Elämä

Virtsatulehduksen väitetään johtuvan kolmesta syystä, joilla ei oikeasti ole merkitystä – Lääkäri kertoo, mitä jokaisen olisi hyvä tietää kivuliaasta vaivasta

Vähäinen veden juonti ja uusi seksikumppani saattavat altistaa virtsarakontulehdukselle. Kokosimme viisi faktaa virtsatulehduksen ehkäisystä ja hoidosta.

Suomessa syödään vuosittain jopa 300 000 antibioottikuuria virtsatulehduksiin.

Tämä kivulias vaiva kiusaa erityisesti nuoria ja vaihdevuodet ohittaneita naisia, usein jopa monta kertaa. 20–40 prosentilla virtsatulehdus on nimittäin toistuva.

Yleisin virtsatulehdus on virtsarakkotulehdus eli kystiitti. Mistä tulehdus tulee ja miten sitä kannattaisi ehkäistä ja hoitaa?

Kysyimme asiaa Husin infektiosairauksien ylilääkäriltä Asko Järviseltä.

Tulehdus aiheutuu omista suolistobakteereista

Yleisin virtsarakkotulehduksen aiheuttaja on naisilla Escherichia coli -bakteeri. Se on suolistobakteeri, jota esiintyy myös genitaalialueen iholla. Sieltä se pääsee virtsaputkeen sattuman kautta. Tyypillisiä syitä on Järvisen mukaan kaksi: seksi ja vaihdevuodet.

 

Uusi seksikumppani tai lisääntyneet seksikerrat lisäävät tulehdusriskiä.

Nuorille naisille virtsarakontulehdus tulee yleensä ensimmäisen kerran vasta, kun he aloittavat seksielämän. Myöhemmin myös uusi partneri tai lisääntyneet seksikerrat lisäävät tulehdusriskiä.

”Yhdynnässä bakteereita ajautuu virtsaputkeen, ja hankaava liike saattaa tehdä limakalvoille vaurion ja edesauttaa tulehdusta”, Järvinen sanoo.

Toinen yleinen syy virtsarakontulehdukseen on vaihdevuosien aiheuttamat muutokset alapään limakalvoissa. Kun estrogeenin eritys vähenee, limakalvot kuivuvat ja bakteerikanta muuttuu siten, että genitaalialueelle pääsee enemmän suolistobakteereja. Oheneva limakalvo myös suojaa huonommin, jolloin bakteereja pääsee helpommin virtsaputkeen.

 

Liian tiukkojen vaatteiden, ummetuksen ja kylmällä alustalla istumisen on väitetty aiheuttavan tulehdusta. Järvisen mukaan näistä ei ole näyttöä.

Niukka juominen voi lisätä riskiä, kireät vaatteet eivät

Voiko virtsarakontulehduksen ehkäisemiseksi tehdä jotain itse? Neuvoja on monenlaisia, mutta Järvisen mukaan harvasta on tutkittua tietoa.

Esimerkiksi liian tiukkojen vaatteiden aiheuttaman hankauksen on joskus epäilty aiheuttavan tulehdusta. Samoin ummetuksen ja kylmällä alustalla istumisen. Järvisen mukaan näistä ei ole näyttöä.

Sen sijaan riittävä juominen saattaa ehkäistä virtsatulehduksen syntyä. Juominen aiheuttaa pissahätää ja virtsa taas huuhtelee mennessään virtsaputkea bakteereista. Järvisen mukaan virtsatulehduksista kärsivien kannattaakin huolehtia siitä, että he joisivat päivän aikana ainakin 1,5 litraa vettä.

Bakteereja huuhtelevaan vaikutukseen perustuu myös se neuvo, että virtsatulehduksen ehkäisemiseksi naisen kannattaa käydä seksin jälkeen pissalla.

”Tästä ei ole tutkimusnäyttöä, mutta arkijärjellä ajateltuna se voisi auttaa”, Järvinen sanoo.

 

Karpalomehusta voi olla hyötyä.

Myös karpalomehusta saattaa olla apua virtsatulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa. Tutkijat uskovat, että karpalo sisältää ainesosia, jotka estävät Escherichia coli -bakteereja kiinnittymästä virtsaputken seinämiin.

Järvisen mukaan karpalosta tehdyt alustavat tutkimukset olivat myönteisiä, mutta uusimmissa tutkimuksissa hyötyjä ei ole kyetty vahvistamaan.

Tulehdus johtuu harvoin epähygieenisyydestä

Vaikka virtsarakontulehdus aiheutuu usein suolistobakteereista, vain harvoin syynä on se, että ihmisen alapää olisi liian epähygieeninen. Tavalliset bakteerit vain pääsevät epäonnisen sattuman kautta väärään paikkaan. Alapään peseminen erityisen usein ei siis auta ehkäisemään virtsatulehdusta, päin vastoin.

”Liiallinen peseminen saattaa heikentää limakalvoja ja näin jopa altistaa virtsatulehduksille.”

 

Suolistobakteerien vastustuskyky antibiooteille nousee koko ajan.

Sitkeä bakteeri saattaa olla peräisin ulkomaanreissulta

Virtsarakontulehduksista puolet paranee ilman hoitoa kolmessa päivässä. Koska tauti on usein kivulias ja tarkoittaa jatkuvaa vessassa istumista, lääkärin vastaanotolla infektioon määrätään aina antibiootti.

Tulehdus kannattaa hoidattaa myös siksi, että joskus se saattaa hoitamattomana mennä munuaisiin ja aiheuttaa munuaisaltaan tai -kudoksen tulehduksen. Tämä taas saattaa vaurioittaa munuaisia pysyvästi ja aiheuttaa verenmyrkytyksen. Munuaisiin menneen tulehduksen tunnistaa siitä, että ihminen kärsii kuumeesta ja selkä- ja kylkikivuista ja hänen tulehdusarvonsa ovat koholla.

90 prosentilla ihmisistä virtsarakon tulehdus menee ohi yhdellä antibioottikuurilla.

 

Jos sait taudin ja olet matkustanut vuoden sisällä Euroopan ulkopuolella tai Etelä-Euroopassa, siitä kannattaa mainita lääkärille.

Järvisen mukaan virtsarakontulehdusta aiheuttavien suolistobakteerien vastustuskyky antibiooteille nousee kuitenkin koko ajan. Esimerkiksi yleisesti käytetylle trimetopriimi-antibiootille on jo paljon vastustuskykyä.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja tarttuu helposti Pohjoismaiden ulkopuolelle tehdyiltä matkoilta ruuan ja käsien kautta.

Järvinen vinkkaakin, että jos virtsarakontulehdukseen sairastunut on vuoden sisällä matkustanut Euroopan ulkopuolella tai Etelä-Euroopassa, tästä kannattaa mainita lääkärille.

”Nykyohjeisen mukaan perusterveiltä naisilta ei oteta virtsaviljelyä vaan määrätään suoraan antibiootteja, mutta jos ihminen on ollut reissussa, kannattaisi sulkea pois, ettei virtsarakontulehduksen aiheuttaja ole bakteeri, joka on resistentti yleisimmille antibiooteille”, Järvinen sanoo.

Oireita voi lievittää särkylääkkeellä

Antibiootit auttavat virtsarakontulehdukseen päivän tai parin kuluessa. Sillä välin kirvelyä ja kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja juomalla paljon.

Kuumeisen infektion hoitoon Järvinen ei kuitenkaan suosittele tulehduskipulääkkeitä. Ne nimittäin vaikuttavat munuaisten verenkiertoon ja voivat vaurioittaa munuaisia etenkin, jos nesteen juominen on jäänyt niukaksi.

Virtsarakontulehduksen kanssa samanlaisia oireita voi aiheuttaa myös sukupuolitauti. Myös sen mahdollisuus kannattaa selvittää, jotta saa hoitoa oikeaan vaivaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  10. 10

   Elton John on elänyt uskomattoman elämän: Tyranno­saurus Rex taka­pihalla, teehetkiä kuningattaren kanssa, pissat vaipassa keikalla ja kuvaukset, jotka päättyivät kunnon sekoiluun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää