Aamu 25.6.2017    |   Kommentti

Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan

Helsingin ylin johto maalaa helsinkiläisille ruusuisen tulevaisuuden. Pian nähdään, jäävätkö kunnianhimoiset lupaukset vain lämpimäksi puheeksi.

Helsinki on neljän vuoden päästä nykyistä kansainvälisempi. Täällä ei ole homekouluja eikä kurjistuvia lähiöitä ja syrjäytyminenkin on selätetty.

Helsingin ylin johto maalasi HS:n Pormestarilupaus-sarjassa Helsingille ruusuisen tulevaisuuden. Hyvä niin. Nyt helsinkiläisillä on mahdollisuus seurata, jäävätkö sarjassa annetut kunnianhimoiset lupaukset lämpimäksi puheeksi vai muuttuuko Helsinki todella lupauksien suuntaan.

Tässä vaiheessa on hyvä kerrata nopeasti, mitä helsinkiläisille oikein luvataan.


Lupaus numero 1: Helsingistä tulee kansainvälisempi, modernimpi ja palveluhenkisempi

Tämän lupauksen esitteli pormestari Jan Vapaavuori (kok). Hän uskoo kansainvälisemmän Helsingin pärjäävän nykyistä paremmin kilpailussa muita kansainvälisiä kaupunkikeskittymiä vastaan. Ja on sellainen kaupunki Vapaavuoren mielestä myös nykyistä hauskempi.

”Esimerkiksi Supercellin kaltaiset yritykset houkuttelevat kansainvälisiä osaajia. Yksin asuville Helsinki on varmasti jo nyt hyvä paikka, mutta jos haluamme, että perheelliset tulevat Helsinkiin, meidän pitää pystyä tarjoamaan enemmän englanninkielistä koulutusta, päiväkoteja sekä työpaikkoja”, Vapaavuori sanoi.

”Toivoisin, että ihmiskunnan tulevat toivot – sekä suomalaiset että muualta tulevat – voisivat löytää paikkansa täällä sijaitsevista yrityksistä.”

Lupaus numero 2: Helsingin lähiöiden kurjistumiskehitys pysähtyy

Helsingin kaavoituksesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) puolestaan luo uutta toivoa Jakomäen, Kontulan, Meri-Rastilan ja Siltamäen kaltaisille lähiöille. Hän lupaa Helsingin panostavan alueiden palveluihin ja houkuttelevan vuokratalovaltaisille alueille myös omistusasujia.

”Omistusasuntoja on tärkeää saada myös sinne, missä vanhat omistusasunnot ovat todella halpoja. Tässä on tietenkin haasteena se, miten onnistutaan tekemään samalla laadukkaita ja edullisia asuntoja”, Sinnemäki sanoi.

Lupaus numero 3: Helsinki korjaa homekouluongelman

Helsingin koulut kärsivät miljardiluokan korjausvelasta. Helsinkiläisten koululaisten vanhemmilla ei kuitenkaan ole hätää, sillä kouluista ja päiväkodeista vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) lupaa selvittää homekouluongelman.

”Olemme laittaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana satoja miljoonia homeesta ja huonosta sisäilmasta kärsivien koulujen korjaamiseen. Sitten menee pahimmillaan muutama vuosi, ja ne samat koulut ovat uudestaan korjattavien listalla. Meidän pitää nyt pikaisesti selvittää, mistä tämä johtuu, ja sen jälkeen pistää vauhtia korjauksiin”, Pakarinen sanoi.

”Jos tämä olisi helppoa, niin tämä olisi tehty jo.”

Lupaus numero 4: Helsingin alueiden terveys- ja hyvinvointierot kaventuvat

Helsinkiläiset ovat neljän vuoden päästä myös nykyistä terveempiä tai ainakin alueiden väliset terveys- ja hyvinvointierot ovat nykyistä pienempiä. Tämän lupauksen esittää sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr).

Huomiota on kiinnitettävä erityisesti alueisiin, joilla on paljon työttömyyttä, matala koulutustaso, päihdeongelmia ja paljon vuokratalovaltaista asutusta, Vesikansa linjaa.

”Meillä ei ole varsinaisia ongelma-alueita, mutta siitä näkyy merkkejä, että hyvä- ja huono-osaisuus keskittyvät tietyille­ alueille.”

Lupaus numero 5: Helsingissä ei ole enää jatkossa syrjäytyneitä nuoria

Helsinki on voittanut neljän vuoden kuluttua kamppailun nuorison syrjäytymistä vastaan. Näin lupaa Helsingin nuoriso-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd).

”Lupaan tehdä kaikkeni sen eteen, että jokaisella helsinkiläisnuorella on tulevaisuus. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa”, Razmyar sanoo.

”Tiedän, että tämä kuulostaa isolta tavoitteelta, mutta olemme mielestäni todella kunnianhimottomia, jos tämä ei ole meidän tavoitteemme.”

Kuulostaako ylevältä? Niin minustakin. Se voi kuitenkin olla helsinkiläisten kannalta hyvä asia. Kunnianhimon puutteesta uutta johtoviisikkoa ei voi ainakaan syyttää.

Pormestarilupaus-juttusarja esitteli viisi Helsingin ylintä johtajaa ja kertoi millaisiin asioihin heillä on ensisijaista päätösvaltaa.

Samalla sarja myös hahmotti pormestarijohtoisen ja entisen kaupunginjohtajavetoisen Helsingin välistä eroa.

Pormestarit ovat poliittisia johtajia. Tämän viisikon voi siis laittaa vaihtoon, jos heidän toimensa tai heidän edustamiensa puolueiden toimet eivät miellytä. Aikaa pormestarien ja puolueiden toiminnan puntarointiin on neljä vuotta. Entisten kaupunginjohtajien ei tarvinnut lupailla mitään, sillä he johtivat kaupunkia seitsemän vuotta kerrallaan, kävipä vaaleissa miten hyvänsä.

Pormestarilupaus-sarja tarjoaa yhden työkalun pormestareiden onnistumisen arviointiin. Pormestarit lupasivat rakentaa oman versionsa helsinkiläisestä paratiisista. Neljän vuoden päästä voit päättää, ostatko heidän vähän käytetyn onnelansa vai sijoitatko uusiin visioihin ja uusiin johtajiin.

Pormestarien onnistumisesta päätät sinä. Muista siis kytätä pormestareitasi.
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää