Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 16.2.1968

Kekkonen sai 201 valitsijamiehen äänet yllätyksettö­mässä ­presidentin­vaalissa

Yllätyksittä ja täysin valitsijamiesvaalien tulosten mukaisesti valittiin presidentti Urho Kekkonen tasavallan presidentiksi myös vuosiksi 1968–74.

Hän sai umpilipuin toimitetussa vaalissa 201 ääntä kolmestasadasta.

Pääjohtaja Matti Virkkunen sai 66 ja tullineuvos Veikko Vennamo 33 ääntä.

Kekkonen sai keskustapuoluelaisten, sosiaalidemokraattien, kommunistien, Tpsl:n, liberaalien sekä yhdeksän ruotsalaisen valitsijamiehen äänet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen saamansa äänimäärä oli kahta suurempi kuin edellisissä vaaleissa 1962 sekä suurempi kuin koskaan normaaleissa oloissa toimitetuissa presidentinvaaleissa.

Hieman yli tunnin kestäneen vaalitoimituksen jälkeen kävivät pääministeri Rafael Paasio ja eduskunnan pääsihteeri Olavi Salervo Tamminiemessä ilmoittamassa presidentti Kekkoselle vaalin tuloksen.

Hieman myöhemmin saapui Tamminiemeen hallitus onnittelukäynnille ja sen jälkeen Kekkosen ja Virkkusen vaaliliittojen edustajat.

Hakkuut supistuneet suuresti

Hakkuut ovat tällä hetkellä huomattavasti vähäisemmät kuin viime vuonna vastaavana aikana, ja kokonaishakkuumäärän uskotaan jäävän pienemmäksi kuin edellisenä hakkuuvuonna.

Työvoiman määrä metsissä on myös viimevuotista pienempi lähinnä lisääntyneen metsätöiden koneistumisen vuoksi.

Peräpohjolassa hakkuumäärät ovat jokseenkin yhtä suuret kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Leimausmäärät ovat supistuneet huomattavasti Pohjois-Pohjanmaan valtion metsissä.

Etelä-Pohjanmaalla hakkuut ovat supistuneet noin puoleen hakkuiden tavoittavan viime vuoden tason.

Pohjois-Savossa hakkuumäärät ovat puolestaan nousseet 6–7 prosenttia.

Hevosten määrä metsätöissä ja kuljetuksissa on supistunut huomattavasti suurimmassa osassa maata, mutta eräillä alueilla hevoslinja on edelleen voitolla.

Pohjois-Hämeessä on mm. huomattavasti enemmän hevosia kuin traktoreita metsätöissä.

Varusmiespalvelukseen astui noin 12 500 miestä

Noin 12 500 miestä aloitti torstaina varusmiespalveluksensa Suomen varuskuntien joukko-osastoissa ja rajavartiolaitoksessa.

Tämä helmikuun ikäluokka on ensimmäinen kahden vuoden jälkeen, joka palvelee täyden ajan eikä saa varusmiehen kannalta mukavaa säästölomaa.

Helmikuun ikäluokan palvelusaika on siis normaali: joko kahdeksan tai yksitoista kuukautta.

Lapin suurin lomakeskus vihittiin Saariselällä

Saariselkä, 15. 2. (HP)

Päämaja, sininen pirtti ja Luttosali annettiin nimiksi Saariselän uusille ja komeille tiloille, jotka torstaina pidetyssä juhlassa vihittiin tarkoitukseensa.

Lapin suurin retkeilykeskus oli hiihtokauden alkajaisiksi saanut suojiinsa edustavan kutsuvierasjoukon.

Mukana olivat mm. maaherrat Martti Miettunen ja Urho Kiukas, Suomen Pankin nykyinen pääjohtaja Mauno Koivisto ja entinen pääjohtaja Klaus Waris, pankin henkilökuntaa sekä virkamiesliiton edustajia.

Suuri 160 henkilön ravintolasali on erittäin edustava ja avaran ikkunaseinän takana on Saariselän komea, lumihuurteinen maasto.

Temppeliaukion kirkon louhintatyöt alkavat

Temppeliaukion kirkon louhintatyöt aloitetaan ensi viikolla.

Parhaillaan tarkastetaan ympäristön taloja ja tehdään kallioon kirkon muodon vaatimat merkinnät.

”Poraukset aloitetaan pääsisäänkäynnin kohdalta ensi maanantaina”, kertoi toimitusjohtaja Anssi Karppinen.

Louhinnan alkamispäivä riippuu nyt tehtävistä tarkastuksista.

Työryhmään kuuluu 10–20 miestä. Työ kestää noin kolme kuukautta.

Porsaankyljyksiä pyhän ateriaksi

Sianlihan suuri etu on se, ettei se vaadi raakakypsytystä, vaan on mureata ja valmista käytettäväksi heti teurastuksen jälkeen.

Sianliha on myös makuominaisuuksiltaan erittäin hyvä: Moniin ruokalajeihin saadaan sianlihaa lisäämällä mukava ja pehmeä maku.

Myös sianruhon halvoilla osilla on samat makuominaisuudet kuin kalliimmillakin.

Sianlihaa pidetään helposti liian rasvaisena ja sitä vältetään sen vuoksi. Kuitenkin myös muiden ruokalajien ja lihalaatujen käytön yhteydessä lisätään ruokiin reippaasti rasvaa ja maksetaan tästä rasvasta eri hinta.

Sianlihassa oleva rasva tulee samaan hintaan ja on sitä paitsi erittäin maukasta.

Sianlihasta ruokaa valmistettaessa tottumattomampikin ruoanvalmistaja onnistuu, jos vain malttaa kypsyttää lihan kunnollisesti.

Literaturnaja Gazeta: Suomi sopiva malli alkoholipolitiikassa

Moskova, 14. 1. (Reuter)

Neuvostoliittolainen viikkolehti Literaturnaja Gazeta vaati keskiviikkona jyrkkää votkan ja muiden väkijuomien säännöstelyä ja suositteli Suomen alkoholipolitiikkaa malliksi, jota Neuvostoliiton kannattaisi jäljitellä.

Kirjailijaliiton äänenkannattajassa ilmestyneen artikkelin oli laatinut Natalja Grundinina.

Kirjoitusta ovat edeltäneet monet lehtitiedot, joiden mukaan alkoholismi on yleistynyt ja votkan kulutus lisääntynyt hälyttävästi varsinkin viikonloppuina ja etenkin sen jälkeen, kun Neuvostoliitossa siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon.

Lehdet ovat kiinnittäneet viime aikoina entistä enemmän huomiota väkijuomaongelmiin, vaikka pulma on Neuvostoliitossa vanhastaan tuttu ja tunnustettu.

Grundinina oli sitä mieltä, että suomalainen järjestelmä kortteineen, harvoine myyntipisteineen ja kortinmenetysuhkineen on hyvin sopiva esimerkki noudatettavaksi myös Neuvostoliitossa.

Brigitte rakastaa vain Güntheriä

Elokuvatähti Brigitte Bardot sanoi torstaina, että kaikki huhut, joita on viime aikoina julkaistu hänen ja hänen miehensä Günther Sachsin avioeroaikeista, ovat täysin perättömiä.

Almeriassa Espanjassa elokuvaamassa oleva BB oli hyvin järkyttynyt avioerohuhuista ja kielsi jyrkästi väitteet romanssista, jonka on väitetty puhjenneen hänen ja hänen amerikkalaisen vastanäyttelijänsä Stephen Boydin välillä.

Rakastan vain aviomiestäni, kertoi Brigitte. (UPI).
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  3. 3

   Trumpin hyökkäys FBI:ta vastaan voi näyttää järjettömältä, mutta siinä on oma logiikkansa – ja se toimii

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi on kylmä, etäinen ja kova maa – suomalaisen lähin omainen on viranomainen

  6. 6

   Pohjoiskorealaisten Suomen-vierailu on hämärän peitossa – HS etsi delegaatiota ympäri pääkaupunkiseutua, ja illalla tärppäsi

  7. 7

   Suututtaako, kun brexit-hampurilainen onkin lättänä?

  8. 8

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  9. 9

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  10. 10

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  8. 8

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  9. 9

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat