Elämä

Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

Sairaille koirille tehdään ylähengitystieleikkauksia, jotta ne kykenisivät hengittämään, liikkumaan ja nukkumaan kunnolla. Eläinlääkärit vaativat pikaisia toimia.

Raskasta ja korisevaa hengitystä ja kuorsaamista, pulauttelua, pyörtymisiä, nukkumista lelu suussa, jotta hengitystiet pysyvät kunnolla auki. Valitettavan monen suomalaisen lemmikkikoira kärsii hengitysvaikeuksista eikä siten pysty elämään normaalia koiranelämää.

Tilanne näkyy eläinlääkäriklinikoilla, joilla tehdään yhä enemmän koirien ylähengitysteiden avarrusleikkauksia. Niissä eläinlääkäri esimerkiksi suurentaa viivamaisen kapeita sieraimia tai lyhentää liian pitkää pehmeää kitalakea, jotta eläin kykenisi hengittämään paremmin.

Jyväskyläläisen Almavet-eläinklinikan yrittäjäeläinlääkäri Suvi Heinola on tehnyt hengitystieleikkauksia yli kymmenen vuotta. Sinä aikana niiden määrä on kasvanut.

Jos ennen leikattiin lähinnä vakavasti sairaita koiria, nyt operoidaan myös lievistä hengitys- tai nukkumisvaikeuksista kärsiviä lemmikkejä. Osasyy on kasvanut tietoisuus.

”Nykyisin omistajat ottavat itse yhteyttä. Kymmenen vuotta sitten lähes kaikki koirat leikattiin eläinlääkärin aloitteesta”, Heinola kertoo.

Tarkkaa tietoa Suomessa tehtävistä hengitystieleikkausten määrästä ei ole, koska Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Päivi Lahden mukaan toimenpiteistä ei kerätä tietoa eikä niitä tilastoida.

Hänen näppituntumansa kuitenkin on, että hengitystieleikkauksia tekeviä eläinlääkäreitä ja eläinlääkäriasemia on enemmän kuin ennen.

”Aiemmin hengitysvaikeuksiin liittyviä oireita, kuten rohisevaa hengitystä, pidettiin rodulle tyypillisenä asiana eikä varsinaisena sairautena. Nyt tiedetään, että tilanteeseen on haettava apua”, Lahti sanoo.

HS kertoi vuonna 2018, että leikkaukset ovat kalliita ja lasku voi kasvaa jopa nelinumeroiseksi. Eläinlääketieteen emeritaprofessori Marjatta Snellman sanoi jutussa, että moni ymmärrä sitä, millaista kärsimystä koira leikkausten takia kokee:

”Mihin tahansa kasvojen alueelle tehtävä kirurginen operaatio tekee kipeää. Eläin on elävä olento, ei lelukoira tai tavara.”

 

Ei ole harvinaista, että lyttykuono pyörtyy lenkillä.

Eniten ylähengitystieleikkauksia tehdään niin sanotuille lyhytkuonoisille ja -kalloisille eli brakykefaalisille roduille, jotka ovat suosittuja lemmikkejä niiden sairauksista huolimatta. Niistä käytetään myös nimitystä lyttykuono.

Näiden rotujen terveystilanteeseen voi tutustua tarkemmin HS:n keräämässä kuvakokoelmassa myöhemmin tässä jutussa.

Vaikka myös terveitä yksilöitä on olemassa, kokonaiskuva on synkkä. Nykytilanteeseen on johtanut koirien pitkään jatkunut ulkonäkökeskeinen jalostus, jossa on korostettu liiallisia piirteitä.

Lyttykuonojen suurin ongelma on liioitellun lyhyt, jopa olematon kuono, joka yhdessä ahtaiden sierainten ja keuhkoputken kanssa voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Niiden sydän voi rasittua ponnistuksista, ja ne ovat alttiita lämpöhalvauksille. Ei ole harvinaista, että lyttykuono pyörtyy lenkillä. Brakykefaalisilla roduilla on muitakin liioiteltuja piirteitä ruumiinrakenteessaan, esimerkiksi ulkonevat silmät ja valtavan ryppyinen nahka.

 

Nuppineulanpään kokoiset sieraimet pakottavat hengittämään suun kautta.

Moni lyttykuonokoira nielee räkää ja limaa, mikä aiheuttaa kroonista keuhkotulehdusta. Nuppineulanpään kokoisten sierainten takia ne joutuvat hengittämään suun kautta ja niiden suolisto ja vatsalaukku ovat täynnä ilmaa.

Heinolan leikkauspöydälle päätyy eniten ranskanbulldoggeja ja bostoninterrierejä. Jonkin verran hän on leikannut myös esimerkiksi mopseja ja chihuahuoita.

Hän sanoo, että ei tee leikkauksia valtavan paljon, mikä voi johtua maantieteellisestä sijainnista.

”Arvioni mukaan lyhytkuonoisia kaupunkikoiria on enemmän isoissa kaupungeissa. Yhden klinikan aineistosta ei voi tehdä päätelmiä, koska aineisto on aina vääristynyt.”

Alla voit katsoa neljän brakykefaalisen rodun terveystietoja. Tekstit perustuvat rotujärjestöjen Kennelliitolle antamiin terveystietoihin ja Kennelliiton hankikoira.fi-sivustoon, jonne rotujärjestöt ovat antaneet tietoja. Rotujärjestöiltä saa myös lisätietoa rodun terveystilanteesta ja siitä, miten sitä tutkitaan tai pyritään parantamaan.

Leikkaus voi olla kivulias, mutta Päivi Lahden mukaan eläimen kipua pystytään nykyään hallitsemaan aika hyvin erilaisilla lääkkeillä.

”Pehmytkudokset paranevat melko nopeasti ja hyvin, jos mitään komplikaatioita ei tule.”

Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä ongelmia haavan paranemisessa. Koiralle voi tulla haavoja nieluun tai kudos voi arpia, ärtyä tai turvota. Lisäksi koira saattaa kärsiä närästysoireista, kun mahanesteitä nousee ruokatorveen. Silloin eläin on huonovointinen, pulauttelee ja röyhtäilee.

Brakykefaalisilla roduilla on usein korkea kipukynnys, ja ne näyttävät kipuaan huonosti.

Heinola muistuttaa, että leikkaus on aina riski. Kun tilanne koiran nielussa muuttuu, henkitorveen voi päätyä tavaraa, joka sinne ei kuulu.

”Yksi leikkaamani koira tukehtui leikkauksen jälkeen kotiinsa. Riskit ovat todellisia.”

 

”Oikeasti tämä on aika epäkiitollista ja turhauttavaa eläinlääkäreille.”

Jokainen koira ja siten myös hengitystieleikkaus on yksilöllinen. Siksi niiden hinta vaihtelee eläimen tilan ja kunnon mukaan. Kyseessä on joka tapauksessa aina vähintään useiden satojen eurojen hintainen toimenpide. Eläinlääkäreiltä kysytään Lahden mukaan usein, eikö nykytila ole heille toiveuni: kun on paljon sairaita lemmikkejä, niiden korjaamisessa riittää töitä.

”Oikeasti tämä on aika epäkiitollista ja turhauttavaa eläinlääkäreille. Näitä yksilöitä ei yksinkertaisesti voi parantaa, vaikka niin haluaisimme. Moni koira on niin monivaivainen, että voimme vain helpottaa oireita.”

Eläinlääkärikunta suhtautuukin hengitystieleikkauksiin kaksijakoisesti. Yhtäältä riskialttiiden leikkausten tekeminen tuntuu pahalta, toisaalta ne voivat parantaa hengitysvaikeuksista kärsivän yksilön elämänlaatua selvästi.

Kun henki kulkee paremmin, koira myös nukkuu paremmin ja pystyy haistelemaan enemmän ja on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin ennen leikkausta.

Lahti sanoo, että vikojen korjaus on yksilön kannalta välttämätön mutta kokonaisuudessa tilanteeseen pitäisi puuttua nykyistä tiukemmin.

”Pelkona on, että leikkaukset normalisoituvat. Että ajatellaan, että näillä roduilla nyt vain on tällaisia sairauksia, ja niille tehdään aina leikkaus. Sellainen ajattelu on täysin vääristynyttä.”

Heinola on samaa mieltä. Jos leikkaus tehdään vain tietyn ulkomuotoihanteen takia, se tuntuu hänestä älyttömän pahalta.

”Olen kerran lopettanut viisi kuukautta vanhan bulldoggin pennun. Sillä oli alikehittynyt henkitorvi ja hyvin ahtaat hengitystiet ja vakavia hengitystieongelmia. En ikinä unohda sitä hetkeä ja sitä, miten pahalta se tuntui.”

Lahti on huomannut, että jotkut rotujärjestöt kertovat rodun perinnöllisistä vioista, mutta seuraavassa lauseessa todetaan, että ongelmat voidaan korjata erilaisin toimenpitein.

”Pitää muistaa, että sellainen prosessi on eläimelle aina raskas.”

Heinola on julkaissut aiheesta kantaaottavia päivityksiä Facebook-sivuillaan. Palaute on ollut kirjavaa.

”Aihe on herkkä. Moni ei uskalla ottaa kantaa, koska ei haluta pahoittaa ihmisten mieltä. Minusta näistä epäkohdista pitää puhua, koska muuten maailma ei muutu.”

 

”Jos koiralla on hengitysvaikeuksia ja perinnöllisiä vikoja, sillä ei missään nimessä saa teettää pentuja.”

Mitä tilanteelle sitten pitäisi tehdä? On mahdollista edetä sekä muuttamalla ihmisten toimintatapoja että lainsäädäntöä. Iso rooli on koiraihmisillä, niillä, jotka kasvattavat ja jalostavat koiria, sekä niillä, jotka hankkivat koiria.

Jos sairas eläin on jo syntynyt, niiden omistajia on turha syyllistää. Merkitystä on sillä, mitä tehdään jatkossa. Kennelliiton jalostustietojärjestelmän mukaan lyhytkuonoisten koirien rekisteröinnit ovat aivan viime vuosina alkaneet hiljalleen vähentyä, mutta luvuissa on vuosittaista vaihtelua, eivätkä rekisteröimättömät koirat näy tilastoissa.

Eläinlääkäriliitto kertoi toukokuussa, että vakava ja kärsimystä aiheuttava kehityshäiriö johtuu tietyillä koiraroduilla DVL2-geenistä. Sen virheellinen muoto aiheuttaa koiralle korkkiruuvimaisen hännän, selkärangan epämuodostumia ja lyttykuonoisen olemuksen. Geenistä seuraa Robinow-tyyppinen oireyhtymä, joka tuottaa myös ihmisillä selkärangan ja kasvojen epämuodostumia.

Eläinlääkäriliitto pitää kestämättömänä ja epäeettisenä sitä, että kehityshäiriöisiä koiria jalostetaan keskenään. Liiton mukaan koirien terveys on asetettava etusijalle ulkonäön sijaan.

”Jos koiralla on hengitysvaikeuksia ja perinnöllisiä vikoja, sillä ei missään nimessä saa teettää pentuja. Sen pitäisi olla ehdottoman kiellettyä”, Lahti sanoo.

Myös Suomen Kennelliitto on tiedottanut suhtautuvansa hyvin vakavasti koirien perinnöllisiin ongelmiin.

Eläinlääkärien mukaan kasvattajien pitäisi suosia roturisteytyksiä, jotta saataisiin uutta verta ja nykyistä laajempaa geenipohjaa. Samalla geenivirheen esiintyvyyttä pystyttäisiin vähentämään.

Lahti huomauttaa, että tilannetta ei auta, jos risteyttää kaksi koiraa, jotka molemmat kantavat virheellistä geeniä.

”Jos jalostetaan tällaisia yksilöitä rodun sisällä, ei ole mahdollista saada tervettä koiraa.”

Lainsäädännön tie on osoittautunut takkuiseksi. Eläinsuojelulain uudistus aloitettiin kesällä 2010. Sen valmistelu on kestänyt pitkään, ja uuden lain voimaantulo on kerta toisensa jälkeen siirtynyt suunniteltua myöhemmäksi. Nykyinen laki on tullut voimaan vuonna 1996.

Uusin arvio maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntijan Tiina Pullolan mukaan on, että hallituksen esitys eläinten hyvinvointilaiksi annetaan eduskunnalle keväällä 2021.

Jo nykyisessä laissa sanotaan, että eläimelle ei saa tuottaa tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä. Myös jalostus sairailla eläimillä on kielletty.

Uudessa lakiesityksessä on tarkoitus tarkentaa ja selventää eläinjalostusta koskevaa pykälää, koska nykyinen voimassa oleva lain säännös on Pullolan mukaan jäänyt aika lailla lain kuolleeksi kirjaimeksi.

”Tarkempia säännöksiä eläinten jalostuksesta on määrä antaa asetustasolla. Asetusta ei ole vielä luonnosteltu”, Pullola kirjoittaa HS:lle sähköpostiviestissä.

 

”Sairaiden yksilöiden käyttöä jalostuksessa pitäisi pystyä valvomaan ja estämään. Lisäksi tarvitaan kunnon sanktiot.”

Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että eläinlääkäreille säädetään ilmoitusvelvollisuus toimenpiteistä, jotka on tehty lemmikeille perinnöllisten vikojen takia. Eläinlääkäriliitto on samoilla linjoilla, sanoo puheenjohtaja Lahti.

”On käytännössä eläinlääkärille helpompaa, jos salassapitovelvollisuus ei estä ilmoittamista. Nyt erityyppiset tutkimustulokset ja toimenpiteet ilmoitetaan Kennelliittoon vain, jos koiranomistaja antaa luvan. Eläinlääkäri ei voi yksin päättää siitä.”

Pelkkä uuden lain voimaantulo ei Lahden mukaan riitä, vaan samalla olisi oltava valmiina valtakunnalliset soveltamis- ja toimintaohjeet valvontaeläinlääkäreille ja eläinsuojeluviranomaisille.

”Tarvitaan rajanveto siitä, mihin aletaan puuttua ja mistä tieto saadaan ja minne se kerätään. Sairaiden yksilöiden käyttöä jalostuksessa pitäisi pystyä valvomaan ja estämään esimerkiksi eläinsuojelumääräyksin. Lisäksi tarvitaan kunnon sanktiot.”

Nykyisin eläinsuojeluilmoituksia tehdään Lahden mukaan lähinnä silloin, kun eläinlääkäriasemalla on käynyt erittäin huonosti hengittävä yksilö, eikä sen omistaja suostu tekemään mitään ratkaisuja.

”Näin hankalia tilanteita on hyvin vähän. Raportoiduissa tapauksissa voi puhua jäävuoren huipusta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tausta

Milloin kannattaa harkita ylähengitystieleikkausta?


 Jos koira ei pysty liikkumaan normaalisti: sen hengitys vaikeutuu ja korina lisääntyy rasituksessa, sen hengitys katkeilee tai koira jopa pyörtyy.

 Jos koiralla on nukkumisvaikeuksia: se joutuu hakeutumaan tiettyyn asentoon tai hakemaan lelun suuhunsa, jotta se pystyy nukkumaan, tai se vaihtaa vähän väliä asentoa tai heräilee yöllä.

 Jos koira pulauttelee runsaasti, oksentaa vaahtoa tai yökkää toistuvasti.

 Jos hengitys pitää voimakasta ylimääräistä ääntä. Kaikki koirat pitävät jonkinasteista ääntä läähättäessään, mutta muutoin hengityksen pitäisi olla äänetöntä ja tapahtua pääosin nenän kautta.

 Jos koira hengittää aina suun kautta tai hengittäessä kuuluu selkeä voimakas rohina, kannattaa kysyä asiantuntevalta eläinlääkäriltä, mitä tilanteelle voi tehdä.

Neuvot antoi eläinlääkäri Suvi Heinola.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää