Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 27.1.1967

Retki Gizan pyramideille

Kairo, 26. 1. (Matti Verkkola)

”Egyptin aarreaitta” Niili, egyptiläinen museo sekä maailman seitsemään ihmeeseen lukeutuvat pyramidit ja sfinksi olivat presidentti Kekkosen ensimmäisen vierailuiltapäivän ohjelmassa Kairossa.

Illan hämärtyessä presidentti seurasi pyramidien kupeessa valo- ja ääniesitystä, joka kuvasi maan vuosituhantisia vaiheita.

Sankka matkailijain joukko sekä paikalla olleet alkuasukkaat osoittivat innostuneesti suosiotaan presidenteille, kun he seurueineen saapuivat Gizan kaupunginosaan, missä pyramidit ovat.

Illalla olivat suurlähettiläs ja rouva Soini Palasto järjestäneet vastaanoton Kairon suurlähetystössä, missä presidentti tutustui lähetystön henkilökuntaan ja suomalaiseen siirtokuntaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kheopsin pyramidilla Gizassa presidentti Kekkonen muistutti syksyllä 1965 Tunisiaan tekemänsä vierailun palmuunkiipeämisestään nousemalla muutamia lähes miehen korkuisia askelmia ylös mahtavan pyramidin suuaukkoa kohti.

Uusia lausuntoja radion ja tv:n ohjelmistoista

Yleisradion hallintoneuvoston tulisi viipymättä antaa radion ja television ohjelmajohdoille riittävän tarkat ohjeet ohjelmien saattamiseksi sellaisiksi, että ne eivät ole ristiriidassa terveen kansanvaltaisen yhteiskunnan kehittämispyrkimysten kanssa, sanotaan Naisjärjestöjen keskusliiton torstaina radion hallintoneuvostolle jättämässä kirjelmässä.

– Ei voida katsoa asialliseksi väkivallan ihannoimista eikä mielenterveyttä vaarantavaa ohjelmistoa.

Radion ja television yhteisenä tavoitteena tulisi sitä paitsi olla pyrkimys, jonka mukaan ns. asiaohjelmia laadittaessa pidättäydytään tosiasioihin eikä niitä rakenneta perusteettomien väitteiden varaan, kuten on tapahtunut, kirjelmässä sanotaan.

Piipunpolton ME lienee epävirallisesti Suomessa

Englannista viime päivinä kantautuneet tiedot kertovat, että siellä piipunpolttokilpailussa saavutettu voittoaika 1.09,9 lukeutuisi maailman parhaitten aikojen joukkoon.

Tämä tulos on saavutettu 3 gramman annoksella, kun taas virallinen kilpailupakkaus painaa 3,3 grammaa.

Englantilaisen saavuttama tulos vastaa virallisella pakkauksella poltettuna noin l tunnin 24 minuutin loppuaikaa.

Loppiaisena Helsingissä pidetyissä piipunpolton SM-kilpailuissa oli voittajan aika l tunti 37 minuuttia 34 sekuntia.

Kaksi seuraavaksi parasta aikaa ylittivät nekin puolentoista tunnin rajan.

Epävirallinen maailmanennätys piipunpoltossa on turkulaisen johtajan V. Perilän hallussa.

Aika 2 tuntia 13 minuuttia ja 45 sekuntia on tosin saavutettu kahdella tulitikulla eikä ole siten täysin vertailukelpoinen nykyisten sääntöjen kanssa.

Eurovisioraati valittu

Kaksitoistajäseninen raati valitsee Suomen eurovisioiskelmän.

Raatiin kuuluu viisi edustajaa yleisradiosta ja seitsemän ulkopuolista jäsentä.

Raadin ulkopuoliset jäsenet ovat Tuula Karppanen, Ragni Malmsten, Eeva Kaste, Mauno Maunola, Markku Helismaa, Markku Veijalainen ja Bosse Österberg.

Yleisradion jäsenet ovat Ville Zilliacus, Aarre Elo, Cay Idström, Heikki Annala ja Raimo Henriksson.

Raati valitsee kolme parasta sävelmää Suomen loppukarsinnassa esitettävästä kahdeksasta sävelmästä, joista neljä solistia – Laila Kinnunen, Marion Rung, Danny ja Fredi – kukin esittää kaksi.

Kolmen parhaan sävelmän säveltäjä palkitaan, ja ensimmäiseksi sijoittunut lähetetään edustamaan maatamme Wieniin huhtikuun kahdeksantena.

Uudistuksia Miss Suomi -kilpailun televisiointiin

Ken on maassa kaunehin, kysellään jälleen helmikuun 4. päivänä tv-studiossa.

Jälleen kerran koettavat missionneaan kaunottaret eri puolilta maata, ja jälleen kerran ilmeisesti rikotaan kaikki katsojaennätykset.

Ja jotta niille miljoonille katsojille saataisiin mahdollisimman paljon ”irti” ko. tilaisuudesta, on televisiointiin tehty muutoksia, lähinnä sen ohjelmallista tasoa korottamaan.

Entisissä missikisoissa suurin aika uhrattiin kandidaattien kävelyn kuvaamiseen: missiehdokas kävelee arkipuvussa ja kansallispuvussa, kävelee uimapuvussa ja vielä kerran kävelee iltapuvussa.

Nyt tämä pelkkä ohimarssi on pyritty kätkemään ohjelman muotoon.

– Syynä muutoksiin missikisojen tv-kuvauksessa on se, etteivät ne ole aikaisempina vuosina antaneet ohjelmallisesti juuri mitään.

Lähetysaikaa on supistettu 70 minuuttiin, ja kun kyseessä on jälleen yhteislähetys Mainos-TV:n kanssa, nipistää se vielä omat osuutensa tästäkin ajasta.

Jäljelle jäävistä minuuteista käytetään 20 alkuseremonioihin ja loput itse varsinaiseen kilpailuun, kertoo Tv-ohjelma 1:n ajanvieteosaston päällikkö Aarre Elo.
HS
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää