittelen muillekin

Nykyelämän suurimpia haasteita tuntuu olevan huvi- ja perhe-elämän yhteensovittaminen.

Ihmisen elämä on parempaa, jos sen eri osaset ovat tasa­painossa. Jos yrittää ehtiä töistä perheen pariin, sitten liikunta- ja kulttuuri­harrastuksiin sekä kavereita tapaamaan, lipsahtaa elämä suorittamisen puolelle. Ei ole erityisen hyvä olla, jos kokee vain selviytyvänsä niukin naukin aikatauluista, sen sijaan että saisi nauttia elämästä itsestään.

Elämänpiirien niputtaminen auttaa. Itse en ole pitänyt koskaan erityisen tarkkaa rajaa työn ja vapaa-ajan välillä. Valitettavasti tuntuu, että nykyajan suuri haaste onkin huvi- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Jos kavereita näkee etupäässä baareissa, eivätkä lapset motivoidu lähtemään mukaan konserttiin, sitä joutuu valitsemaan näiden välillä.

Suomi on monella tapaa kotoilumaa. Sukupolvet eivät asu yhdessä, joten yksinäisiä on paljon, ja kotisohvan imu voittaa monen kansalaistoiminnan ja yhteisen elämyksen riemun. Askeleita ei saa mittariin liiemmin kerrytettyä, jos eläkeläisen ulkoilu rajoittuu pakolliseen kauppareissuun. Mitä harvemmin liikkuu ihmisten ilmoilla, sitä korkeammaksi voi lähtemisen kynnys muodostua, kun psykologinen turvallisuus rapistuu.

Meidän taloyhtiömme yksi eläkkeellä oleva asukas järjestää säännöllisesti kattosaunallamme juhlat. Sinne hämmästyttävästi portaita pitkin pääsee koko kaveriporukka, vaikka osa heistä tarvitsee liikkumisensa tueksi rollaattoria.

 

Kaveripiirissäni osa illanvietoista on sen verran kosteita, etteivät ne sovi lapsille.

Kun minä olin lapsi, lastenhoitajia hankittiin lapsille vähemmän, ja perheet juhlivat yhdessä toistensa kotona enemmän. Isoäitini taas kertoi nähneensä kaikki Tampereen teatteriesitykset ja konsertit 4-vuotiaasta lähtien istuen vanhempiensa välissä olevalla käsinojalla.

En pysty kuvittelemaan, että olisin saanut nuijittua lapseni niin hiljaiseksi ja hyvin käyttäytyväksi, että hänet olisi voinut pienestä pitäen ottaa mukaan minne vain. En myöskään halua altistaa lapsiani ryyppyjuhlille ja kieltämättä omassa kaveripiirissäni osa illanvietoista on sen verran kosteita, etteivät ne sovi lapsille.

Haluan kuitenkin lisätä kyläilyä. Tulee myös itse siivottua! Meidän kaveriporukassamme on nyt ruvettu harrastamaan taidehöntsyilyä, johon lapset ovat tervetulleita mukaan. Meillä oli vastikään yhteislauluhöntsyt, kaverini luona on tuota pikaa ääneenlukuhöntsyt. Lapset ovat mukana minkä jaksavat. Ja minä jaksan vaikka mitä suorittamista ja velvollisuuksien painoa, kun olen saanut olla kavereiden keskellä yhdessä perheeni kanssa.

Miten yhdessä lauletut laulut jäivät päähäni soimaan niin, että todella uskon maailman olevan kaunis ja on hyvä elää sille ja elää elämäänsä! Että maailma se on kuin silkkiä vaan, sylillisen tahtoisin kerrallaan ja hallelujah. Elo ihmisen huolineen ja murheineen on hyvää, kun sitä saa jakaa muiden kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää