Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 21.4.1967

Yöpakkaset pitävät presidentin hiihto­ladut hyvässä kunnossa

Rovaniemi 20. 4. (HP)

Tasavallan presidentti Urho Kekkosen 11. hiihtoretki Lapissa on tällä kerralla suuntautunut Inarinjärven itäpuolen seuduille. Presidentti on hiihtelemässä seurueineen kohti Virtaniemeä.

Presidentti saapui maaherra Miettusen seurassa varhain tiis­taiaamuna rajavartioston lentokoneella Ivalosta Inarinjärven koillispäähän Tsurnuvuonoon ja sieltä matkaa jatkettiin hiihtäen. Ensimmäisenä päivänä ehdittiin Kapparijärvelle, missä yövyttiin kämpässä. Sieltä seurueen matka on suuntautunut etelään päin.

Retken aikana hiihto-olot ovat olleet ainakin toistaiseksi erinomaiset. Matkalaisia on suosinut kaunis ja aurinkoinen sää. Keli on ollut hyvä, sillä –15-asteen yöpakkaset ovat pitäneet hanget kovina. Lunta on runsaasti ja jäät lähes metrin vahvuisia. Matkan varrella on yövytty kämpissä ja päivisin on pysähdytty järvillä pilkille.

Honecker: Sosialismi DDR:ssä on lopullinen

Bonn, 20. 4. (Matti Kontio).

”Länsi-Saksassa olevat vastustajamme eivät voi enää kääntää kehityksen pyörää taaksepäin: jokainen joka asettaa kyseenalaiseksi meidän rajamme, asettaa kyseenalaiseksi oman olemassaolonsa”, sanoi SED-puolueen keskuskomitean jäsen Erich Honecker torstaina puoluepäivillä pitämässään puheessa Itä-Berliinissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Myös Länsi-Saksan työtätekevät tulevat jonakin päivänä löytämään tulevaisuutensa sosialismista”.

Honecker, jota yleisesti pidetään Ulbrichtin manttelinperijänä, oli saanut tehtäväkseen alustaa keskustelun ”puolueen tehtävästä ajanjaksona, jona täydellinen sosialismiin siirtyminen tapahtuu”.

Kahdentuhannen valtuutetun osoittaessa suosiotaan hän julisti, että sosialismi on ”DDR:ssä lopullinen ja peruuttamaton”.

Tarkkailijoiden keskuudessa kiinnitettiin erityistä huomiota hänen hyökkäykseensä kahta päävihollista, kiinalaista kommunismia ja sosiaalidemokratiaa vastaan.

Kiinalaiset eivät ole lähettäneet valtuuskuntaa Itä-Berliiniin.

Englanti anoo EEC:hen todennäköisesti 9. 5.

Lontoo, 20. 4. (Olli Kivinen).

Toukokuun 9. päivä on todennäköisesti se päivä jona Englanti ilmoittaa anovansa EEC:n jäsenyyttä, arvelee arvovaltainen lontoolaislehti Financial Times torstaisessa numerossaan.

Lehden ulkomaanosaston päällikkö toteaa kuitenkin artikkelissaan, että ilmoituksen siirtäminen kesäkuuhun parlamentin helluntailoman johdosta on vielä täysin mahdollista.

Pääministeri Harold Wilson vastaili torstaina alahuoneessa EEC:tä koskeviin kysymyksiin todeten, ettei lopullista päätöstä suuntaan tai toiseen ole vielä tehty.

Hallitus on selvillä asian kiireellisyydestä, mutta tärkeätä on myös päätyä oikeaan ratkaisuun, josta ilmoitetaan niin pian kuin mahdollista, hän sanoi.

Suomelle menestys Montrealin osastosta

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Montreal, 20. 4. (Veikko Pajunen)

Suomen näyttelyosasto Montrealin maailmannäyttelyssä Expo 67:ssä sai torstaina ensimmäisissä lehtikirjoituksissa erittäin myönteistä arvostelua osakseen, kun sen sijaan muihin pohjoismaihin ja Skandinavian yhteispaviljonkiin suhtauduttiin hieman viileämmän.

Torontossa ilmestyvän Globe and Mailin arvostelijan mielestä Skandinavian paviljonki on ”erittäin kuiva, erittäin mielikuvituksellinen, erittäin steriili ja se seisoo paikallaan kylmänä ja alastomana kuin tammikuinen jääpuikko”.

Norjan, Ruotsin, Tanskan, Suomen ja Islannin yhteistyön ja 7 miljoonan markan sijoituksen tulos on kirjoittajan mielestä ”paljon metallia joka puolella, paljon lasia ja suoria kulmia, paljon esineitä, jotka on luotu kekseliäästi, mutta ilman inspirointia”.

Suomi on kuitenkin kirjoittajan mielestä ”suurenmoinen poikkeus”.

Hän olettaa tosin virheellisesti, että Suomen osasto on muita pienempi, mutta huomauttaa, että ”suomalaiset ovat luoneet jotakin, mikä loistokkuudellaan täysin himmentää Norjan, Ruotsin ja Tanskan”.
HS
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  9. 9

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  10. 10

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää