Aamu 25.6.2017

Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

Käärmetuntija Mikko Turunen haluaa suojella kyitä turhilta tappamisilta. Häntä harmittaa se, että polulla vastaan tulleelta kyyltä isketään pää poikki eikä sen anneta mennä.

rac
”Älä mulle sihise”, Mikko Turunen juttelee rauhallisesti ja roikottaa sähisevää kyytä hännästä.

Nastolalainen luontokuvaaja ja käärmetuntija Turunen on hakenut 70-senttisen kyyn pois paikalliselta frisbeegolfkentältä. Kyy on odottanut vapauttamista muovilaatikossa Turusen pakettiautossa.

Pääsemme kuvaajan kanssa näkemään, kuinka Turunen vapauttaa kyyn heinikkoon ja ottaa sen kiinni. Tilanne ei ole aito, vaan se tehdään HS:n pyynnöstä. Tarkoitus on näyttää, kuinka kyy siirretään toisaalle oikeaoppisesti.

Turunen tarttuu toisella kädellä kyytä hännästä ja ohjaa samalla sen päätä toisessa kädessään olevalla omatekoisella käärmekoukulla. Näin kyy ei pääse puremaan.

Kuvausta varten tarvitaan toinen kerta. Turunen tarttuu kyytä hännästä. Sitten tapahtuu jotain yllättävää. Silmänräpäyksessä kyy puree miestä vasempaan käteen.

”Puri”, Turunen toteaa ja näyttää kahta punaista pistettä kädessään.

”Tuntui kuin neulalla löisi ja kirvelee. Siinä oli yksi uusinta liikaa”, Turunen juttelee edelleen rauhallisesti.


Olen varautunut omalaatuiselle juttukeikalle kyypakkauksen kanssa. Turusella ei sellaista ole mukana, koska kertaakaan kyy ei ole häntä purrut niiden kymmenen vuoden aikana, kun hän on kyitä siirtänyt.

Turunen ottaa kolme tablettia kyypakkauksesta ja lähtee ajelemaan kohti Nastolan terveyskeskusta. Sieltä mies passitetaan ambulanssilla Päijät-Hämeen keskussairaalan ensiapuun.

Kyiden siirtäminen ei todellakaan ole helppoa tai riskitöntä. Mikä saa miehen harrastamaan joka kesä kyiden siirtämistä harrastuksena ja ilman korvausta?

”Minua ei häiritse se, että joku grillaa kyitä nuotiolla, kuten Vanamo ja Kolmonen joskus 1970-luvulla, vaan se, että kyystä tehdään vainoamiskohde”, Turunen selittää.

Hän haluaa suojella kyitä turhilta tappamisilta. Häntä harmittaa se, että polulla vastaan tulleelta kyyltä isketään pää poikki eikä sen anneta mennä. Kodin tai kesämökin pihaan tai ulkoilualueille eksynyt kyy on toinen juttu.

Turunen oli mukana kansalaisaloitteessa, jolla yritettiin saada kyy rauhoitetuksi lailla. Hän korostaa, että aloitteessa kotipihat olisi jätetty rauhoituksen ulkopuolelle.

”Siellä se on vaaraksi lapsille ja kotieläimille. Sanon ihmisille aina, että kyyn voi nostaa vaikka haravalla ämpäriin ja siirtää pois kotipihasta. Tappamiselle on vaihtoehtoja. Sitä ajan.”

Lakialoite tyssäsi eduskunnassa, eikä kyytä ole edelleenkään rauhoitettu.

Turunen sanoo, ettei hän pelkää kyitä. Ei edes saatuaan tuntuvan pureman käteensä. Se oli poikkeustilanne.

Sen sijaan Turunen pelkää punkkeja. Niistähän voi saada borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen, ja punkkeja on joskus todella vaikea havaita. Hänen mielestään punkit ovat kyitä suurempi terveysuhka paljon luonnossa liikkuville.

Mies kertoo erikoisen kyysuhteensa olevan lapsuuden peruja. Hän vietti kesiä maalla äidin kotipaikalla, jossa kyitä ilmestyi joskus kotiportailla asti. Hän ei oppinut niitä pelkäämään.

Aikuisiällä Turunen alkoi kuvata kyitä ja seurasi niitä koiran kanssa metsässä. Koira oppi tottelemaan aina kun piti totella, jotta käärmeet eivät sitä purreet.

”Kaksi vuotta tarkkailin ja tutkin niitä ja tiesin, miten ne käyttäytyvät. Kun niitä aika paljon täällä on, aloin siirtelemään niitä pois”, Turunen kertoo.

Toisin kuin usein luullaan, kyyt eivät ole aina mustia ja harmaan sahalaitaisia. Turunen on tavannut täysin mustia, monenlaisia ruskean kirjavia, sinisiä ja jopa turkoosinvärisiä yksilöitä.

Turunen kuvaa kaikki siirtämänsä kyyt ja seuraa niiden liikkumista ja pärjäämistä maastossa. Hänen silmänsä on harjaantunut erottamaan yksilöt toisistaan.

Kolmisen vuotta sitten Turunen liimasi pakettiautonsa ikkunaan Kyypartio-tarran. Siinä hän kertoo yhteystietonsa ja lupaa tulla siirtämään kyyt pois elävänä pihoilta ja asutusalueilta. Kesäisin hän tekee 20–30 siirtoa pääasiassa Lahden seudulla.

Kyypartiotoiminta on maksutonta. Vain bensakulut Turunen voi ottaa, jos siirtoreissulle tulee hiukan enemmän pituutta.

Salpausselän harjumaastoissa tyypilliset siirtokeikat tapahtuvat kyyn ilmestyessä mökin tai omakotitalon pihoille, koulujen leikkikentille, urheilualueille ja karavaanikyliin.

Entä miten kyyn puremaa hoidettiin? Ensiavussa Turunen pantiin kuudeksi tunniksi tiputukseen. Käsi turposi ja muuttui sinimustaksi.

”Lähtiessäni ensiavusta kotiin ohjeet olivat, että jos sormessa oleva kuolio leviää, niin sitten takaisin. Tämä on normaali jälkireaktio. Sormeen saattaa sattua vielä jonkin aikaa, kuin olisi vasaralla lyöty.”

Turunen kävi vapauttamassa frisbeegolf-kentältä kiinni ottamansa kyyn parin kilometrin päähän metsään.

Turusen tilanne oli poikkeuksellinen. Ottaessaan kyytä kiinni hän samalla tarkkaili toisella silmällä kuvaajaa, ettei tämä tulisi liian lähelle kyytä.

Iso yksilö oli kuumana kesäpäivänä nopea liikkeissään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää