Aamu 25.6.2017

Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

Naisten liikkumattomuus on johtanut vakaviin terveysongelmiin palestiinalaisalueilla. HS tapasi Ramallahissa nuoria palestiinalaisnaisia, jotka uhmaavat ympäristön paheksuntaa opiskelemalla liikunnanohjaajiksi.

Ramallah. Kun Länsirannalla asuva palestiinalainen Raghad Ahmad lähtee juoksulenkille, hän pukeutuu pitkiin löysähköihin housuihin ja paitaan. Päässä on aina hijab eli hiukset ja kaulan peittävä huivi.

Silti miehet huutelevat ja viheltelevät perään.

”Haluaisin huutaa heille, että tämä ei kuulu teille”, Ahmad, 19, puuskahtaa. Ääni kuulostaa hieman kiihtyneeltä.

Liikunnanohjaajaksi opiskeleva Ahmad on yksi niistä harvoista palestiinalaisnaisista, jotka ovat harrastaneet lenkkeilyä Länsirannan palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisnaiset ja -tytöt eivät ylipäätään juuri urheile ja jos urheilevat, se tapahtuu sisätiloissa tai muutoin katseilta piilossa.

Naisten ja tyttöjen urheilua on pitkään pidetty tarpeettomana ja sopimattomana. Myös liikuntatilojen ja urheiluopetuksen puute estävät liikuntakipinän syttymistä.

”Paljon on vielä miehiä, jotka vastustavat tyttöjen urheilua”, Ahmad sanoo.

Ahmad opiskelee liikunnanohjaajaksi Palestiinan teknillisessä korkeakoulussa Ramallah’ssa.

2,5-vuotisella, tutkintoon tähtäävällä linjalla on tällä hetkellä 40 opiskelijaa. Kaikki opiskelijat ovat naisia, sillä kyseessä on tyttökoulu.

Vain viidenkymmenen kilometrin päässä Israelin rantakaupungissa Tel Avivissa miehet juoksevat ilman paitaa ja naiset pikkiriikkisissä sortseissa ja topissa pitkin kuumaa rantabulevardia.

Länsirannalla Ahmadin opiskelutovereista vain osa on rohjennut ulos juoksulenkille. Heillä kaikilla on samanlaisia kokemuksia ahdistelevista miehistä.

”Menetän motivaation juoksemiseen, koska joka kerta kun lähden ulos urheilemaan, joudun pelkäämään perään huutelua”, sanoo Marah Adel Shehadeh.

Sima Dawoud Sbaih, 19, puolestaan on sitä mieltä, että monet pojat eivät pidä vahvoista tytöistä. Hän haluaisi käskeä huutelevia miehiä osoittamaan kunnioitusta.

”Jumala loi miehet ja naiset samanlaisiksi”, Sima Dawoud Sbaih sanoo.


Teknillisen korkeakoulun urheilusalissa on menossa toukokuisena sunnuntaina nuorten opiskelijanaisten lentopallopeli.

Purppurassa huivissa pelaava Rima Zeedain syöttää palloa ahkerasti verkon yli. Zeedain joutui taistelemaan vanhempiensa kanssa siitä, että saisi opiskella liikunnanohjaajaksi.

”Perheeni vastusti sitä, että lähden opiskelemaan urheilua”, Zeedain, 19, kertoo.

Zeedainin vanhemmat eivät pitäneet liikunnanohjaajan ammattia sopivana. He eivät myöskään uskoneet, että tytär löytäisi töitä. He painostivat tyttärensä opiskelemaan sen sijaan johtamista.

Zeedain jaksoi sitä yhden lukuvuoden. Sitten hän taivutteli tätinsä puhumaan puolestaan vanhemmilleen.

”Uhkasin vanhempiani, että lopetan opinnot kokonaan, jos en saa opiskella urheilua”, Zeedain kertoo.

Muutamilla muillakin naisopiskelijoilla on ollut ongelmia vanhempiensa kanssa. Konservatiivisista perheistä tulevat opiskelijat eivät osallistu urheilukisoihin, koska heidän perheensä kieltävät tyttäriään urheilemasta julkisesti.


Liikunnan puute ja huono ravinto ovat johtaneet palestiinalaisnaisten vakaviin terveysongelmiin.

Ylipainosta on tullut huolestuttavan yleistä, ja sen seurauksena yhä useampi nainen kärsii diabeteksesta sekä korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista, jotka altistavat sydän- ja verisuonisairauksille.

Liikkumattomuuden riskejä on hiljalleen alettu ymmärtää palestiinalaisalueilla, ja naisille on avattu omia kuntosaleja eri puolilla Länsirantaa. Lisäksi lapsille ja nuorille on perustettu urheilukerhoja, joihin myös tytöt osallistuvat. Niissä pelataan esimerkiksi jalkapalloa, sulkapalloa ja lentopalloa.

”Naispuolisille liikunnanopettajille on tarvetta. Naisten kunto pitää saada kohoamaan”, Raghad Ahmad sanoo.


Monet tytöt lopettavat vähäisenkin urheilun teini-iässä tai viimeistään naimisiin mentyään.

Naiset ja tytöt avioituvat palestiinalaisalueilla nuorena. Palestiinan tilastokeskuksen mukaan tyttöjen ja naisten mediaani avioitumisikä oli Länsirannalla ja Gazassa vuonna 2015 hieman yli 20 vuotta. 14-vuotiaita morsiamia oli kyseisenä vuonna 758, ja 15–19-vuotiaana meni naimisiin 20 851.

Tämä tarkoittaa, että noin 43 prosenttia kaikista vuonna 2015 avioituneista naisista ja tytöistä meni naimisiin alle kaksikymppisenä.

Teknillisen korkeakoulun urheilulinjalla yksi opiskelija on naimissa ja kaksi kihloissa. Toinen kihlautuneista on Rima Zeedain, jonka on tarkoitus mennä naimisiin ensi vuonna.

Sulhanen suhtautuu Zeedainin urheiluopintoihin kannustavasti.

”Hän harrastaa itse jalkapalloa ja kannustaa minua liikkumaan”, Zeedain sanoo.

Zeedain on myös onnistunut osoittamaan perheensä kaikki epäilykset vääriksi löytämällä töitä liikunnanohjaajana. Hän ohjaa Bani Zeidin kylän urheiluseurassa lasten ja teinien liikuntaryhmiä, joissa pelataan esimerkiksi jalkapalloa ja koripalloa.

”Kun opetamme tytöille urheilua, se ehkä innostaa heitä harrastamaan sitä enemmän myös tulevaisuudessa”, Zeedain toivoo.

Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää