Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 25.1.1968

Jättiläistappio odottaa Grenoblen taloutta

Pariisi, 24. 1. (Lauri Karén)

Marokon ja Etelä-Korean kaltaisten tunnettujen talviurheilumaiden joukkueiden jo saavuttua Grenobleen hyvissä ajoin ollakseen myöhästymättä mitalien kahmimisesta on olympialippu jo liehunut muutaman päivän ajan virallisesti olympiakylän salossa.

Tämän kuun seitsemäntenä päivänä puhaltanut rajumyrsky, joka tuhosi Grenobleen rakennetun väliaikaisen uuden rautatieaseman putki- ja levyromuksi sekä jo aikaisemmin lehdistökeskuksen tuhonnut tulipalo ovat aiheuttaneet olympiakaupungissa viime hetkinä ylimääräisiä huolia ja kiireitä.

Kaiken vakuutetaan olevan kuitenkin valmiina siihen mennessä, kun kisat avataan helmikuun 5. ja 6. pnä.

Pääministeri Pompidou, joka on ottanut henkilökohtaisen vastuun kisojen järjestelyjen onnistumisesta, matkustaa Grenobleen jo helmikuun 1. päivänä ollakseen paikalla, kun presidentti de Gaulle saapuu lausumaan talviolympialaiset avatuiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähänastiset merkit näyttävät sellaisilta, että Grenoblesta tuskin muodostuu ainakaan suunnatonta yleisöjuhlaa.

Läheskään kaikkia majoitustiloja ei ole saatu kaupatuiksi ja Grenoblessa ja siitä tunnin ajomatkan säteellä on vielä parituhatta hotellihuonetta ja 2500 muuta majoitussijaa tyhjillään odottamassa varauksia.

USA käyttää ahkerasti napalmia Vietnamissa

Saigon.

Napalm-pommeja pudottamaan joutuvat miehet sanovat ymmärtävänsä, miksi siitä on tullut kaiken sen symboli, mikä amerikkalaisista on vastenmielistä Vietnamin sodassa.

”Se on terroriase”, sanoi eräs heistä. ”Ihmiset tietävät niiden tulon merkitsevän palamiskuolemaa.”

Tästä aiheesta keskustellaan ilman tunteilua. Ilmavoimille napalm on vain yksi monista aseista.

Napalm-pommi kehitettiin toisen maailmansodan aikana, jolloin sitä jo käytettiin melko laajassa mitassa.

Se oli yleisessä käytössä myös Korean sodan aikana.

Napalm on yksinkertainen yhdistelmä paloöljyä ja hitaammin palavaa vaseliinia, jonka asemesta voidaan käyttää myös parafiiniöljyä.

Aikaisemmin nämä ainekset sekoitettiin vasta tukikohdissa suurissa sammioissa, mutta nyt ne toimitetaan etukäteen sekoitettuina ohuissa soikionmuotoisissa alumiinisäiliöissä.

Suomenlinnaan pääsee kävellen

Jalankulkijoiden jäätie Helsingin Kaivopuistosta Suomenlinnaan on ollut käytössä jo muutaman päivän.

Autoilla saareen ei vielä voida jäätä pitkin ajaa.

”Autotietä ei Suomenlinnaan todennäköisesti vielä lähiaikoina avata – ainakaan jos sää pysyy lauhana – sillä lautta kulkee aivan moitteettomasti”, kertoi Helsingin kaupungin satamarakennuspäällikkö Veli Rahikainen.

”Viime vuosina on joka talvi avattu autotiekin saarelle, ja Suomenlinnaan on liikennöinyt myös liikennelaitoksen pienoisbussi. Harvoin jää tulee kuitenkaan niin paksuksi, että myös kuorma-autoliikenne voidaan sallia”, mainitsi satamarakennuspäällikkö Rahikainen.

Suomeen satatuhatta VW:tä 15 vuodessa

Sadastuhannes Suomeen tuotu Volkswagen-auto luovutettiin maahantuojan keskusvarastolla Helsingissä.

Auton luovutti VW-Auto Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarnio-Wihurille Volkswagenwerk AG:n markkinointijohtaja, tri Werner P. Schmidt.

Tämä 100.000. automaattivaihteistolla varustettu auto kuuluu tehtaan uusimpaan mallistoon, joka vasta tämän vuoden alussa on tullut markkinoille.

Syksyn kuluessa autoa on testattu Suomen oloissa ennen kuin se laskettiin myyntiin.

Ensimmäiset Volkswagenit tuotiin Suomeen vuonna 1950.

Automerkin tuonti maahamme ylitti 50.000 rajan kolme vuotta sitten.

Länsi-Saksassa sijaitsevien tehtaiden tuotannosta tuodaan Suomeen noin yksi prosentti.

Vatikaanissa pohditaan sydänsiirron ongelmia

Vatikaani, 24. 1. (UPI)

Johtava katolinen teologi sanoi keskiviikkona sydänsiirtojen olevan moraalisesti väärin, ellei sitovasti voida todistaa luovuttajan kuolleen ennen kuin siirto aloitetaan.

Vatikaanin viikkolehteen kirjoittamassaan artikkelissa monsignore Ferdinando Lambruschini ei viitannut mihinkään erityistapaukseen, mutta mainitsi Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa äskettäin tehtyihin sydänsiirtoleikkauksiin liittyvistä ”moraalisista ongelmista”.

”Ei ole helppo vastustaa vaikutelmaa, että sydänsiirtotapausten päähenkilöt kiirehtivät kokeilujaan antaen periksi kilpailun houkutukselle ikään kuin yrittäen ennätystä”, Lambruschini sanoi.

Hän sanoi, ettei elämän pelastamisen pyhä velvollisuus voi oikeuttaa sydämen ottamiseen elävältä henkilöltä tai edes henkilöltä, joka ei ole varmasti kuollut... sitä ei voida koskaan pitää laillisena, koska teko on rinnastettavissa viattoman henkilön tappamiseen.

Valokiila

Tämän kevään uusi nuorisolle tarkoitettu popmusiikkiohjelma Valokiila ”koeajettiin” jo viime syksynä television ykkösohjelmassa.

Keväällä Valokiila lähetetään kerran kuukaudessa, ensimmäisen kerran torstaina klo 20.25.

Ensimmäisen Valokiilan uusi yrittäjä on laulutrio Seitatytöt, Kiviharjun 22-, 19- ja 16-vuotiaat sisarukset.

Heidän lisäkseen ohjelmassa ovat mukana Ulla ja Mikael Neuman, Kai Hyttinen, Markku Veijalainen, Raimo Inkinen, Ritva Palukka ja Anita Hirvonen.

Ohjelman vakituinen orkesteri on Reima Viron Smokings, joka on ruotsalaisen Telstars-yhtyeen tapaan eräänlainen protestiyhtye tämän hetken kitaraorkesterien joukossa.

Valokiilassa juontaa Veli-Matti Paalosmaa. Ohjaus on Uolevi Taskisen.

"Syöpätarkastaja" kiinni Tampereella

Tampere, 24. 1. (PS)

Tampereella noin vuoden päivät liikuskellut naisten ”syöpätarkastaja” on nyt saatu selville.

Eräs tamperelainen nuorimies on tunnustanut esiintyneensä sekä Tampereella että Nokialla syöpätarkastajana, sairaanhoito-opiston oppilaana ja kemikalioliikkeen edustajana.

Mies tunkeutui naisten asuntoihin useaan otteeseen ja teki intiimejä tutkimuksia sen jälkeen, kun tutkittavat olivat ensin riisuutuneet.

Kerran hän mm. kävi mittaamassa naisen rinnan ympäryksen ja sanoi sosiaalilautakunnan lähettävän myöhemmin rintaliivit kotiin.

”Tarkastaja” on tunnustanut harjoittaneensa toimiaan noin vuoden päivät.

Pillerit vastaiskuna hengitystestille

Joukko Etelä-Lontoon kapakoitsijoita on ryhtynyt myymään alkoholia käyttäville asiakkailleen uusia ihmepillereitä.

He väittävät näiden pillereiden estävän alkoholin joutumisen vereen.

Tämä on kapakoitsijain vastaisku Englannin maanteillä käytäntöön otettua hengitystestiä vastaan, joka on vähentänyt tuntuvasti heidän asiakkaitaan. (Reuter)
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espanjalaisnuoria uhkaa kymmenien vuosien vankeus baaritappelusta – syyttäjä pitää poliisien hakkaamista terrorismina

  2. 2

   Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

  3. 3

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  4. 4

   Klikkaa mun sotee – Harkimo ja Jungner haluavat internetvaltaa, eikä se lähtenyt käyntiin kummoisesti

  5. 5

   Miksi Lego-hahmojen pitää näyttää niin vihaisilta?

  6. 6

   Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

  7. 7

   Mormonipoika tuli Suomeen vuonna 1999 kolkuttelemaan ovia ja opettamaan meitä, mutta kävikin niin, että Suomi teki hänestä hipsterin, diplomaatin ja eräihmisen

   Tilaajille
  8. 8

   Yli 20 nuorta otti yhteen Turussa – poliisi kaipaa lisätietoja perjantain joukkotappelusta

  9. 9

   Sipilä väläytti Ylellä rajoituksia työsuhteiden ketjutukselle – pääministerin mukaan myös työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta pitäisi luopua

  10. 10

   Euroopassa laajasti seuratussa Kim Wallin murha­oikeudenkäynnissä tuomio ensi viikolla – ”Vastaaja ei ole enää luotettava”, sanoo tunnettu asianajaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  2. 2

   Mormonipoika tuli Suomeen vuonna 1999 kolkuttelemaan ovia ja opettamaan meitä, mutta kävikin niin, että Suomi teki hänestä hipsterin, diplomaatin ja eräihmisen

   Tilaajille
  3. 3

   Varhaislapsuuden stressi jättää aivoihin pysyvän jäljen, joka muuttaa unta, selvisi väitöstutkimuksessa

  4. 4

   Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

  5. 5

   Suomalaisnaisilla on isommat rinnat ja pienempi ympärysmitta kuin ennen, kertovat rintaliiviyrittäjät sadan vuoden kokemuksella

  6. 6

   ”Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuvitelleet, että yritän olla muita ylempänä” – Monet maailmalla kasvaneet suomalaisnuoret kokevat ulkopuolisuudentunnetta

  7. 7

   Työvoimasta on jo paikoin pulaa – miksi ongelmaa ei ratkaista vain nostamalla palkkoja?

  8. 8

   Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

  9. 9

   Suurin osa lapsista putoaa pois harrastuksista ”valioyksilöiden” tieltä

  10. 10

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  10. 10

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  11. Näytä lisää