Aamu 25.6.2017

Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

Presidentti Obaman hallinnon jäsen kuvailee venäläisten kyberhyökkäystä vuoden 2016 presidentinvaalijärjestelmään ”vuosisadan poliittiseksi rikokseksi”.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on hämmästynyt tiedoista, joiden mukaan hänen edeltäjänsä Barack Obama tiesi jo kuukausia ennen viime vuoden presidentinvaaleja Venäjän hakkerointiyrityksistä vaalituloksen peukaloimiseksi.

”Minulle kysymys on se, että jos hän tiesi asiasta, miksi hän ei tehnyt sille mitään? Jotain hänen olisi pitänyt tehdä. Tämä on surullista”, Trump sanoo ennakkotietojen mukaan sunnuntaina lähetettävässä Fox-kanavan haastattelussa.

Jo aiemmin Trump reagoi tietoihin hakkeroinnista Twitterissä.

Aiemmin Trump on kuvannut väitteitä venäläisten hakkeroinnista demokraattipuolueen ”huijaukseksi”. Trumpin hallinto on joutunut lyhyen kautensa aikana jo usein vastaamaan syytteisiin, joiden mukaan sen edustajilla on ollut arveluttavia suhteita venäläisiin.

Presidentti Obama oli yksi neljästä korkean tason henkilöstä, jotka tiesivät Venäjän yrityksestä hakkeroida Yhdysvaltain presidentin­vaaleja syksyllä 2016, kertoo The Washington Post -lehti.


Lehden mukaan vaalien hakkerointi- ja häirintäyrityksen jäljet johtivat suoraan Kremliin ja sen isäntään, presidentti Vladimir Putiniin. Keskustiedustelupalvelu CIA:lta varhaisessa vaiheessa elokuuta tulleessa kirjekuoressa oli lehden mukaan niin paljon raskauttavaa ja huippusalaista tietoa Putinin toimista, että Obaman oli pakko alkaa miettiä toimia, joilla Venäjää voitaisiin rangaista.

Obaman lisäksi Venäjän ja Putinin touhuista tiesivät Washington Postin mukaan CIA:n silloinen pääjohtaja John Brennan ja kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Jeh Johnson.

Putin oli CIA:n korkean tason lähteen mukaan suoraan määrännyt, että syksyn presidentin­vaaleihin kohdistuvan hakkeroinnin ja kyberhyökkäyksen tehtävänä oli vahingoittaa Yhdysvaltain demokraattipuolueen ehdokkaan, entisen ulkoministerin Hillary Clintonin kampanjaa – ja auttaa Donald Trumpia voittamaan. Venäjä on toistuvasti kiistänyt osuutensa, vaikkakin kesäkuun alussa Putin kommentoi syytöksiä sanomalla, että asialla ovat voineet olla ”patrioottiset kansalaiset”.

”Jos hakkerit ovat isänmaallisesti suuntautuneita, he voivat koettaa tehdä osansa ja taistella niitä vastaan, jotka puhuvat pahaa Venäjästä”, Putin sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Hakkerointikampanja oli Washington Postin mukaan elokuussa 2016 ollut käynnissä jo reilun vuoden. Siihen mennessä kohteiksi olivat joutuneet tällä hetkellä tiedossa olevien tapausten perusteella ainakin demokraatti­puolueen sähköpostit ja sisäiset verkot. Liittovaltion poliisi FBI oli aloittanut heinäkuussa 2016 tutkinnan, jonka tarkoituksena oli selvittää Trumpin taustajoukkojen Venäjä-yhteyksiä. Heinäkuun lopulla Wikileaks julkaisi lähes 20 000 demokraattipuolueen jäsenten sähköpostia. Lehden mukaan kyberiskujen yhteys Venäjään oli jo tuolloin ilmeinen.

Hakkereilta eivät Washington Postin mukaan säästyneet republikaanitkaan, joskaan heihin kyberiskut eivät kohdistuneet yhtä suurella voimalla.


Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n salaisen tiedusteluraportin mukaan Venäjä yritti kuukausien ajan murtautua Yhdysvaltain vaalijärjestelmään. Intercept-sivusto kertoi kesäkuun alussa hakkerointioperaation päättyneen vain muutama päivä ennen marraskuun kahdeksantena päivänä pidettyjä vaaleja.

NSA:n mukaan Venäjän sotilastiedustelu GRU pyrki operaatiossaan murtautumaan yhdysvaltalais­yrityksiin, jotka vastasivat äänestäjien rekisteröitymis­palveluista. Se kalasteli yritysten työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja sähköposteilla, jotka oli naamioitu verkkoyhtiö Googlen lähettämiksi. Vielä tuolloin yhdysvaltalais­viranomaiset vakuuttivat, ettei venäläisten tekemällä hakkeroinnilla ollut vaikutusta itse vaaleihin.

Washington Post kertoi tällä viikolla, että venäläishakkerit olivat yrittäneet murtautua ainakin 21 osavaltion vaalitietojärjestelmiin. Osavaltioita ei toistaiseksi ole nimetty, mutta viime vuonna ainakin Arizonan ja Illinoisin osavaltiot vahvistivat, että niiden äänestäjärekisteröinti­järjestelmiin oli kohdistunut hakkerointiyrityksiä.

Nämä kaikki asiat ovat tulleet ilmi vasta viime kuukausien aikana. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos tiedetään. Marraskuuhun 2016 mennessä Donald Trump oli kirinyt kiinni Clintonin etumatkan ja hänet valittiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi. CIA kertoi jo saman vuoden joulukuussa keskeisille senaattoreille tietojaa, joiden mukaan Venäjä oli auttanut Trumpin voittoon.


Washington Postin mukaan herkkäluontoista asiaa ei kuitenkaan voitu nostaa julkisesti esiin kovin paljon ennen vaaleja. Toisin sanoen: Obama ja keskeiset tiedustelujohtajat myöhästyivät.

Näin tapahtui siitäkin huolimatta, että CIA:n Brennan otti yhteyttä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtajaan Aleksander Bortnikoviin ja kertoi hänelle, että amerikkalaiset olivat tietoisia Venäjän touhuista liittyen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Washington Postin mukaan Brennan varoitti Bortnikovia, ettei venäläisten kannattanut sekaantua Trumpin ja Clintonin väliseen vaalitaisteluun.

Obama puolestaan yritti ohjata korkea-arvoisia avustajiaan hankkimaan tietoa maansa vaalijärjestelmän heikkouksista ja saada eri tiedustelupalvelut yhteisymmärrykseen siitä, että Putin todella yritti joukkoineen vaikuttaa Yhdysvaltain seuraavan presidentin valintaan.

Kotimaan turvallisuusviraston Johnson taisteli lehden mukaan saadakseen turvattua vaalijärjestelmän, mutta yritys tyssäsi korkea-arvoisten viranomaisten vastustukseen. Johnsonin syytettiin yrittävän liittovaltiotason haltuunottoa, joka heikentäisi osavaltiotason omaa päätöksentekoa.

Washington Post kertoo myös, kuinka Obaman hallinto yritti keksiä erilaisia keinoja puuttua ilmenneeseen Venäjän peliin. Lehden mukaan Obama joukkoineen yritti presidenttikautensa viime metreillä keksiä kymmeniä erilaisia tapoja rangaista Venäjää. Suunnitelmissa olivat muun muassa uudet pakotteet, kyberiskut Venäjän infrastruktuuriin ja CIA:n keräämään salaiseen tiedustelutietoon nojaavat paljastukset, joiden tarkoituksena olisi nolata presidentti Putin.


Washington Post kuvailee presidentinvaalien hakkerointia ”politiikan vuosisadan rikokseksi”, jolla Venäjän onnistui saada Yhdysvaltain demokratia raiteiltaan. Obaman henkilöstö­päällikkönä toimineen Denis McDonoughin mukaan Venäjän uskotaan tähdänneen ”suoraan Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän ytimeen”.

”On tärkeää selvittää tarkalleen, mitä he tekivät ja mitä he yrittivät tehdä, jotta osaamme tulevaisuudessa estää tämän kaltaisia asioita tapahtumasta”, McDonough sanoi lehden mukaan.

Joidenkin Obaman hallintoon kuuluneiden mielissä viime vuoden tapahtumat näyttäytyvät paljon traumaattisempina.

”Se oli vaikein hallintomme puolustukseen liittyvä tilanne, joka minulle on tullut eteen koko sinä aikana, jonka olen ollut näissä hommissa. Minusta tuntuu, että meitä ikään kuin kuristettiin”, kommentoi eräs nimettömänä pysytellyt hallinnon lähde Washington Postille.

Asian tutkiminen on Yhdysvalloissa edelleen kesken. Tutkinta aloitettiin presidentti Obaman pyynnöstä.
Sisällysluettelo
 1. Pääaiheet
  1. HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  2. Voiko rauhanneuvotteluja edistää matematiikalla? Suomalaisyritys todistaa, että voi
  3. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  4. Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan
  5. Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla
  6. Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”
  7. Perustuslaki on periaatteissaan tiukka, mutta käytännön ratkaisuissa joustava
 2. Uutiset
  1. Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali
  2. Kaksi miestä hukkui venereissulla Kalajärvellä Valtimolla – koira palasi rannalle
  3. Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa
  4. Kiinassa pelastustyöt jatkuvat maanvyöryn jäljiltä – kuolleita ainakin 10, kateissa yhä 93 ihmistä
  5. Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla
  6. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  7. Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä
  8. Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla
  9. Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen
  10. Nuorison villinneelle sormihyrrälle etsitään jo seuraajaa – onko fidget roller uusi hittilelu?
  11. NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat
  12. Bottas taipui viime hetkillä aika-ajojen kakkoseksi – Räikkönen taisteli kärkikolmikkoon
  13. Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa
  14. Viikonlopun lottorivi arvotaan poikkeuksellisesti vasta sunnuntaina
 3. Lukemisto
  1. Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”
  2. Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa
  3. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  4. Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi
  5. Albiinovainojen uhrit
  6. Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon
  7. Hyvä olo koukuttaa – tarvitaan vain säännöllisyyttä ja itsekuria
  8. Voiko onnellinen ihminen olla kiusaaja?
 4. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Rip Kirby

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää