Elämä    |   Tee se näin

Pitäisi keksiä puhuttavaa tuntemattomien kanssa, mutta mitään ei tule mieleen – Mikä neuvoksi?

Tee se näin -juttusarjassa HS etsii vastauksia lukijoiden kysymyksiin. Tällä kertaa selvitimme, miten keksiä puheenaiheita sellaisten ihmisten kanssa, joita ei ainakaan vielä tunne. Jutun lopussa voit ehdottaa omaa kysymystä.

Juhlissa, työtehtävissä tai muussa sosiaalisessa elämässä ajaudut tilanteeseen, jossa olisi suotavaa jutella, mutta et tunne keskustelukumppaneita. Mistä heidän kanssaan voisi puhua?

Kysymykseen vastaa diplomi-insinööri, ihmissuhdekouluttaja Karla Nieminen, joka on kirjoittanut kirjan Olet hyvä tyyppi – Opas sujuviin ihmissuhteisiin (Otava 2017).

”Ensimmäisessä lauseessa ei tarvitse olla heti mitään varsinaista aihetta. Ystävällinen ja rento kysymys tai kommentti esimerkiksi ympäristöstä riittää hyvin alkuun pääsemisessä. Tilanteesta riippuen voi esimerkiksi sanoa, että soipa täällä hyvä musiikki, onpa hyvää ruokaa tai piditkö edellisestä esiintyjästä.

Jos on tiedossa tilaisuuksia, voi hyvin miettiä puheenaiheita jo valmiiksi. Aina hyviä aiheita ovat ajankohtaiset tapahtumat, tv-sarjat, matkailu ja lomat, harrastukset tai vaikka lemmikit. Nämä ovat turvallisia aiheita. Voi pitää mielessä vaikka viisi aihetta, joista keskustelua voisi yrittää viritellä. Jos yksi aihe ei innosta keskustelukumppania, voi aina siirtyä seuraavaan.

 

Aluksi on hyvä etsiä yhdistäviä tekijöitä.

Varsinaisia kiellettyjä aiheita ei ole, mutta tietyistä aiheista kannattaa aloittaa vähän varovaisemmin. Esimerkiksi uskonto ja politiikka ovat aiheita, joissa kannattaa lähteä liikkeelle pehmeästi, esimerkiksi jonkun uutisen kautta ja katsoa, kiinnostaako aihe toista ja pysyykö keskustelu ystävällisenä.

Keskustelun aluksi on hyvä etsiä yhdistäviä tekijöitä. Itse suosittelen, että 80 prosenttia keskustelusta olisi yhdistävää.

Loppupeleissä ihmiset pitävät yhteenkuuluvuuden tunteesta ja hakeutuvat mieluummin samanhenkisten ihmisten seuraan. Eriävät mielipiteet tekevät keskustelusta toki mielenkiintoista.

Alussa kannattaa kuitenkin olla tarkka siinä, kuinka paljon tuo esiin eriäviä mielipiteitään. Vaikka tarkoitus olisi tuoda esiin omaa fiksuuttaan, voi lipsahtaa haastamaan keskustelukumppania liikaa. Sitä voi toinen hetken kestää, mutta ei loputtomiin.

Ei silti kannata olla myöskään aina samaa mieltä, koska silloin voi syntyä vaikutelma epävarmuudesta.

 

Yleensä vaisuus on toisen ujoutta, eikä johdu keskustelukumppanista.

Jos keskustelua avatessa tulee torjutuksi, ei pidä antaa heti toisen reaktion vaikuttaa. Vaikka toisen vastaus olisi tyly tai hiljainen, kannattaa pitää oma asenne edelleen ystävällisenä. Kysele lisää, ja jos toinen ei edelleenkään puhu, voit kertoa hieman itsestäsi. Vähitellen toinenkin voi innostua.

On tärkeää pitää keskustelun energiataso samanlaisena. Silloin on helpompi houkutella toinenkin mukaan keskusteluun. Jos ero on alussa liian suuri, se saattaa pelottaa toista osapuolta. Yleensä vaisuus on toisen ujoutta, eikä johdu keskustelukumppanista.

Suunnilleen kolme virkettä on hyvä määrä kokeilla, saako keskustelun aloitettua. Jos useamman minuutin yrittää viritellä keskustelua, mutta se ei ota syttyäkseen, on ihan kohteliasta toivottaa hyvää illan jatkoa.

On kuitenkin tärkeää, että kun tapaa saman ihmisen uudestaan jossain toisessa tilanteessa, kannattaa keskustelua viritellä rohkeasti uudelleen. Monet ihmiset varsinkin Suomessa saattavat tarvita useamman tapaamiskerran ennen kuin keskusteluyhteys kunnolla syntyy. Toiselle on hyvä antaa riittävästi mahdollisuuksia.

 

Älä tykitä ennalta mietittyjä kysymyksiä putkeen.

Yleisesti voi sanoa, että hedelmällinen asenne tuntemattoman kanssa keskustellessa on se, että yrittää ainakin itse jutella lauseen tai pari aiheesta kuin aiheesta. Jos on jokin aihe, josta ei halua puhua, on paras keino vetää huomio pois siitä. Jos ei halua puhua esimerkiksi töistä, kannattaa vastata lyhyesti ja kysyä perään toisen elämästä jotain.

On hyvä muistaa, että pohjimmiltaan ihmiset haluavat puhua omista asioistaan. Aluksi ei kannata kysyä kovin henkilökohtaisia, koska toinen voi mennä puolustuskannalle. Mutta vähitellen voi kysellä enemmän ja enemmän. Hyvä tapa on kysyä ja myös kuunnella toista. Älä siis tykitä ennalta mietittyjä kysymyksiä putkeen, vaan kuuntele ja tee jatkokysymyksiä. Jokaisen lauseen ei tarvitse olla kysymys, ettei keskustelusta tule tentti.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  2. 2

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  5. 5

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  6. 6

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  9. 9

   Syyskuussa tuli 40 000 työllistä lisää, joista 39 000 oli naisia

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää