Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 12.5.1967

Batman ja Robin saapuvat Helsingin Sanomain sarjakuvasankareiksi

Batman ja Robin saapuvat Suomeen tiistaina 16. toukokuuta ja esiintyvät siitä lähtien päivittäin Helsingin Sanomain sarjakuvasivuilla.

Luotettavista lähteistä alamaailman tuntumasta kerrottiin, että voimakaksikon saapuminen on jo herättänyt pelkoa, ja rikollisluontoiset kansalaiset ovat parhaillaan ripeissä muuttopuuhissa kohti turvallisempia seutuja.

Pikakysely kauppiaspiireissä paljasti, että naamiotarvikkeiden myynti on ollut valtaisaa ja kysytyimmät esineet – tekoviikset ja tekotukat ja tekoparrat – on jo loppuunmyyty. Myös tummien lasien ostajia on ollut paljon.

Alunperin oli tarkoitus järjestää voimakaksikolle riemukas ja värikäs vastaanottojuhla. Batman ja Robin kaihtavat kuitenkin kaikenlaista sankaripalvontaa, ja ovat ilmoittaneet saapuvansa Suomeen vähin äänin autollaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Voimakaksikon tiedetään vastikään pistäytyneen Suomessa valitsemassa sopivan sijainnin lepakkoluolalleen, mihin on ehditty asentaa tietokonekeskus ja laboratorio, joiden avulla moni visainen rikossarja on selvitetty. - -

Batmanin luoja Bob Kane muistelee:

– Kaikki alkoi kaksikymmentäkahdeksan vuotta sitten, jolloin Batman nähtiin ensi kerran. 1940-luvulla sarjakuva koki voiton toisensa jälkeen: sarjakuvalehtiä seurasi esiintyminen sadoissa lehdissä ja elokuvakankaalla. Innostus kuitenkin talttui, ja pitkään Batman taisteli rikollisia vastaan vain sarjakuvalehdissä.

Mutta sitten: Batman teki kaikkien aikojen paluun – televisioon, sanomalehtiin, elokuviin ja mitä erilaisimpien tavaroiden myyntivaltiksi. Rahantuloa ei voinut estää, Bob Kane kertoo.

Koivisto yksimielisesti Elannon pääjohtajaksi

Elannon hallintoneuvosto valitsi torstaina yksimielisesti liikkeen pääjohtajaksi valtiovarainministeri Mauno Koiviston. Hallintoneuvoston kokous kesti 20 minuuttia, eikä kokouksessa tuotu esiin muita ehdokkaita. Ministeri Koivisto astuu virkaansa ensi vuoden huhtikuun alusta, jolloin nykyinen pääjohtaja Paavo Heinimo siirtyy eläkkeelle.

Tulipalo tuhosi Kuopion muistorikkaan teatterin

Kuopio, 11.5. (MK)

Tuli tuhosi täydellisesti Kuopion satavuotisjuhliin vuonna 1882 valmistuneen entisen teatteritalon, Väinölänniemen Hovin torstaiaamuna. Rakennus kyti vielä iltapäivällä. Palo syttyi ilmeisesti sähköjohdoista ja levisi nopeasti rakennuksen yläkerrassa, jossa Kuopion tyttölyseolaiset olivat juuri aloittamassa käsityötuntiaan.

Rakennuksen omisti Kuopion kaupunki. Se oli Kuopion tunnetuimpia rakennuksia, ja kesäisin sitä käytettiin retkeilymajana, johon mahtui yli 100 yöpyjää. Rakennuksessa toimi talvisin muutamia tyttölyseon luokkia sekä kuopiolaisia urheiluseuroja, jotka käyttivät Väinölänniemen Hovia harjoitustiloinaan.

Keskiviikkona oli Väinölänniemellä tehty kaupungin sähkölaitoksen korjaustöitä ja Väinölänniemen Hovin sähköt olivat katkaistuna iltapäivällä parin tunnin ajan. Torstaiaamuna huomasivat kouluun tulevat tyttölyseolaiset, että rakennukseen johtavia sähkölankoja pitkin kulki tulipalloja. Palon syy lienee oikosulku. - -

Väinölänniemen Hoviin liittyy paljon kuopiolaisia kulttuurimuistoja. Suomalaisen teatterin vierailut oli otettu Kuopiossa aina tervetulleina vastaan, ja vuonna 1880 tuli ajankohtaiseksi ajatus oman teatteritalon rakentamisesta. Talo valmistui vuonna 1882, jolloin pidettiin Kuopion 100-vuotis juhlat.

”Teatterihuoneemme on jo katon alla, ja tänä päivänä aloitetaan muuraustyöt. Avarampi se ehkä olisi voinut olla. Arkkitehti on vakuuttanut siinä olevan tilaa 600 hengelle, mutta pelkään, ettei 500:tä enempää sinne juuri sovi”, kirjoitti Minna Canth Kuopiosta vappuna 1882 Kaarlo Bergbomille.

HS
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  6. 6

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  7. 7

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  8. 8

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää