Etäkoulua on käyty monin paikoin kohta pari viikkoa. Opettajat, oppilaat ja oppilaiden vanhemmat ovat olleet monella tavalla uuden edessä.
Lapset istuvat sängyillään, sohvalla, työpöydän ääressä, kuka missäkin. Opettajilta tulee Wilma-viestejä, ja niissä vilahtelevat termit showbie, meet, classroom ja sites – etäkoulun teknisiä ratkaisuja kaikki.
Osa vanhemmista on huolissaan. Mitä kaikkea vanhemman pitäisi tehdä ja osata, jotta lapsi selviäisi koulunkäynnistä kuten ennenkin? Pitäisikö osata opettaa lapselle esseen kirjoitusta ja runoanalyysiä?
Kuvataiteen lehtori ja ympäristökasvattaja Sanni Virtanen huomasi tuttavapiirissään varsinkin teini-ikäisten vanhempien huolen. Virtanen työskentelee aineenopettajana Ruusuvuoren koulussa Vantaalla.
Sanni Virtanen.
”Rupesi kuulostamaan siltä, että vanhemmat luulivat, että heidän pitää ryhtyä lastensa kotiopettajiksi”, Virtanen sanoo.
”Tuttavan teini nihkeili koulutehtävien kanssa ja äiti oli alkanut vääntää nuoren kanssa siitä, mitä kaikkea tämän pitäisi tehdä. Ei siitä oikein tullut mitään.”
”Etäkoulu on eri asia kuin kotikoulu.
Parikymmentä vuotta opettajan töitä tehnyt Virtanen julkaisi facebookissa julkisen päivityksen, jolla hän halusi antaa synninpäästön vanhemmille.
Hänen viestinsä päivityksessä on yksinkertainen:
Etäkoulu on eri asia kuin kotikoulu.
Vaikka oppilas on etäkoulussa, opettaja on vastuussa opettamisesta. Aivan samoin kuin silloin, kun oppilaat ovat luokkahuoneessa fyysisesti läsnä.
Opettaja neuvoo, jos oppilas ei osaa.
Opettaja on vastuussa opetussuunnitelman toteutumisesta.
Vanhempien ei tarvitse osata matematiikkaa, fysiikkaa tai espanjaa yhtään sen enempää kuin ennenkään.
Päivitystä oli keskiviikkoon mennessä jaettu vanhempien keskuudessa yli 2 500 kertaa ja siihen on tullut yli 300 kommenttia.
Kommenteista voi päätellä, että osa vanhemmista todella stressaa lastensa oppimisesta. Yhdessä kommentissa kerrottiin, että mummokin on ollut vähän huolestunut ja pähkäillyt koulujuttuja lapsenlapsensa kanssa.
Sanni Virtanen sanoo, että on opettajan tehtävä antaa niin selkeät ohjeet, että oppilas ymmärtää, mitä häneltä odotetaan.
Tämän kirjoituksen muistaminen esti minua juuri vaipumasta epätoivoon ysiluokkalaiseni tullessa kysymään neuvoa kirjallisuusanalyysissä, josta en ymmärtänyt tuon taivaallista. Nyt oppilas on yhteydessä OPETTAJAAN. Kiitos Sanni!
On mennyt useampi tunti päivässä, että opetan lapselle. Valvon itsekin ja olen ihan uupunut, kun päälle vielä omat hommat. Kiitos tästä tsempistä! Kaikki järjestyy! Jatkan keskustelua opettajan kanssa.
Samoilla linjoilla on toiminnanjohtaja Ulla Siimes Suomen vanhempainliitosta.
”Roolijaon pitää olla selkeä. Vastuu opetuksen järjestämisestä on opettajilla”, Siimes sanoo.
Vanhemmat voivat Siimeksen mukaan kyllä auttaa lasta tehtävien tekemisen aikatauluttamisessa, jos opettaja antaa tehtäviä muutamaksi päiväksi kerrallaan.
””Toisen motivaatioksi ei voi muuttua. Teinin tehtävä on itse hoitaa koulunkäyntinsä.”
”Suurin osa opettajista tuntee oppilaansa ja pystyy myös etäopetustilanteessa ottamaan lasten ja nuorten yksilölliset erot huomioon. Tilanne on kuitenkin opettajillekin uusi, ja käytännöt muotoutuvat pikku hiljaa”, Siimes sanoo.
Hänen mukaansa tarvitaan nyt vanhemmiltakin malttia. Vanhempien tehtävä on kannustaa omia lapsiaan myös koulunkäynnissä.
”Ei ole vaaralista, jos kaikki ei heti uudessa tilanteessa suju ongelmitta”, Siimes sanoo.
Alakoululaiselle voi Siimeksen mukaan hyvin myös sanoa, että hän tekee tehtäviä tietyn ajan itsenäisesti ja hyppää ne tehtävät yli, joissa jumittaa. Vanhempien ei tarvitse päivän aikana olla pikkukoululaistenkaan käytössä koko ajan. Varsinkin, jos vanhemmat hoitavat kotoa käsin omaa työtään.
Motivaatiopulasta kärsivän teinin loputon patistelu on Sanni Virtasen mukaan aika turhaa. Kannustaa Virtasen mukaan voi, mutta kädenväntöön ei kannata uhrata mahdottomasti energiaa. Kouluun voi ottaa yhteyttä myös kysyäkseen apua motivaatio-ongelmiin.
”Toisen motivaatioksi ei voi muuttua. Teinin tehtävä on itse hoitaa koulunkäyntinsä”, Virtanen sanoo.
”Aku Ankan Tupu, Hupu ja Lupu nappaavat skeittilaudat kainaloon ja heittäytyvät lomalle, jos koulut suljetaan. Meillä ei toimita niin.”
””Me opettajatkin olemme uuden edessä. Emme etäopetuksessa näe, jos jollakin on huono päivä.”
Sanni Virtasen mukaan oppilaita on moneen lähtöön. Hän itsekin tietää omista oppilaistaan, kenen on vaikea tarttua toimeen ja kuka tekee annetun tehtävän liiankin nopeasti.
Jos vanhemmasta tuntuu, ettei oma lapsi tee mitään, tai jos tämä toisaalta tekee koko viikon tehtävät yhtenä päivänä ja sitten pitkästyy, asiasta kannattaa panna opettajalle viesti.
”Me opettajatkin olemme uuden edessä. Emme etäopetuksessa näe, jos jollakin on huono päivä”, Virtanen sanoo.
Etäisyys tuo myös oppilaista yllättäviä puolia esiin. Virtasen yksi usein tunneilta myöhästelevä oppilas on nyt pyytänyt joka kerta anteeksi, jos on ollut myöhässä etäopetustunnilta. Joillekin myös Virtasen mukaan selvästi sopii paremmin itsenäinen työskentely.
”On sellaisia oppilaita, jotka eivät ole luokkahuoneessa saaneet tehtyä tehtäviä, mutta etänä se sujuukin”, Virtanen kertoo.
””Vanhempi huolehtii, että nuori lepää, syö ja pitää opiskelutaukoja.”
Vanhempien tehtävä on sama kuin ennen etäkouluakin. Se ei ole Virtasen mukaan ratkaista, mikä ero on esimerkiksi kirjoitelmalla ja esseellä.
”Vanhempi huolehtii, että nuori lepää, syö ja pitää opiskelutaukoja”, Virtanen sanoo.
Myös Siimes Vanhempainliitosta muistuttaa, että vanhempien tehtävä on ylläpitää perheessä arjen rutiineja.
Sanni Virtanen ehdottaa, että jokainen vanhempi käyttäisi nyt noin puoli tuntia enemmän lapsensa kanssa jutteluun – jostain ihan muusta kuin koulunkäynnistä.
”Koulunkäynnin ei ole tarkoitus jyrätä perheen arkea”, Virtanen sanoo.