Historia

Vuonna 1916 joulukuun kuudes oli viimeistä kertaa Suomessa ihan tavallinen päivä

Aika monella oli tuona päivänä nälkä ja kylmä. Elintarvikkeita säännösteltiin, haloistakin oli pulaa. Työläisäidit jonottivat monta tuntia joka päivä, koska jonottamisesta oli tullut arkea.

Vuonna 1916 joulukuun kuudes oli viimeistä kertaa Suomen historiassa ihan tavallinen päivä. Vuotta myöhemmin siitä tuli päivä, jolloin Suomi julistautui itsenäiseksi.

Mutta vuonna 1916 joulukuun kuudennessa ei vielä ollut mitään symboliikkaa. Se oli vain yksi alkutalven keskiviikko kolmantena sotatalvena.

Joulukuun alku on pimeää aikaa, ja erityisen pimeää se oli sota-aikaan. Viranomaisten määräyksestä osa katulyhdyistä oli sammutettu, osa maalattu sinisiksi. Illalla vähätkin katuvalot sammutettiin. Rappukäytävissäkin valaistus oli määrätty himmennettäväksi, ja asuntojen ikkunat piti pimentää.

Huhuja saksalaisten lähestyvästä hyökkäyksestä liikkui koko ajan. Juuri marraskuussa kaupungin yllä oli eräänä iltana nähty saksalaisten lentokone. Sinä iltana kodeissa istuttiin verhojen takana kynttilän valossa ja pelättiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi oli osa keisarillista Venäjää, joka soti keisarillista Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan. Saksan pelättiin hyökkäävän Suomen kautta Petrogradiin eli Pietariin. Edellisenä syksynä saksalaiset olivat edenneet ­Riianlahdelle asti. Sieltä oli Helsinkiin vain 400 kilometriä.

Kuudes joulukuuta 1916 taivas oli pilvessä, lämpötila hiukan plussan puolella ja maa lumeton. Tyypillinen itsenäisyyspäivän sää siis.

Aluksi suursota toi Suomeen rahaa ja työtä.

Linnoitustöihin palkattiin valtavasti työvoimaa, mikä paransi työllisyyttä ja toi Helsinkiin uutta työväkeä. Suomeen siirrettiin lisää venäläisiä sotilaita, ja heille tarvittiin ruokaa ja palveluja. Vienti veti, sillä keisarikunnan armeija tarvitsi loputtomasti tarvikkeita: univormuja, saappaita, vetureita, paareja, kranaatin kuoria. Konepajoissa Pasilassa ja Siltasaaressa tehtiin töitä yötä päivää.

Helsingissä liikkui paljon uusia ihmisiä ja paljon rahaa. Ravintolaelämä kukoisti, elokuvateattereiden määrä kasvoi ja niissä esitettiin myös kabareeta ja kupletteja.

Osakekurssit nousivat, kunnes Helsingin pörssi saavutti huippunsa lokakuussa 1916.

Mutta nousukauteen liittyi inflaatio ja paheneva asunto- ja elintarvikepula.

Asuntorakentaminen oli pysähtynyt lähes täysin, kaupunki oli täynnä väkeä ja vuokrat kohosivat. Vuonna 1916 asuntoa etsivät kiersivät jo ovelta ovelle kyselemässä vuokrattavaa huonetta.

Kolmantena sotatalvena ­ruuasta alkoi olla pulaa, sillä Pietari imi elintarvikkeet ja maksoi niistä paremman hinnan.

Helsingissäkin juhlat alkoivat olla ohi.

Huhtikuussa oli jo kielletty lihatuotteiden myynti ja tarjoilu keskiviikkoisin ja perjantaisin, elokuussa kasvisruokapäiväksi määrättiin myös torstai. Lokakuussa oli alkanut sokerin säännöstely. Talven aikana säännöstelyn piiriin tulisivat myös voi, maito, juusto, leipä ja jauhot.

Aika monella oli tulevana itsenäisyyspäivänä vuonna 1916 nälkä.

Pula näkyi myös sen päivän Hesarissa. Uutinen lehdessä kertoi, että ”tämän kuun sokerinjakelua varten toimitetaan sokeri vähittäiskauppiaille tämän ja ensi viikon kuluessa”. Voita olisi saatavilla vasta ensi viikolla, sillä voikorttijärjestelmän ”toimeenpanemiseksi työskennellään edelleen kiirettä pitäen”, mutta korttien kirjoittaminen on kuitenkin ”edistynyt hitaasti”.

Jonottamisesta oli tullut jokapäiväistä. Jo syksyllä järjestäytyneen työväen kokouksessa oli todettu, että päivittäinen neljän-viiden tunnin jonossa seisominen kävi työläisäideille liian raskaaksi, kun piti hoitaa kotityötkin. Usein jonotettavaa tavaraa ei edes riittänyt kaikille.

Monessa kodissa oli myös kylmä. Asuntoja lämmitettiin haloilla, mutta haloistakin oli pula. Niitä joutui jonottamaan kunnallisessa halkojonossa, ja hinta oli lähes kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa.

Uutinen joulukuun 6. päivän lehdessä ei luvannut helpotusta tilanteeseen. Jutussa kerrottiin, että polttoaineneuvottelukunta oli kehottanut Valtion rautateitä käyttämään paikallisliikenteen höyryvetureissa polttoaineena tästedes hiilen sijasta halkoja.

Onneksi vielä ei vietetty itsenäisyyspäivää sytyttämällä ikkunalle kaksi kynttilää. Tulitikut olivat nimittäin alkaneet loppua kaupoista jo keväällä.

Joulukuun alussa ei vielä tiedetty, että talvesta oli tulossa todella kylmä. Kun pakkaset alkoivat 19. joulukuuta, lämpötila kävi plussan puolella vain kahtena päivänä ennen maaliskuun 24. päivää.

Silloin keisarikin olisi jo suistettu vallasta ja yli sata vuotta jatkanut tsaarinvalta päättynyt myös Suomesta.

Kuva Elannon myymälästä sunnuntaina 4. joulukuuta sivulla C 21 oli vuodelta 1930, ei vuodelta 1916. Päälähteenä on käytetty Samu Nyströmin väitöskirjaa Poikkeusajan kaupunkielämäkerta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Helsinki
 • Itsenäisyyspäivä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  9. 9

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  10. 10

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää