Elämä

Kilpailuhenkisyys hämärtää valmennuksen ongelmia, sanoo psykologi – ”Kukaan ei halua, että oma lapsi putoaa ryhmästä”

Kilpailuhenkiset vanhemmat voivat lisätä nuoren painetta menestyä kilpaharrastuksessaan. Silloin nuori saattaa jättää kertomatta, jos valmentaja kohtelee häntä ikävästi.

Muodostelmaluisteluvalmentaja määräsi joukkueessa virheen tehneen luistelijan ringin keskelle ja käski muita haukkumaan tätä. Erään vanhemman mukaan valmentaja sanoi yhdeksänvuotiaalle, ettei tämä ole kehittynyt vuodessa lainkaan.

Viime aikojen uutisointi luisteluvalmentajan toiminnasta on karua luettavaa. Kyse on tietysti yksittäistapauksesta, mutta silti herää kysymys: Miten tällaista voi päästä tapahtumaan?

”Taitoluistelun, voimistelun ja baletin taustalla vaikuttaa vahvasti tietynlainen kulttuuri, jota värittävät vahva kilpailun läsnäolo ja maksimaaliset tulokset”, kertoo urheilupsykologi Päivi Frantsi Terveystalosta.

”Meille tämä kulttuuri tulee itä-Euroopasta, jossa valmentaja on isoin auktoriteetti.”

Hän ei tässä puhu julkisuuteen nousseesta luisteluvalmentajakohusta, vaan puhuu aiheesta yleisellä tasolla.

Mikseivät vanhemmat puutu heti valmentajan epäasialliseen käytökseen?

”Kilpailu on kovaa eikä kukaan halua, että oma lapsi joutuu huonoon valoon tai tippuu ryhmästä vanhempien arvostelun takia”, Frantsi pohtii.

Hän ei kuitenkaan usko, että juuri kukaan vanhempi hyväksyy oman lapseen kohdistuvaa suoranaista kiusaamista tai haukkumista. Frantsi uskoo, etteivät nuoret valmennettavat itse kerro kotona kaikkea.

Hänen mukaansa kilpailuhenkisyys voi toki tulla vanhemmilta. Nuori luistelija ei halua tuottaa vanhemmilleen pettymystä kertomalla, ettei kestä valmentajan sättimistä ja tiukkaa otetta. Nuoren voi itse olla vaikea arvioida, milloin kyse on kiusaamisesta tai epäasiallisesta käytöksestä.

”Nuori alkaa vain hävetä itseään ja reagoi siihen esimerkiksi syömishäiriöllä.”

Vanhempien pitäisi muistaa, että kyse on nuoren harrastuksesta. Heidän tehtävänsä on kannustaa, muttei tuoda liikaa omaa kilpailuviettiä mukaan lapsen harrastukseen.

”Vanhemmalla pitäisi olla suora keskusteluyhteys nuoren kanssa, niin että tämä uskaltaa kertoa, jos jotain ikävää tapahtuu”, Frantsi sanoo.

Frantsi työskentelee myös luisteluvalmentajien työnohjaajana ja tietää, että valmennustyö vaatii paljon. Siinä tarvitaan itsensä johtamiskykyä, sosiaalisia taitoja ja lisänä ovat haasteet herkässä kasvuiässä olevien nuorten kanssa.

Eri luisteluseuroissa on myös erilaiset valmennuskulttuurit. Joissakin seuroissa vanhemmat voivat seurata harjoituksia ja toisissa paikoissa on erikseen avoimet harjoitukset. Vanhemmat voivat Frantsin mukaan myös häiritä valmennusta liialla kommentoinnilla tai puuttumisella valmentajan työhön.

Nuoret valmennettavat usein häpeävät sitä, jos vanhemmat puuttuvat valmentajan työhön ja se voi häiritä myös suoritusta harjoituksissa.

”Nuoret valmentajat myös kokevat, että heitä reilusti iäkkäämpien vanhempien kommentointi luo huonon ilmapiirin harjoituksiin”, Frantsi kertoo.

Hän ei usko, että vanhempien läsnäolo harjoituksissa vaikuttaa luistelijoiden ja valmentajien suhteeseen.

”Nämä julkisuudessa olleet kiusaamistapaukset ovat käsittääkseni tapahtuneet pukukopeissa, joissa ei ole vanhempia ollut paikalla”, Frantsi sanoo.

Taitoluisteluvalmentajille suositellaan, että he kävisivät keskusteluja vanhempien kanssa muutaman kerran vuodessa. Niissä on mahdollisuus antaa palautetta puolin ja toisin.

Avoin keskustelukulttuuri valmentajien ja vanhempien välillä auttaa myös Frantsin mukaan siihen, etteivät väärät huhut ala kiertää vanhempien omissa Whatsapp-keskusteluryhmissä.

”On aina parempi, jos vanhempi voi antaa palautteen avoimesti ja suoraan valmentajalle”, Frantsi sanoo.

Valmentajien koulutus on viime vuosina muuttunut paljon siihen suuntaan, että jo peruskursseilla korostetaan vuorovaikutustaitoja ja kasvatuksellista otetta. Vanhemman polven valmentajat alkavat Frantsin mukaan olla jo vähemmistössä.

”Nämä todella ikävät tapaukset koskevat onneksi vain pientä joukkoa. Suurin osa valmentajista on tänä päivänä hyviä ihmisjohtajia ja myönteisiä ammattilaisia”, Frantsi sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  3. 3

   Mies kuoli pelattuaan venäläistä rulettia Ranskassa

  4. 4

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  5. 5

   Ylen mukaan vasemmisto­liiton paikallisjohtajan perustamalla Twitter-tilillä kehotettiin tappamaan fasistit – kiistää kirjoittaneensa, mutta pyytää kohua anteeksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää