Historia    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 3.2.1968

Lontoossa saunotaan entistä ehommin

Lontoo, 2. 2. (Olli Kivinen)

Häpeän kivi putosi Lontoon suomalaisten sydämiltä, sillä keskustassa sijaitsevassa Suomi-talossa avattiin jälleen sauna, joka on paljon edustavampi kuin puolitoista vuotta sitten palanut edeltäjänsä.

Suomessa valmistetun saunan omistaa rouva Patricia Huggins, jolla on aikaisempaa kokemusta saunan pidosta siitä huolimatta, ettei hän ole koskaan käynyt Suomessa.

Suomi-talon kellarisauna on tarkoitettu 12–15 kylpijälle kerrallaan, vaikka lauteille sopii vain 5–6 yhtä aikaa.

Suurlähettiläs Leo Tuominen suoritti varsinaisen avauksen heittämällä vettä vaisusti pihisevälle kiukaalle sen jälkeen, kun lehdistöavustaja Toivo J. Heiskanen oli pitänyt avajaispuheen runsaalle vierasjoukolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saunojilla on mahdollisuus myös hierotuttaa itsensä.

Eräässä sivuhuoneessa on mahdollisimman epäsuomalainen keskieurooppalainen höyrykaappi, jossa voi hikoilla jos hirsisauna hirvittää.

De Gaulle ja Brigitte Bardot Grenoblen tunnetuimmat vieraat

Grenoble, 2. 2. (Maija-Liisa Heini)

Jos Grenoblessa vierailee ensimmäisen kerran vuonna 1968, allekirjoittaa jopa aktiivista puolueettomuutta edustavana suomalaisena, että tämä maaseutukaupunki on ”naimisissa oman vuosisatansa kanssa”.

Ranskalaisten gaullistien rakastama sanonta sopii Grenobleen kuin nappi silmään siitä huolimatta, että tämä kaupunki on vasemmistolainen ja Pierre Mendes-Francen heiniä.

Luulen, että täällä voi jopa juoda maitoa, vaikken ole sitä vielä yrittänyt, koska tarjolla olevat mineraalivedet ovat mainioita.

– –

Muutenkin täällä alkaa vähitellen tuntua siltä, että Grenoble on maailman napa, – vaikkeivät täällä ole toistaiseksi enempää Charles Gaulle kuin Brigitte Bardotkaan.

Mutta Herra Kenraali saapuu joka tapauksessa avajaisiin ja viettää tiettävästi yhden yön paikallisen maaherran residenssissä, ja ellei BB korista avajaisia, on Ranskan propagandaministeriössä totisesti jotain vialla, arvelevat ainakin miespuoliset valokuvaajat.

Suomalaishiihtäjät eksyivät Grenoblen katsastuksessa

Grenoblessa oli perjantaina suomalaishiihtäjillä katsastus, jonka toivottiin antavan osviittoja siitä, miten miehet jaetaan eri matkoille kilpailujen ollessa käynnissä.

Katsastus meni kuitenkin täysin penkin alle, sillä vain neljä hiihtäjää pääsi maaliin asti.

Muut miehemme hiihtivät harhaan ladulla, joka oli merkitty varsin puutteellisesti.

Radan merkitsijät olivat isäntämaasta Ranskasta ja he ajattelivat varsin vahvasti maiseman kauneutta sijoittamalla latumerkkejä vain sinne tänne.

Tämän täydelliseksi pannukakuksi menneen katsastuksen paras oli Osmo Karjalainen, jonka hiihto vienee hänet myös neljänneksi mieheksi edustajaksemme pikamatkalle.

Hän nimittäin pystyi voittamaan reilusti toisen ehdokkaan, Kalevi Oikaraisen.

Suomalaiset saavat ottaa osan heikosti hoidetusta katsastuksesta. Esimerkiksi huoltojoukko lähti ladulle vasta viisi minuuttia ennen ensimmäistä kilpailijaa.

Niinpä naishiihtäjiemme piti olla eräässä risteyksessä ohjaamassa hiihtäjiä oikealle ladulle, mutta he eivät ehtineet risteykseen laisinkaan ennen hiihtäjiä.

Melkein koko diplomaattikunta avajaiskahvilla valtiosalissa

Tavallista runsaammin diplomaattikuntaa oli läsnä valtiopäivien avajaisten kahvitilaisuudessa eduskuntatalon valtiosalissa perjantaina.

Diplomaattien rouvien tyylikkäät hatut ja puvut piristivät muuten kovin miesvaltaista seurapiiriä, johon tavan mukaan kuuluivat tasavallan presidentin, hallituksen, kansanedustajien, korkeimpien virkamiesten ja papiston jäsenten lisäksi myös eduskunnan virkailijat.

Vilkas keskustelu sorisi avarassa valtiosalissa, johon oli puhemiehen pöydän lisäksi katettu kaksi pitkää kahvipöytää.

Puhemies Johannes Virolaisen pöytään oli kutsuttu presidentti Kekkosen ja rouva Sylvi Kekkosen lisäksi ulkoministeri Ahti Karjalainen, Yhdysvaltain suurlähettiläs Tyler Thompson puolisoineen, Ruotsin suurlähettiläs Ingemar Hägglöf puolisoineen sekä opetusministeri Reino H. Oittinen.

Kuopion uusi puhelinluettelo

Korhosia on hieman enemmän kuin Miettisiä Kuopion vastavalmistuneessa tämän vuoden puhelinluettelossa.

Korhosia on luettelossa 167 (124) ja Miettisiä 154 (132).

Jakoalueluettelon koko painosmäärä on 50.000 luetteloa, josta Kuopion puhelinyhdistyksen osuus 14.000.

Kuopion luettelonkin osalta on nyt luovuttu ns. lovetun aakkosrekisterin käytöstä.

Nyt käytettävässä lähinnä reunusrekisteriksi luonnehdittavassa järjestelmässä on verkkoryhmien kiinteä luettelo painettu etukanteen ja vastaavat tilaajatietosivut ovat tekstiä vaakatasossa vastaavalta kohdalta varustettu ns. hakutäplällä.

Kaupunginorkesteri lähti USA:n kiertueelle

”Lähdemme hyvällä mielellä”, sanoi kapellimestari Jorma Panula Helsingin Kaupunginorkesterin Amerikan kiertueen alkaessa perjantaina.

Illansuussa lähes satahenkinen orkesteri on Bostonissa ja kaksi ensimmäistä konserttia pidetään sunnuntaina Massachusettsissa.

Yli 10.000 kilometrin pituinen kiertue päättyy maaliskuun viimeisenä päivänä Seattlessa.

Orkesterilla on matkan aikana 49 konserttia, joista Jorma Panula johtaa 38 ja Leif Segerstam yksitoista.

Päätapahtumana on konsertti New Yorkissa helmikuun 16 päivänä.

Tytär Elvikselle

Elvis Presleyn vaimo synnytti Memphisissä Tennesseessä tytön torstaina iltapäivällä.

Tytär on pariskunnan ensimmäinen lapsi.

Elvis ja Priscilla Beaulieu, upseerin tytär, vihittiin viime vuoden alussa. He tapasivat toisensa Saksassa, jossa Elvis oli sotapalveluksessa.

Elvis oli alunperin ammatiltaan autonkuljettaja, mutta tuli kuuluisaksi rock-laulajana 1950-luvulla.

Hän on pysynyt jatkuvasti kärjessä, filmeissä riittää pääosia ja levyttämöissä laulamista. (AP)

Poplaulajista muodinluojia

Pop-asujen suunnittelu tuntuu Englannissa siirtyvän suurimmaksi osaksi ammattilaisilta pop-ihmisille, sillä suosituimmat englantilaiset laulajat ja yhtyeet ovat aloittaneet oman tyylinsä levittämisen nuorison keskuuteen.

Tuoreimpia muodin suunnittelijoita ovat Beatlesien John Lennonin lisäksi eurovisiotähti Sandie Shaw, jolla on jo oma boutique ja 19-vuotias poptähti Lulu, jonka ”Lulu-look-tyylisiä” asusteita toimitetaan jo useihin eri maihin. (UPI)
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  5. 5

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  6. 6

   Suuri ketjukahvilatesti: Veimme kaksi kahvien asiantuntijaa arvioimaan Helsingin keskustan ketjukahvilat – Tässä ovat paikkojen hyvät ja huonot puolet

  7. 7

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n ex-johtaja: Trumpin lähi­piirissä ei ole enää ketään, joka voisi hillitä häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Harkimon ja Jungnerin liike syntyi pohjimmiltaan oikeiston tyytymättömyydestä – samalla se on taivaan lahja Sdp:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  10. 10

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan poliisi tyhjensi pariisilaisyliopiston mielenosoittajista – ”Laki ja järjestys palautetaan kaikkialle”, sisäministeri sanoi
  3. Rivitalo syttyi tuleen Kälviällä, yksi viety sairaalaan – video näyttää keskustaan levinneen savupilven
  4. Ilmarisen ennuste: Talouskasvu hidastuu ensi vuonna 1,5 prosenttiin – viennin kasvu puolittuu
  5. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  6. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle
  7. Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia
  8. 20. huhtikuuta: Punaisten tappio on jo selvä, mutta Karjalassa rintamapäällikkö Jalmari Parikka on tietokatveessa ja jatkaa sotimista
  9. Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa
  10. Iso muutos yleisurheilun valintoihin – yhdellä haamutuloksella ei pääse enää arvokisoihin: ”Voi olla, että tässä mennään hyvään suuntaan”
  11. Jäteauto kaatui Lahdenväylällä Tuuliruusun huoltoaseman kohdalla Mäntsälässä – liikenteelle haittaa Lahden suuntaan
  12. Näytä lisää