Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 12.1.1968

Sankka pyry pyyhkäisi yli Grenoblen ja ratkaisi lumipulman käden käänteessä

Grenoble, 11.1. (UPI)

”Tämä ratkaisi lumipulmamme”, totesivat Grenoblen olympialaisten järjestäjät tarkkaillessaan yli Ranskan pyyhkinyttä lumisadeaaltoa, jonka on pelätty vaikeuttavan kisajärjestelyjen edistymistä.

”Olimme pelänneet, ettemme saisi lunta tarpeeksi”, kertoi eräs järjestelykomitean edustaja torstaina.

”Nyt ei ole muuta vaikeutta kuin pitää vain hiihtoladut ja kelkkailuradat auki. Ja tähän tarkoitukseen on armeija luovuttanut meille riittävästi miesvoimaa.”

”Nyt satanut lumi on laadultaan erinomaista ja toivomme vain pientä pakkasta juuri ennen kisojen alkua”, hän lisäsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Grenoblen kisoista n. 50 tv-lähetys­tuntia

Noin viitisenkymmentä tuntia esittää Suomen tv ohjelmia Grenoblen talviolympialaisista.

Tuntimäärä on melkoinen, mutta kun se jakautuu 6. 2.–18. 2. väliseen aikaan, riittänee innokkaita katsojia joka lajille.

Pisimmän ajan vievät hiihdot, jotka nähdään kuvaruudussa aamupäivisin.

Joka päivä esitetään lajiselostuksien ohella välähdyksiä päivän tapahtumista.

Seppo Kannaksen, Anssi Kukkosen, Juha Jokisen ja Esa Kurttilan suulla sekä Eurovision kameroilla välitetään tiedot suuresta urheilujuhlasta jokaiseen kotikatsomoon.

Pravda käsitteli Suomen presidentinvaaleja

Moskova, 11. 1. (UPI)

Neuvostoliiton kommunistipuolueen sanomalehti Pravda käsitteli torstain numerossaan Suomen presidentinvaaleja pannen tyydytyksellä merkille nykyisen presidentti Urho Kekkosen ”erinomaiset mahdollisuudet uudelleenvalintaan.”

Samassa artikkelissa lehti hyökkäsi opposition ehdokasta pääjohtaja Matti Virkkusta vastaan siksi, että hän suhtautuu ”äärimmäisen vihamielisesti Neuvostoliittoa ja Suomen edistyksellisiä voimia vastaan.”

”Suomen vaikutusvallan kasvu kansainvälisellä areenalla, Suomen taloudellinen kehitys, ja maan itsenäisyyden lujittaminen liittyvät läheisesti nykyisen presidentin toimintoihin”, Pravda kirjoitti.

”Urho Kekkosen pitäessä päämäärinään rauhanomaisen rinnakkaiselon politiikan edistämistä, ystävyyden ja yhteistyön voimistamista Neuvostoliiton ja muiden maiden kanssa, rauhan vahvistamista Euroopassa ja sodan tuomitsemista kiistojen ratkaisijana oikeistosiiven ehdokas Matti Virkkunen puolustaa aivan eri näkökohtia.”

”Oikeistosiipeä tukevat voimat eivät vielä ole hylänneet ajatusta Suomen poliittisen kehityksen kääntämiseksi kohti taantumusta.”

Etelä-Vantaalle uusi kaupunki 50.000:lle

Helsingin seudun uloimman kehätien eteläpuolella olevalle Etelä-Vantaan alueelle suunnitellaan tiivistä, palvelukyvyltään korkealuokkaista kaupunkiyhdyskuntaa.

Tavarataloja, erikoisliikkeitä, teattereita, ravintoloita ja mm. urheilukeskuksen käsittävään Etelä-Vantaa-suunnitelmaan liittyy myös yliopistokampus 6000 opiskelijalle.

Valmiin uuden kaupunkiyhdyskunnan arvioidaan vuoteen 1980 mennessä käsittävän noin 45.000–50.000 asukasta.

Rakennustyöt alkavat Myyrmäessä, joka on eräs Etelä-Vantaan tulevan kaupungin osa, aluerakentamissopimuksen perusteella ensi lokakuussa.

Myyrmäki on mitoitettu 15.000, Martinlaakso 12.000, Rajatorppa 3.000 ja Pähkinärinne 5.000 asukkaalle.

Vuoteen 1980 mennessä rakennetaan näiden lisäksi Varisto ja Viherkumpu. Kaivoksela ja Louhela liittyvät osina tulevaan Etelä-Vantaaseen.

Työmarkkinajärjestöt: Lupapäivät kouluissa annettava lauantaisin

Työmarkkinajärjestöt vaativat opetusministeriölle jättämässään kirjelmässä koulujen lupapäivien järjestämistä niin, että ne sopisivat perheiden muuttuvaan elämänrytmiin.

Lupapäiviä annetaan nykyisin varsin yleisesti maanantaisin, kun työssä käyvien vanhempien vapaapäivä yleisimmin on lauantai, huomautetaan kirjelmässä.

– Koulutyö sopeutuisi huomattavasti paremmin muuttuviin yhteiskuntaoloihin, jos myös lupapäivät säännöllisesti siirrettäisiin lauantaipäiviksi, sanotaan Suomen työnantajain keskusliiton (STK), Suomen ammattiyhdistysten keskusliiton (SAK), Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliiton (TVK), Suomen ammattijärjestön (SAJ) ja Suomen teknisten toimihenkilöjärjestöjen keskusliiton (STTK) kirjelmässä.

Keskusliitot perustelevat opetusministeriölle tekemäänsä esitystä sillä, että yleensä sunnuntaina työntekijöillä olevan vapaapäivän lisäksi toinen vapaapäivä on lauantai.

Toisaalta kirjelmässä todetaan, että kouluissa tuskin vielä lähiaikoina ryhdytään soveltamaan yleisesti 5-päiväistä työviikkoa.

Berliinin uusi muuri sulkee rajan tiiviisti

Länsi-Berliini, 11.1. (AP)

Berliinin muuri on vähitellen tulossa täysin suljetuksi Itä-Saksan ns. ”modernin rajan” tehokkuuden vuoksi.

Erään länsiberliiniläisen järjestön mukaan, joka on erikoistunut muuritilastoihin, ainoastaan 120 pakolaisen tiedetään päässeen Berliinin puolelle vuonna 1967.

Ennen kuin muuri elokuun 13. päivänä 1961 rakennettiin, kymmenet tuhannet ihmiset pakenivat idästä länteen.

Syy pakolaismäärän tasaiseen vähenemiseen on ”modernissa rajassa”, jonka odotetaan valmistuvan vuoteen 1970 mennessä.

Tämä raja on sementtimuuri, joka on yli kolmen metrin korkuinen ja huipulta pyöreä.

Se korvaa paksumman ja rumemman alkuperäisen muurin, jonka huipulla oli piikkilanka.

Berliinin rajan 160 kilometrin matkalla on keskustan ulkopuolella ollut piikkilanka-aitoja, mutta niitä korvataan nyt tiheillä piikkilankaverkoilla, joiden huipulla on teräviä piikkejä.

”13. elokuuta”-järjestön mukaan – joka on julkaissut tilastoa muurin yli paenneista – noin 45 kilometriä Berliinin rajasta on nyt uudistettu.

Toistaiseksi kenenkään ei ole ilmoitettu ylittäneen tätä ”modernia rajaa” luvatta.

Kuusijalkainen ja kaksipäinen koira

Kiova, 11. 1. (TASS)

Kaksi kuukautta vanhan koiranpennun pää ja etujalat siirrettiin äskettäin nelivuotiaaseen koiraan Kiovassa Neuvostoliitossa.

Leikkausta johti moskovalainen tohtori Vladimir Demihov, ja se kesti nelisen tuntia.

Leikkauksessa käytettiin hengityslaitetta, mutta ei syväjäähdytystä eikä keinosydäntä.

Tri Demihov sanoi, että mahdollisuus pitää pään elintoiminnat käynnissä ilman yhteyttä muuhun elimistöön avaa uusia mahdollisuuksia korvata parantumattomasti vioittuneita elimiä terveillä elimillä.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Nainen ei ole enkeli eikä mies paholainen – koston kierre sukupuolten välillä on katkaistava

  5. 5

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan

  6. 6

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  9. 9

   Kovan linjan John Boltonista tulee Trumpin uusi turvallisuusneuvonantaja – USA:n ulkopolitiikka siirtyy askelen nationalistisempaan suuntaan

  10. 10

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää