Aamu 25.6.2017

Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

Suomalaisten vesipuistojen johtajat eivät muista Turkin vesipuisto-onnettomuuden kaltaista tapausta, jossa uima-altaaseen päässyt sähkövirta olisi vaatinut kuolonuhreja.

Sähköiskun saaminen suomalaisen vesipuiston tai uimahallin altaassa on erittäin epätodennäköistä, arvioivat Flamingo Span vesipuiston päällikkö Sami Suomalainen ja Serenan puistonjohtaja Jouko Järvinen.

”Sääntö-Suomi näyttää tällaisissa tapauksissa parhaat puolensa. Standardit ovat todella korkeat, ja vesipuistoissa vielä korkeammalla”, Järvinen sanoo.

Viisi ihmistä kuoli sähköiskuun vesipuistossa luoteisessa Turkissa. Kolmeen lapseen osui sähkövirtaus uima-altaassa vesipuistossa Akyazın kaupungissa Sakaryan maakunnassa. Vesipuiston johtaja ja hänen poikansa hyppäsivät altaaseen ja yrittivät pelastaa lapset. Lapset ja auttamaan hypänneet aikuiset saivat kaikki surmansa. Muut vesipuiston työntekijät katkaisivat rakennuksesta sähköt.

Onnettomuuden syy ei ole vielä selvillä, mutta turkkilaisten viranomaisten mukaan vesipuistossa ei ollut vikavirtasuojakytkintä. Vikavirtasuojakytkimen tarkoitus on katkaista sähkövirtaus, jos virtaa vuotaa sähkölaitteen ulkopuolelle.

Vesipuistoissa ja uimahalleissa ei ole sähkölaitteita altaissa, Suomalainen ja Järvinen kertovat. Esimerkiksi hieromalaitteiden, aaltokoneiden tai vesiliukumäkien moottorit ja pumput eivät sijaitse heti kaakelien takana vaan erillisessä tilassa.

”Se, mistä sähkö tulee, on kaukana altaista”, Suomalainen sanoo.

Allasvalot puolestaan on suunniteltu varta vasten uima-altaita varten. Valot ovat kovan lasin takana ja suljettuna omaan umpioonsa. Niiden rikkominen on mahdotonta ilman järeitä apuvälineitä. Jos allasvalossa on häiriö, vikavirtasuoja katkaisee sähköt.

Lisäksi kaikki johdot on maadoitettu ja altaiden lähellä olevissa sähkölaitteissa on vikavirtasuoja, joka testataan säännöllisesti. Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee vuosittain tarkastuksia vesipuistoihin.

”Altaiden välittömässä läheisyydessä ei ole sähkölaitteita, tai ne ovat jossain korkealla kiinni”, Suomalainen kertoo.

Ukkonen on yksi riskitekijä Serenan kaltaisissa vesipuistoissa, joissa on myös ulkoaltaita. Järvisen mukaan ukkosen lähestyessä ulkoaltaat suljetaan väliaikaisesti. Päätöksen tekee uimavalvonnan esimies sääennusteiden ja sääkarttojen perusteella.

”Suomalaiset tietävät aika hyvin, että ukkosella ei ole asiaa uimaan. Mökkirannassa on enemmän riskejä, sillä siellä kukaan ei valvo ukkosella uimista”, Järvinen huomauttaa.

Kumpikaan vesipuiston johtaja ei muista koskaan kuulleensa Turkin kaltaisesta tapauksesta, jossa uima-altaaseen päässyt sähkövirta olisi vaatinut kuolonuhreja.

”Olen kiertänyt maailmalla paljon vesipuistoja, enkä ole havainnut vaaroja tämän suhteen. Aika poikkeuksellisesta asiasta on kyse”, Järvinen toteaa.
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää