Historia    |   HS 30 vuotta sitten tiistaina 17.3.1987

Kokoomus vaalien suurvoittaja

Kokoomus otti kaikkien aikojen paikkasaaliin, kun eduskuntavaalien tulokset myöhään maanantai-iltana alkoivat selvitä. Myös keskusta onnistui vaaleissa hyvin, mutta maaseudun puolue joutui maksamaan raskaan ministeriveron. Vihreiltä suli odotettu voitto käsiin.

Vasemmisto taantui vaaleissa, muttei ratkaisevasti. Sosiaalidemokraateilta vuoti ääniä parin prosenttiyksikön verran, mutta paikat säilyivät suunnilleen ennallaan. Suomen kansan demokraattinen liitto selviytyi vähäisin tappioin. Se piti asemansa, mutta kilpaileva taistolaisten Demokraattinen vaihtoehto ei päässyt lähellekään paikkalukua, joka sillä oli vaalikauden lopulla.

Keskustaliitto, keskustapuolue, ruotsalaiset, liberaalit ja kristilliset, näyttivät nousevan eduskunnan suurimmaksi ryhmittymäksi, ohi sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen. Kokoomukselle ei vaaleissa herunut paljonkaan lisää ääniä, mutta viime eduskuntavaalien huono onni ei enää vainonnut puoluetta, vaan se kykeni nostamaan paikkalukunsa lähelle sosiaalidemokraatteja.

Kokoomuksen paikat nousivat 53:n tietämiin, mihin puolue ei ole koskaan yltänyt vaaleissa. Kokoomuksen ja perinteisen keskustan yhteinen voimistuminen loi selkeän pohjan porvarilliselle hallitukselle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vihreille kannatuksen kasvu toi vain pari lisäpaikkaa. Vennamolaiset osoittautuivat vaalien suurimmaksi häviäjäksi. Hallitusvastuu vei heiltä lähes neljä prosenttiyksikköä äänistä ja paikat putosivat puoleen.

Äänestysvauhti oli laiska. Äänestysprosentti nousi vaivoin yli 75:n.

Terroristijärjestö ampui johtajiaan Pohjois-Irlannissa

Lontoo, Erkki Arni

Pohjois-Irlannin kiivaimmaksi tiedetyn terroristijärjestön ”Irlannin kansallisen vapautusarmeijan” eli Inlan piirissä viime aikoina raivonnut ristiriita vaati kaksi uutta uhria viikonvaihteessa.

Entiset toverit ampuivat hengiltä yhden järjestön johtomiehistä, Gerard Steensonin ja hänen lähimmän adjutanttinsa Anthony McCarthyn. Juuri Steensonin väitetään panneen alulle Inlaa viime aikoina raastelleen sisällissodan.

Inla syntyi 1970-luvun alussa, kun joukko kovimpia IRA-terroristeja erosi järjestöstään, syyttäen sitä ”pehmoilusta” brittejä kohtaan. Sen tunnetuimpia veritekoja oli johtavan brittikonservatiivin Airey Neaven murha 1979 ja ulsterilaisessa diskossa aiheutettu räjähdys, joka tappoi 17 ihmistä.

Viime kuukausien aikana Inla on hajaantunut useisiin ryhmiin. Yhden ryhmän arvellaan haluavan, että Inla palaisi lRA:n piiriin ja jatkaisi toimintaansa sen mukana. Toisen ryhmän arvellaan pitävän moisia ajatuksia petturuutena.

Koulussa ei enää keppiä

Ruumiillinen rangaistus kielletään Englannin kouluissa uuden lukuvuoden alkaessa ensi elokuun 15. päivänä, kerrotaan maan opetusministeriöstä.

Opettajia kielletään käyttämästä perinteistä rangaistusmenetelmää ”kepittämistä”, ja heidän on myös varottava heittämästä liitua oppilaiden päälle tai läimäyttämästä heitä poskelle.

Poikkeuslupa sallitaan vain erikoistilanteissa kuten oppilaiden tapellessa keskenään ja jos on tarpeen estää koulun omaisuuden vahingoittaminen.

HS ei ilmestynyt kirjapainolakon vuoksi 9.3.- 29.3.1967. Julkaisemme HS 50 vuotta sitten -palstan paikalla 9.-29.3.2017 uutisia 20, 30 ja 40 vuoden takaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää