Elämä

Kun toinen ihminen katsoo kohti, osa meistä reagoi poikkeavasti, sanoo tutkija – Syy siihen on aiemmissa kokemuksissa

Jos olo on ulkopuolinen, meistä saattaa tuntua, että muut eivät edes kiinnitä meihin huomiota, sanoo psykologian väitöskirjatutkija Aleksi Syrjämäki.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Psykologian tutkija Aleksi Syrjämäki:

”Kun ihminen kokee olonsa ulkopuoliseksi tai muiden hyljeksimäksi, hänen reaktionsa muiden ihmisten viesteihin muuttuu. Hän alkaa usein kiinnittää korostetusti huomiota vihaisilta ja uhkaaviin näyttäviin eleisiin.

Jos ihmisellä on takanaan ulkopuolisuuden kokemuksia, hän tulkitsee monesti muita kielteiseen sävyyn. Näin on etenkin silloin, jos tilanne on tulkinnanvarainen.

Tilanteessa, jonka joku saattaisi tulkita positiivisesti ja toinen negatiivisesti, ulkopuolisuutta kokeneet ajattelevat helpommin, että muut ovat uhkaavia ja tarkoittavat pahaa.

 

Koe oli hyvin yksinkertainen, mutta se aiheutti yllättävän voimakkaita reaktioita.

Tällainen kokemus vaikuttaa siihen, miten ihminen arvioi toisen katsetta.


Jos ihmisen olo on ulkopuolinen, hän on taipuvainen ajattelemaan, että muut eivät edes katso häntä kohti. Sellaisessa tilanteessa saattaa tuntua, että muut eivät edes kiinnitä meihin huomiota.

Teimme tutkimusryhmän kanssa laboratoriossa kokeita, joissa tutkimushenkilöille aiheutettiin kokemus vuorovaikutustilanteen ulkopuolelle jäämisestä.

Tutkittavat pelasivat tietokonepeliä, jossa heidät suljettiin vuorovaikutuksen ulkopuolelle ja katsottiin, miten se vaikutti heihin. Heille uskoteltiin, että he pelaavat pienessä ryhmässä pallonheittelypeliä. Oikeasti pelin kulku oli ohjelmoitu. Toisessa ryhmässä oleville ei heitetty palloa, vaan heidät jätettiin pelin ulkopuolelle.

Koe oli hyvin yksinkertainen, mutta se aiheutti yllättävän voimakkaita reaktioita. Tutkittavien mieliala laski. Ero oli selvä verrattuna toiseen ryhmään, joka ei tullut hyljeksityksi.

Toisessa tekemässämme kokeessa hyljeksityiksi tulleille näytettiin kuvaa kasvoista. Oletuksemme oli, että kun tällainen ihminen näkee jonkun, joka katsoo häntä kohti, hänen mielialansa parantuu.

Koe kuitenkin osoitti, että näin ei käy. Vaikka näkisi toisen ihmisen, joka katsoo kohti, se ei vielä itsessään nosta mielialaa.

Katse on tärkeä viesti, joka voi johtaa vuorovaikutukseen ja yhteyteen toisen ihmisen kanssa, mutta se ei vielä sinänsä riitä palauttamaan mielialaa.

Ulkopuoliseksi olonsa tunteva kaipaa aitoa huomioiduksi tulemista ja syvempää kontaktia toiseen ihmiseen.

Yhteenkuuluvuus on tärkeä psykologinen tarve. Se yhdistää ihmisiä universaalisti. Ulkopuolelle jääminen on voimakas kokemus, ja meillä monella on niitä elämästä löydettävissä.

Jos kokee itsensä ulkopuoliseksi, voi olla hyvä yrittää tarkkailla, millä tavalla tulkitsee muiden toimintaa ja tiedostaa, että ne ovat vain tulkintoja. Tällainen kokemus voi nimittäin itsessään muuttaa käsitystä muiden eleistä.

Voi myös yrittää huomata, onko omassa toiminnassa säännönmukaisuutta. Kokeeko itsensä tällaisissa tilanteissa vihaiseksi tai hakeutuuko pois toisten luota? Se on luonnollinen reaktio, mutta jos tiedostaa, että kyseessä on oma tulkinta, se voi auttaa selviämään tilanteesta ja luomaan uudelleen yhteyden muihin ihmisiin.

Me emme todellisuudessa koskaan voi tietää, mitä muut ajattelevat. Voimme vain tulkita heidän viestejään ja eleitään. Jos taustalla on ulkopuolisuuden kokemus, olemme monesti taipuvaisia tulkitsemaan muita negatiiviseen sävyyn. Se on ymmärrettävää ja inhimillistä, mutta se ei välttämättä ole totuus.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää