Aamu 25.6.2017    |   Pääkirjoitus

Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava

Kunhan perustuslakiin kirjatut reunaehdot toteutuvat, poliittisilla päättäjillä on riittävästi liikkumatilaa. Se on näkynyt viime aikoina sekä hallituskriisin hoidossa että pian myös maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalossa.

Ensi viikolla yksi kotimaan politiikan käytetyimpiä sanoja on perustuslaki. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan kertovan kantansa maakunta- ja sote-uudistukseen.

Ennakko-odotus on, että valiokunnan kanta on myötämielisin maakuntien perustamiselle, mutta sote-uudistusta ja varsinkin siihen sisältyvää valinnanvapautta käsitellään kriittisesti. On vielä arvailujen varassa, kuinka tiukkoja ehtoja valiokunta asettaa.

Mitä kovemman tyrmäyksen valiokunta antaa hallituksen linjauksille, sitä todennäköisempää on, että keskustelu kääntyy perustuslakiin. Sen tiukka tulkinta estää kaikki järkevät uudistukset, moni hallituspuolueiden edustaja saattaa sanoa.

Arvostelussa on mukana paljon taktikointia. Perustuslaki on tiukka silloin, kun kyse on periaatteista, mutta se jättää paljon harkintavaltaa käytännön ratkaisujen etsimiseen.

Hyvä esimerkki on sote-uudistuksen kaatuminen edellisellä vaalikaudella. Kahdeksan eduskuntapuoluetta pääsi yksimielisyyteen kompromissista, joka kuitenkin kaatui perustuslakivaliokunnassa. Valiokunta sanoi, että esitys oli ristiriidassa yhdenvertaisuus- ja kansanvaltaisuusperiaatteiden kanssa.

Valiokunnan perusteluista pystyi lukemaan, että olisi kolme vaihtoehtoista tapaa tehdä sote-uudistus niin, että se mahtuisi perustuslain raameihin. Puolueet olivat kompromississaan kuitenkin valinneet neljännen vaihtoehdon, joka vaikutti niiden näkökulmasta poliittisesti helpommalta.

Perustuslaki näytti toisen puolensa aiemmin tässä kuussa, kun hallitusta uhannut perussuomalaisten puoluehajaannus käsiteltiin muutamassa päivässä ilman hallituksen eronpyyntöä. Samat ministerit jatkoivat samalla ohjelmalla ja eduskunnan enemmistön luottamuksesta hankittiin näyttö pääministerin ilmoituksen jälkeen käydyssä äänestyksessä.

On hyvä kysymys, menikö järjestely tyylikkäästi. Suurimmat ongelmat liittyivät kuitenkin kansan käsitykseen poliitikoista sekä puolueiden välisiin suhteisiin. Valtiosääntö osoittautui joustavaksi, kunhan muutama reunaehto täyttyi. Perustuslaki ei kerro, minkä ryhmien pitäisi muodostaa hallitus tai miten ne jakavat ministeripaikat keskenään. Eduskunnan luottamuksen nauttiminen on periaatteista tärkeimpiä, ja se ehto lopulta täyttyi.

Nykyinen perustuslaki on ollut voimassa vuodesta 2000 lähtien. Silloin koottiin yhteen itsenäisyyden alkuvuosilta voimassa olleet perustuslait, joita oli täydennetty esimerkiksi perusoikeusuudistuksessa. Valmistelun aikana kiivain keskustelu liittyi ulkopolitiikan johtamiseen liittyvän pykälän muotoiluun, joten uudistuksen kokonaisuus saattoi jäädä monelle hämäräksi.

Tavoitteena oli nostaa perustuslain arvostusta. Kunnioittava suhtautuminen maan tärkeimpään lakiin oli päässyt vuosien mittaan lipsumaan. Suomalainen erikoisuus eli poikkeuslakimenettelyn käyttö oli yleistynyt jo sellaiseksi, että hallitus saattoi suoraan esittää, että sen haluama laki säädettäisiin poikkeuslakina.

Nyt ajatusmallin pitäisi olla toinen. Lakiin kirjoitetut periaatteet kansanvallan ja yksilöiden suojaksi on tarkoitettu oikeasti noudatettaviksi. Jos niihin liittyy pysyvä ongelma, pitäisi muuttaa perustuslakia. Poikkeuslakimenettelyä voisi käyttää vain tarkoin harkituissa ja rajatuissa tapauksissa kuten esimerkiksi määräaikaisissa kokeiluissa, joilla pyritään edistämään perustuslain periaatteiden toteutumista.

Mutta kun periaatteiden kanssa ollaan sinut, poliitikoille jäävä harkintavalta on suuri. Perustuslaki kertoo periaatteet, joiden pitäisi sopia kaikille puolueille. Puolueiden välisten erojen arviointi on taas äänestäjien tehtävä.

Siksi on syytä toivoa, että edes sote-paineet eivät tee perustuslakivaliokunnasta samalla tavalla puoluepoliittista toimijaa kuin muista eduskunnan valiokunnista. Itsenäisesti ja huolellisella harkinnalla toimiva lakiesitysten perustuslainmukaisuuden ennakkovalvonta perustuslakivaliokunnassa on kuitenkin toiminut Suomessa varsin hyvin.

Jos perustuslakivaliokunnasta tulee puoluepoliittisten intohimojen temmellyskenttä, paine perustuslakivalvonnan uudistamiseen kasvaa.
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää