Elämä

Missä Tukholmassa kannattaa nyt treenata? – Paikalliset vinkkaavat parhaat paikat liikkua ja syödä

Megaformeria, Barry’s Bootcampia, juoksuvalmennusta ja infrapunasaunaa. Tukholmassa asuvat tai työskentelevät kertovat, missä nyt kannattaa harrastaa liikuntaa, rentoutua tai syödä.

Tukholman keskustassa ei voi olla huomaamatta, että kaupunkilaiset haluavat huolehtia hyvinvoinnistaan ja kunnostaan enemmän kuin koskaan.

Erilaisia liikuntastudioita on noussut joka kulmaan ja jopa lounasaikaan työporukoita pyyhältää Strandvägeniä pitkin juoksulenkille Djurgårdeniin. Katukuvassa, kahviloissa ja ravintoloissa näkee eri-ikäisiä ihmisiä tyylikkäissä treenivaatteissa.

Monet trendit, myös liikunnan ja ravintoloiden uudet tuulet, tulevat Tukholmaan yhä ennen Suomea. Kysyimme Tukholmassa asuvilta ja työskenteleviltä parhaat vinkit treenata kaupungissa.

Linda Juhola innostui megaformer-laitepilateksesta

Yrittäjä ja some-vaikuttaja Linda Juhola on asunut Tukholmassa lähes kymmenen vuotta. Juhola on blogannut vuosia, ja hän tuottaa myös omaa podcastia. Instagramissa hänellä on yli 40 000 seuraajaa. Juhola on työssään perehtynyt kaupungin hyvinvointi- ja liikuntamahdollisuuksiin.

”Viimeisen vuoden aikana megaformer-laitepilateksesta sekä pilatesta ja balettia yhdistävästä barresta on tullut mielettömän suosittuja. Lisäksi The Place Stockholm on lanseerannut juuri trampoliinitreenin”, Juhola listaa uutuuksia.

Juholan oma suosikki on tällä hetkellä megaformer-treeni.

”Käyn treenaamassa kolmesta viiteen kertaan viikossa, yleensä The Place Stockholmissa. Pidän näistä persoonallisista ja varsin intiimeistä studioista, joihin koen olevani tervetullut ja joissa ohjaaja huomioi minut henkilökohtaisesti. Persoonallista tunnelmaa lisää se, että megaformer-tunnille mahtuu vain 12 asiakasta kerrallaan”, Juhola kertoo.

Amerikkalainen trenditreeni Barry’s Bootcamp avasi ensimmäisen pisteensä Tukholmaan pari vuotta sitten. Pimennetyssä, punaisella valolla himmeästi valaistussa huoneessa on rivi juoksumattoja ja lattialla paikkoja.

Lounastunnin treeniin ahtautuu Juholan lisäksi miltei viisikymmentä treenaajaa, joista puolet aloittaa juoksumatolla ja puolet painojen kanssa lattialla. Musiikki pauhaa ja ohjaaja pitää asiakkaat hyppysissään kapellimestarin elkein. Linda Juhola nostaa juoksumattonsa vauhtia 14 kilometriin tunnissa ja vetäisee viimeisen intervallinsa.

Kiihkeätempoisen intervallitreenin jälkeen Juhola nojaa Barry’s Bootcampin baaritiskiin ja siemailee vihersmoothieta.

”Kiva ja tehokas treeni, vaikken olekaan mikään intohimoinen juoksija.”

Treenivaatteita näkee Tukholman katukuvassa nykyään paljon. Yksi suosittu merkki on Lululemon.

”Jopa moniin keskustan ruokapaikkoihin tullaan huoleti treenivaatteissa. Lululemonin asu on nykyään tukholmalaisen univormu”, Juhola kertoo.

Barry’s Bootcamp, Jakobsbergsgatan 21, tutustumiskerta noin 11 euroa, www.barrysbootcamp.com Lululemon, Smålandsgatan 20. Suosittuja, joskin hintavahkoja treenivaatteita naisille ja miehille juoksuun, joogaan ja muuhun treeniin.

Carolin Solskär suosittelee juoksuvalmennusta

Nordic Tech Housen innovaatiojohtajana työskentelevä ruotsalainen Carolin Solskär odottaa joogastudio Yogayaman ovella matto kainalossa. Hän on huomannut, että tukholmalaiset ovat kiinnostuneita uusista trendeistä ja innostuneita kokeilemaan uusia juttuja myös liikunnan saralla. Solskär muistuttaa, että Tukholmassa on kokeilunhaluisille tarjolla paketteja, joilla treenaaminen putiikinomaisissa studioissa ei ole niin kallista kuin olettaisi.

Solskär suosittelee esimerkiksi Fitness Collectionin pakettia, jossa ei tarvitse sitoutua yhteen paikkaan vaan liikuntapassi mahdollistaa pääsyn eri liikuntapaikkoihin samaan, kiinteään kuukausihintaan. Reilulla 40 eurolla kuussa pääsee viiteen treeniin kuukaudessa ja pakettiin voi sisällyttää esimerkiksi megaformeria, thai-nyrkkeilyä, joogaa, Barry’s Bootcamp -treeniä tai mitä vain omien mieltymysten tai kokeiluhalun mukaan. Tukholmassa trendikkäistä treenivaihtoehdoista ei ole pulaa.


Solskär suosittelee myös juoksuvalmennusta. Tukholmassa on varsin tavanomaista, että työyhteisöillä on omat juoksuvalmentajat, ja harjoitella voi keskellä päivää.

”Täällä yritykset uskovat, että treenaamalla ja liikkumiseen kannustamalla saadaan luotua yhteisöllisyyttä työporukkaan, kertoo Urban Tribes- juoksuvalmennusyrityksen toimitusjohtaja, entinen kilpajuoksija Lisa McRae.

”Ruotsalaisissa yrityksissä halutaan, ettei töissä kukaan jää yksin, ja esimerkiksi juoksuporukan avulla saadaan ihmiset ulos liikkumaan säästä riippumatta. Työnantajilta edellytetään, että työkulttuuri kannustaa tähän. Ihmiset toki odottavat, että työpaikoilta löytyy suihkut, joissa peseytyä lounastreenin jälkeen”, McRae kuvailee.

Urban Tribesillä työskentelee 70 juoksuvalmentajaa ja heidän palveluitaan ostaa Tukholman alueella sata yritystä.

Urban Tribes järjestää keskiviikkoisin ilmaisen yhteislenkin, joka lähtee Lululemonin myymälän edestä. Solskärin mukaan porukka on siitäkin hyvä, että samalla löytää parhaat juoksureitit. Juoksukaverin voi puolestaan varata Stockholm Running Toursin kautta.

Urban Tribes ja Stockholm Running Tours, juoksuvalmennusta ja juoksulenkkejä www.urbantribes.se ja www.stockholmrunningtours.com Yogayama, Jungfrugatan 8, viiden kerran joogakortti noin 107 euroa www.yogayama.com

Annika Sucksdorff kävelee kaikkialle

Vuosi sitten Tukholmaan muuttanut helsinkiläinen Annika Sucksdorff työskentelee SF Studion elokuvajohtajana. Lähdemme Sucksdorffin kanssa The Place Stockholmin megaformer-tunnille. Ohjaaja Karin Lindström neuvoo Sucksdorffia taipumaan J.Lo- asentoon. Jennifer Lopezin mukaan nimetty liike treenaa arvattavastikin takapuolta. Muita liikkeitä megaformer-tunnilla ovat scrambled egg, jossa vispataan jalkoja sekä sexy back, joka keskittyy selän vahvistamiseen.

Megaformerin lisäksi Sucksdorff ulkojumppaa Humlegårdenin puistossa ympäri vuoden personal trainer Dan Santasen tunneilla.

Tukholma on myös upea kaupunki ihan vain kävelyyn.

”Kävelen täällä miltei joka paikkaan! Jos palaveri on alle 40 minuutin kävelymatkan päässä, kävelen paikasta toiseen ja samalla tutustun uuteen kotikaupunkiini”, Sucksdorff kertoo.

The Place Stockholm, Kommendörsgatan 29. Tutustumiskerta noin 14 euroa. www.theplacestockholm.se Personal trainer Dan Santasen puistojumppaa Humlegårdenissa. Tunneille voi ilmoittautua Facebookissa.

Petronella Posti rentoutuu infrapunasaunassa

Solitan Ruotsin-toimitusjohtaja Petronella Posti käy työporukan kanssa juoksulenkeillä. Hän nauttii siitä, että Tukholmassa liikkuminen ja itsestään huolenpitäminen on itsestään selvää.

”Fyysisen liikkumisen rinnalla kaipaan rauhoittumista ja meditointia. Tukholma on hektinen bisneskaupunki, ja onkin tärkeää, ettei revi itsestään liikoja vaan vaalii omaa energiaansa”, Posti kuvailee.

Postin henkireikä on kävelylenkit Djurgårdenissa. Laiduntavat lehmät ja lampaat saavat unohtamaan, että ydinkeskusta on vain muutaman kilometrin päässä. Kierros saaren ympäri on noin kymmenen kilometriä pitkä, mutta lyhyempikin lenkki on mahdollinen.

”Välillä varaan ajan spahan joko Sturebadetiin tai Grandiin, mutta tällä hetkellä rentoudun parhaiten infrapunasaunassa”, Posti hehkuttaa.

Norjalainen malli Sophia Lie on avannut Heat by Sophia Lie -infrapunasaunan, jossa voi istua pikkuruisessa saunassa yksin, omassa rauhassa.

”Nautin, kun saan olla saunassa yksin hiljentymässä. Mukaan ei tarvitse tuoda kuin itsensä, pääsymaksuun kuuluu shampoot ja kaikki muut tuotteet”, Posti kertoo.

Sturebadet, Sturegallerian 36, www.sturebadet.se Heat by Sophia Lie, Birger Jarlsgatan 18, 50 minuutin Full Heat -sauna noin 58 euroa, www.heatbysophialie.com

Edward Ingman oppi treenaamaan lounastauolla

Edward Ingman vastaa ruotsalaisen finanssiteknologiayhtiö Bamboran toimistosta Helsingissä sekä yhteistyöstä eri pohjoismaisten pankkien kanssa. Ingman matkustaa miltei viikoittain Tukholmaan Bamboran pääkonttorille.

”Kaksi vuotta sitten työnantajani oli varannut työporukalle lounastreenin Barry’s Bootcampilta vastapainoksi palavereille. En ole itse suomalaisena tottunut käymään treenaamassa keskellä päivää. Se oli aivan mieletön kokemus. Treenin jälkeen siirryimme kollegoiden kanssa täynnä energiaa lounaan kautta takaisin työpalavereihin”, Ingman kuvailee.

Ingmanille ja hänen kollegoilleen treenaaminen on elämäntapa, ei suoritus. Siksi he laittavat treeniajat kalenteriin kuten minkä tahansa palaverin. Ingman kollegoineen suunnittelee työpäivän palaverit siten, että lounasaikaan jää vapaata aikaa liikkua.

”Tämä onnistuu, kun työnantaja ymmärtää liikunnan tärkeyden ja sen tuomat positiiviset vaikutukset työhön”, Ingman kertoo.

Jos Ingman yöpyy Tukholmassa, eikä ole päässyt päivällä treenaamaan, hän varaa huoneen hotellista, jossa on kuntosali. Ingmanin suosikkihotelli on Vasagatanin Scandic, jonka kellarissa on Elixia-Sats kuntosali.


Ravintolavinkkejä Tukholmaan

Haastateltavat suosittelevat seuraavia ravintoloita hyvinvoinnista kiinnostuneille:

Ravintola Bodybuddy on tällä hetkellä erittäin suosittu. Ravintolassa on tarjolla alusta asti itse valmistettua aamupalaa, smoothie-kulhoja, itsetehtyä kookosjugurttia sekä salaatteja. Valikoimasta löytyy paljon vaihtoehtoja myös vegaaneille. Joogastudio Yogayaman yläkerrassa sijaitsevan hyvinvointiravintolan pöydät on koristeltu luonnonkukilla. Aurinkoisena päivänä sisäpihan terassi täyttyy läppäri sylissä työskentelevistä ihmisistä. Jungfrugatan 8.

Broms Karlaplan on suosittu aamiais,- lounas- ja illallisravintola. Erityisesti se täyttyy lauantaisin lounasaikaan. Olohuonemainen sisustus, tunnelmallinen terassi sekä hyvä ja terveellinen ruoka houkuttelevat tukholmalaiset perheet ja ystäväporukat syömään. Karlavägen 76.

Barry’s Bootcampillä kannattaa käydä juomassa edes smoothie. Tarjolla on esimerkiksi Chocolate PB - ja Matcha made in heaven -nimisiä smoothieita. Jakobsbergsgatan 21.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  5. 5

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  9. 9

   Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

  10. 10

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää