Tiukka aikataulutus voi viedä vapaa-ajasta ilon - Elämä | HS.fi
Elämä

Tiukka aikataulutus voi viedä vapaa-ajasta ilon

Kun hauskanpidon merkitsee kalenteriin, se uhkaa muuttua velvollisuudeksi.

Julkaistu: 13.2. 2:00

Juttusarjassa kerrotaan viisi tutkimustulosta valitusta aihepiiristä. Tällä kertaa aiheena on hauskanpito.

1. Elämä on joskus niin kiireistä, että hauskanpitokin on erikseen buukattava kalenteriin. Sillä on varjopuolensa. Tiukka aikatauluttaminen voi saada huvitkin tuntumaan velvollisuuksilta, kertoo Journal of Marketing Research -lehdessä vuonna 2016 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

2. Kivoja asioita on hyvä suunnitella, jotta ne ylipäätään toteutuvat, mutta se kannattaisi tutkijoiden mukaan tehdä vähän löyhemmin. Esimerkiksi ”töiden jälkeen” jättää kepeämmän fiiliksen kuin ”klo 18.00”. Jos menoja on useampia, niitä ei kannata sopia toistensa perään. Jatkuva kellon tarkkailu saa vaikkapa ystävän kanssa vietetyn ajan tuntumaan lyhyemmältä kuin se onkaan. Samalla on vaikeampi keskittyä nauttimaan tässä ja nyt.

3. Ensin työ, sitten huvi, kuuluu sanonta. On yleinen ajatus, että on helpompi vaihtaa vapaalle, kun on ansainnut sen kovalla työllä. Chicagon yliopiston tutkijat havaitsivat kuitenkin koesarjassaan, että hemmottelu tai mieluisat puuhat tuntuivat ihmisistä yhtä mukavilta, oli heillä velvollisuuksia hoitamatta tai ei.

4. Luppohetkinä tarttuu helposti puhelimeen, kun ei muuta keksi, mutta se ei tuota samanlaista iloa kuin jokin sisäisesti motivoiva, luovempi tekeminen. Eniten puhelimen ääressä viihtyneet nauttivat vapaa-ajastaan muita vähemmän, kertoo yhdysvaltalaisten opiskelijoiden parissa tehty tutkimus.

5. Mukava tekeminen voi olla yksin yhtä rentouttavaa ja rauhoittavaa kuin ystävienkin kanssa. Sen sijaan Rochesterin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että energisoivat ja aktivoivat tunteet, kuten innostus ja kiinnostus, voimistuvat entisestään seurassa.

Etkö muista, mihin jätit juuri avaimet? Muisti ei säilö kaikkea, ja siihen on syynsä

Kerroitko muille uudenvuodenlupauksesi? Se ei välttämättä ollut viisasta, selviää tutkimuksesta

Ajatus hidastuu iän myötä, mutta tilalle tulee jotakin muuta: ”kiteytynyt äly” voi voittaa nuoruuden loogisen päättelyn

Seuraa uutisia tästä aiheesta