Aamu 25.6.2017

Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä

Lääkeyhtiöt tavoittelevat 100 miljoonaa yhdysvaltalaista, jotka kärsivät kroonisesta kivusta, ovat riippuvaisia opioidilääkkeistä tai katuopioideista, kuten heroiinista.

Lääkeyhtiöt ovat aloittaneet huumeisiin pohjautuvan kipulääkkeiden kehittämisen Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto ei ole hyväksynyt kannabiksesta johdettuja kipulääkkeitä, mutta monilla lääkeyhtiöillä on kyseisiä kipulääkkeitä kehitteillä.

Lääkekannabiksen käyttö on laillista Yhdysvalloissa 29 osavaltiossa sekä maan pääkaupungissa Washingtonissa, ja näillä alueilla on yhä enemmän kehittyneitä kannabistuotteita.

Kannabikseen pohjautuvat kipulääkkeet toimivat vaihtoehtoina opioideille, jotka ovat johtaneet lääkkeiden väärinkäyttöön. Reutersin mukaan yhtiöt tavoittelevat 100 miljoonaa yhdysvaltalaista, jotka kärsivät kroonisesta kivusta, ovat riippuvaisia opioidilääkkeistä tai katuopioideista, kuten heroiinista.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto vaati aiemmin kesäkuussa erästä lääkeyhtiötä vetämään opioidikipulääkkeensä pois markkinoilta kansanterveydellisistä syistä. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston mukaan myydyn lääkkeen riskit ovat hyötyjä suuremmat.

Opioidien yliannostukset ovat aiheuttaneet yli 33 000 kuolemaa vuonna 2015, kertoo Yhdysvaltojen kansanterveysorganisaatio CDC Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen hallitus pitää kannabista lääketieteellisesti arvottomana vaarallisena huumausaineena, minkä vuoksi kannabiksesta johdetut lääkkeet vaativat lisäluvan ja niiden tulo markkinoille voi viedä kauemmin kuin lääkkeillä normaalisti. Yleensä lääkkeet pääsevät myyntiin noin vuosikymmen niiden löytämisen jälkeen, kertoo Reuters.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymät kannabikseen pohjautuvat kipulääkkeet voisivat asiantuntijoiden mukaan taata yhtenäisen annostelun, vaikutuskyvyn ja saatavuuden koko maassa.

”Lääkärit haluavat kirjoittaa reseptejä tietäen, että määrätyt lääkkeet ovat puhtaita ja lumevaikutusten osalta testattuja”, lääkeyhtiö Nemuksen toimitusjohtaja Brian Murphy kommentoi.

Nemus esimerkiksi kokeilee kannabiksesta löydettyä yhdistettä krooniseen kipuun rotilla.

Lääkeyhtiöiden lisäksi yksittäiset tutkijat yrittävät löytää vaihtoehtoja opioideille, mutta Reutersin mukaan hallituksen hyväksymää tutkimukseen tarkoitettua kannabista on ollut vaikea saada toimituskieltojen takia.

Republikaanien torstaiseen lakiesitykseen kuului äärimmäisiä leikkauksia terveydenhuolto-ohjelmasta Medicaidista, joka voisi vähentää huumeriippuvuushoitoja ja vaikeuttaa opioidilääkkeiden väärinkäytön vastaista kamppailua, kertoo Reuters.
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää