Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 4.4.1967

Helsingin keskus­taan uusi sairaus­vakuutustoimisto

Helsingin sairausvakuutustoimistojen yleisön palvelukyky parani ratkaisevasti maanantaina, kun keskustoimisto pääsi aloittamaan toimintansa koko laajuudessaan City-korttelin uusissa tiloissa.

Samalla on lakkautettu Aleksanterinkadun pieni toimisto maaliskuun viimeisenä päivänä.

Ensimmäisenä päivänä asioi toimistossa yli 2000 korvauksenhakijaa.

Uuden toimiston yleisönpalvelutiskit sijaitsevat Keskuskatu kuuden neljännessä kerroksessa ja niissä on kaikkiaan 17 palvelupistettä, seitsemän päivä- ja äitiysrahojen vastaanottopistettä, neljä kassaa ja kaksi kassaa äitiysrahojen maksamista varten sekä yksitoista lähiaikoina käyttöön tulevaa erillistä huonetta asiakkaan ja virkailijan kahdenkeskistä keskustelua varten.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Amerikkalaisen mielipide: Suomi on kolkko maa, jossa soditaan ajan tappamiseksi

Helsinki on kauhtunut ja kolkko paikka, ravintoloissa istuvat nuoret miehet äreästi juovuksissa ja tytöt kuin minnesotalaisen kirkon kerhosta, kirjoittaa Pete Hamill Finlandia -nimisessä artikkelissaan, joka on julkaistu New York Postissa Yhdysvalloissa.

Artikkelissa sanotaan mm. edelleen, että suomalaiset ovat käyneet sotansa muun tekemisen puutteessa, koska ne pelastivat kansan nääntymästä ikävään.

Talvisaikana Helsingissä vieraillut Pete Hamill kuvaa tänne tuloaan seuraavasti:

– Oli jo lähes pimeää laskeutuessamme lentokentälle sinä iltapäivänä. Meitä oli kolme matkustajaa. Me selvitimme tullimuodollisuudet ja nousimme linja-autoon, joka meni kaupunkiin. Lentoemäntä näytti onnettomalta.

Ajoimme läpi aution maan, joka oli loistavan valkea, siellä täällä oli luurankomaisia puita ja kuivuneen veren värisiä pitkulaisia hökkeleitä. Etäällä näimme kaksi lasta hiihtämässä lakeuden yli, heidän jälkeensä jäi kaunis lumikiteinen latu. Oli hyvin kylmää.

Kirjoituksessa sanotaan edelleen:

– Helsinki näytti kovalta ja kauhtuneelta, tytöt kulkivat kaduilla turkit yllään, he muistuttivat jalkojen varassa liikkuvia myttyjä, kapearaiteiset vihreät raitiovaunut kolisivat katua alas.

Kadulla oleva lumi oli ruskeaa ja likaista.

Kaupunki ei näyttänyt ollenkaan mukavalta paikalta.

”Suomalaista omintakeisuutta eivät muut piirteet korvaa”

Turku, 3. 4. (N)

– Merkityksemme ranskalaisen eleganssin tai venäläisen baletin matkijana ei milloinkaan voi meitä viedä kilpailussa kakkossijaa korkeammalle.

Vain suomalainen omintakeisuus ja ajatuksen itsenäisyys antavat meille kansainvälisessä kokonaisuudessa jonkin laadullisen piirteen, jota eivät muut korvaa, sanoi Turun yliopiston Varsinaissuomalaisen osakunnan inspehtori, prof. Paavo Kallio osakuntansa järjestämässä itsenäisyysjuhlassa pitämässään tervehdyspuheessa.

Persoonallisella ja arkielämän tuntumassa liikkuvalla esimerkillä käsitteli Turun yliopiston rehtori, prof. Tauno Nurmela yksilön ja kansojen itsenäisyyskäsitettä esittäessään juhlassa tervehdyksen.

– Pari viikkoa sitten oli muuan helsinkiläinen taksinkuljettaja todennut puhujalle omasta ammatistaan, kun muuan nuori virkaveli oli kiilannut ruuhkassa hänen vaununsa ohitse, mutta jäänyt taas myöhemmin jälkeen: ”Ei tässä ammatissa auta olla liian itsenäinen. Siinä täytyy kuin haitarinsoitossa joskus puhaltaa palkeet täyteen, joskus taas päästää ne tyhjiin. Mutta jos omat sormet eivät ole nappuloilla, ei peli soi.”

Outoa taustapeliä

Kiertoliikkeet ja välistävedot maamme ensimmäisen ydinvoimalaitoksen hankinnan ympärillä näyttävät yhä vain jatkuvan ja saavan entistä omituisempia muotoja.

Ei siinä kyllin, että hallitus milloin mihinkin syyhyn vedoten pakottaa Imatran Voima Oy:n lykkäämään tilauspäätöstään, joka jälleen tänään on yhtiössä esillä ties monennenko kerran.

Sen lisäksi hallituksen jäsenet antavat asiasta omia lausuntojaan, joiden täytyy vaikeuttaa tilanteen selvittämistä ja jotka voivat antaa aihetta hyvinkin suuriin hankaluuksiin.

Kaikkein hämmästyttävimpään esiintymiseen on syyllistynyt kulkulaitosministeri Leo Suonpää, joka aikaisemmissakin yhteyksissä kyllä on herättänyt huomiota asiain hoitoa vaikeuttavilla lausunnoillaan.

– –

Tässä tilanteessa ei todellakaan olisi enää kaivattu ministeri Suonpäätä julistamaan, että ”koko ajan on pyrkimyksenä ollut hankinnan antaminen jollekin lännen kapitalistimaalle. Kun viime aikoina on tarjoajien joukossa ollut myös Neuvostoliitto, on se asetettu johonkin ’epävirallisten’ tarjoajien sarjaan”.

– –

Neuvostoliittolaista tarjouksen tekijää ei tietenkään ole syytä jättää syrjään suuremmalla syyllä kuin muitakaan virallisen tarjouskilvan ohi tarjouksensa tehneitä yrityksiä.

Kaiken on kuitenkin tapahduttava kilpailun pohjalta ja maallemme edullisimmalla tavalla.

Hiljainen ilta

Rolling Stoneseilla oli Wienissä sunnuntaina suurmenestys. Kymmenentuhatta teini-ikäistä ihailijaa kirkui sydämestään Wienin Stadthallessa ja heitteli savupommeja.

Poliisi oli kuitenkin tilanteen tasalla. Se sai hysteerisen teini-ikäisen kuulijakunnan rauhoittumaan ja palautti järjestyksen.

120 nuorta joutui kuulusteltavaksi ja parisataa sai poistumiskäskyn hallista.

Konsertin päätyttyä järjestäjät saattoivat hengähtää helpotuksesta; ohjelma oli sentään viety läpi suunnitelmien mukaan, salin huonekalut olivat yhä ehjiä.

Kaiken kaikkiaan: hiljainen ilta. (UPI)
HS
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Helsinki hävisi taiston Euroopan lääkevirastosta – Putosi ensimmäisellä äänestyskierroksella, Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina loppukisassa

  7. 7

   Maahanmuuttovirasto kehottaa käännytettyjä taiteilijoita vaihtamaan ammattiaan – ”Sinun on jatkossa mahdollista hankkia elantosi jollakin muulla tavalla”

  8. 8

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää