Tutkijat tulevat tekemään virheitä korona­ennusteissaan, sanoo apulais­professori Pauliina Ilmonen ja kertoo, mitä jokaisen suomalaisen olisi syytä ymmärtää korona­tilastojen tulkitsemisesta

Korona-aikana meistä on tullut tilastojen tuijottajia ja tulkitsijoita. Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen kertoo, mitkä ovat yleisimpiä tilastoihin liittyviä tulkintavirheitä ja pohtii, voivatko koronatilastojen virhetulkinnat jopa olla vaaraksi.

”Hyvin harvoin meillä on täydellistä mallia, mutta epätäydelliset mallit ovat todellisuudesta parhaita arvioita, mitä pystymme tekemään”, Pauliina Ilmonen sanoo.

30.4.2020 2:00 | Päivitetty 30.4.2020 6:22

Koronaepidemian aikana lähes jokainen meistä törmää viruksesta kertoviin tilastoihin päivittäin. Luemme, tulkitsemme ja jaamme niitä eteenpäin, vaikka emme välttämättä tiedä tilastotieteestä paljoakaan.

Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmoselle koronatilastojen tulkitseminen on kuitenkin täysipäiväistä työtä. Hän johtaa tutkimusryhmää, joka laskee koronaviruspotilaiden määriä Suomessa ja laatii mallinnuksia viruksen leviämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat