Aamu 25.6.2017    |   Kolumni

Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi

Negatiivinen keskinäinen kilpailu voi johtaa epävarmoihin suorituksiin.

Kannat­taisiko
huippu­jalkapallon ottaa mallia juniori­toiminnasta?

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla helsinki­läisestä PPJ:n juniorijoukkueesta, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä putoavansa kelkasta.

Yli 50 pelaajan joukkueessa pelaajia ei ole jaettu tasoryhmittäin parhaista huonoimpiin, vaan erilaisia kokoonpanoja sekoitetaan aktiivisesti.

Huippu-urheilussa moni asia on toisin. Peli on raakaa, sillä urheilulliset ja taloudelliset panokset ovat kovia. On selvää, että parhaat pelaavat ja siksi kilpailu pelipaikoista on kovaa.

Vaikka kaikki-pelaa -järjestelmää ei tietenkään ole tarkoitettu ammattilaissarjoihin, on keskinäiskilpailuun syytä kiinnittää huomiota. Joukkueen sisäinen kilpailu ei välttämättä ole avain menestykseen edes huipputasolla. Raaka kilpailu voi lopulta jopa heikentää joukkueen suorituskykyä.

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan pelaajien keskinäinen kilpailu voi johtaa epävarmoihin suorituksiin. Ajattelu, tunteet ja käytös vaikuttavat toisiinsa.

Jos on jatkuvasti harjoiteltava ja pelattava oman paikkansa puolesta peläten, alkavat epävarmoista ajatuksista johtuvat epävarmat tunteet helposti näkyä heikkoina suorituksina.

Epäonnistuminen puolestaan johtaa herkästi epävarmuuteen myös seuraavassa tilanteessa. Negatiivinen keskinäinen kilpailu nakertaa lisäksi pelaajien välistä luottamusta.

Terve kilpailu terävöittää harjoittelua ja saa pelaajan yrittämään parhaansa. Mutta kun joukkueen jäsenet kääntyvät kilpailemaan toisiaan vastaan ja kaverin onnistuminen on itseltä pois, on pelaajien sisäinen motivaatio vaarassa.

Tutkituimman motivaatioteorian, itsemääräämisteorian, mukaan ihmisellä kolme psykologista perustarvetta: yhteenkuuluvuuden, pystyvyyden ja autonomian tunteet. Niiden täyttyessä ihmisellä syntyy sisäinen motivaatio tehtävään asiaan.

Jos kova keskinäinen kilpailu on johtanut huonoon joukkuehenkeen, ei pelaaja halua identifioitua joukkueeseen. Se, että pelaajat vertaavat itseään toisiin, voi johtaa myös pystyvyyden tunteen heikkenemiseen, kun pelaaja alkaa epäillä omia taitojaan.

Harva voi huonohenkisessä joukkueessa olla täysin oma itsensä. Pelko siitä, että pelikaveri käyttää omia heikkouksia hyväksi, johtaa myös autonomian tunteen huonontumiseen. Motivaation lasku vaikuttaa hyvinvoinnin heikkenemiseen, mikä puolestaan voi johtaa heikkoihin suorituksiin pelikentällä.

NHL:ssäkin pelanneen Grönmanin mukaan hyvä joukkuehenki on suuri voimavara pelaajille. Kun pelaaja voi luottaa pelitovereihin eikä pelipaikan puolesta tarvitse pelätä, pelaajat uskaltavat yrittää kentällä enemmän.

Atlético Madridissa jatkava Antoine Griezmann sanoi jatkosopimukseensa liittyvässä tiedotteessa, että hän on antanut kaikkensa seuralle, joukkuekavereille ja valmentajille siitä lähtien, kun hän siirtyi Atléticoon.

Huippuhyökkääjälle itsensä likoon laittaminen ja uhrautuva vaivannäkö joukkueen eteen on varmasti helpompaa kuin niille jannuille, jotka ovat penkillä. Rohkenen epäillä, kiinnostaako heitä yhtä paljon joukkueen menestys kuin se, pääsevätkö he itse viheriölle.

Vaihdosta viime minuuteilla kentälle hypänneillä pelaajilla onnistumisen paine on kova, kun peliaika on harvinaista herkkua. Jos pelkoa näyttämismahdollisuuden sössimisestä ei olisi, voisivat myös huippujoukkueiden tuntemattomimmatkin pelaajat yltää loistosuorituksiin. Pelaajat vapautuisivat pelaamaan joukkueelle, kun omaa selustaa ei tarvitsisi jatkuvasti turvata.

Väitän, että huipputasolla päästäisiin nykyistä parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi ja pelaajat voisivat keskittyä taistelemaan yhteistä vastustajaa vastaan.

Mutta millainen joukkuekulttuuri synnyttäisi huipulla tällaisen tuloksen?

Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää