Historia    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 18.2.1968

Peterin ja Brittin avioliiton kuilu

Yksi kerrallaan teatterimaailman kuuluisimmat vanha-mies-nuori-nainen-avioliitot ajautuvat karille. Ensin tulivat Frank Sinatra ja Mia Farrow. Sitten Sammy Davis ja Mai Britt.

Ja nyt on sitten Peter Sellersin ja Britt Eklandin vuoro. Peter, Englannin koomikko numero yksi, on 42-vuotias. Hänen vaalea ruotsalaissyntyinen vaimonsa on 25. Kun he menivät naimisiin vuonna 1963, sanoivat kyynikot, että avioliitto oli tuomittu epäonnistumaan.

Ja toden totta, ensimmäinen asia, joka tapahtui pariskunnan kuherruskuukauden päätyttyä, oli Peter Sellersin sydänkohtaus, joka oli viedä häneltä hengen. Peter toipui kuitenkin ihmeen nopeasti ja avioliitto kukoisti. Onni ja rakkaus vallitsi neljä vuotta Sellersien avioliitossa.

Mutta mikään ei ole ikuista, sillä nyt alkavat kyynikkojen ennustukset käydä toteen. Aviopari Sellers on joutunut vakavaan epäsopuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– –

Peter Sellersia kiinnostaa vapaa-aikoina koirien kanssa leikkiminen ja takkatulen ääressä lekottelu tohvelit jalassa. Mutta Brittia ilahduttavat uima-altaat, samppanja, iloiset juhlat ja hurja, hurja elämä Hollywoodissa. Tässä siis on se raja, joka railona aukeaa pariskunnan välillä.

Suurmäki päättää kilpailut

Kymmenennet talviolympialaiset Ranskan Grenoblessa ovat päätösvaiheessaan. Puolitoista viikkoa kestäneiden kilpailutapahtumien viimeinen koitos käydään sunnuntaina klo 14 St. Nizierin suurmäessä. Kilpailuun osallistuu kaikkiaan 59 hyppääjää.

Veikko Kankkosella on käynyt erinomainen arpaonni, sillä hän on saanut viimeisen numeron, 59, päästen siten tarkkailemaan kaikkia muita kilpailijoita.

Seppo Reijosella, joka on otettu mukaan pienessä mäessä hypänneen Heikki Väisäsen tilalle, on numero 9, Juhani Ruotsalaisella 22 ja Topi Mattilalla 29. Kuuman ryhmän miehistä pikkumäen voittaja, Tshekkoslovakian Jiri Raska hyppää numerolla 51.

Concorden ensilento myöhässä

– Ilmailutoimittajaltamme –

Ääntä nopeamman Concorde-matkustajakoneen tämän kuun loppuun ohjelmoitu ensilento siirtyy todennäköisesti myöhäiskevääseen.

Englantilais-ranskalaisena yhteistyönä suunniteltavan ja rakennettavan Concorde-koneen piti olla maailman ensimmäinen ääntä nopeampi matkustajakone. Nyt kuitenkin saattaa venäläinen Tupolev 144 lentää ennen.

Syntynyt tilanne on aiheuttanut jännitystä ja syyttelyä Concorden valmistukseen osallistuvien englantilaisten ja ranskalaisten toiminimien välille. Vuosia sitten ohjelmoitiin koneen ensilento tapahtuvaksi 28. helmikuuta, mutta nyt se on siirretty epämääräiseen ajankohtaan.

Taksimies voi kieltää tupakoinnin autossaan

Taksimiehiä arvostelevat asiakkaat monista seikoista. Esimerkiksi siitä, että Helsingissä on vaikea saada taksia kiinni ”lennosta”, ja että autoilijat kävelyttävät asiakkaita sen sijaan, että pysähtyisivät oven eteen.

Tuorein valituksen aihe on kysymys siitä, onko taksin kuljettajalla oikeus kieltää asiakkaalta tupakointi autossaan. Eräs kouvolalainen mies piti erittäin epäkohteliaana helsinkiläisen taksimiehen tupakointikieltoa. Autoilijan perusteluna oli se, että auto alkaa haista tupakalle.

”Mielestäni se ei täysin riitä perusteluksi tällaiseen kieltoon. Perusteena voivat olla esimerkiksi terveydelliset syyt tai asiakkaiden mahdollinen humalatila, niin että he voivat vahingoittaa auton sisustusta. Vappuna kielto on ehdoton: joko savukkeet tai ilmapallot ulos autosta”, kertoi toiminnanjohtaja Antti Luttinen Helsingin vuokra-autoilijat ry:stä.

HS-gallup: Teatteri ja penkkiurheilu harvinaisia huvituksia

Suomen täysi-ikäisestä väestöstä 91 prosenttia ei käynyt vuoden 1967 aikana kertaakaan konsertissa, 72 prosenttia ei käynyt kertaakaan teatterissa tai oopperassa ja 73 prosenttia ei käynyt kertaakaan seuraamassa urheilukilpailuja, ilmenee Helsingin Sanomain joulukuussa teettämästä tutkimuksesta.

Suurempi osa naisista kuin miehistä kävi teatterissa vuoden 1967 aikana. Vähintään kerran kävi teatterissa lähes joka kolmas nainen, mutta miehistä vain joka neljäs.

Ruotsi tarvitsee lisää 100.000 suomalaista

”Ruotsin työvoimaviranomaiset laskevat tarvitsevansa 100.000 uutta työntekijää Suomesta vuoteen 1980 mennessä”, sanoi dosentti Artturi Similä Tukholmasta ruotsalaisen kansanpuolueen lisätyn hallituksen kokouksessa lauantaina Helsingissä.

Dosentti Similä käsitteli puheessaan lähinnä niitä vaikeuksia, joita kieltä taitamattomilla suomalaisilla on Ruotsissa. Hän katsoi jo olevan aika ryhtyä sekä Ruotsissa että Suomessa toimiin näiden vaikeuksien lievittämiseksi tai poistamiseksi.

Jääkaappien myynti kasvoi yli 9 pros.

Yli 120.000 jääkaappia myytiin viime vuonna maassamme. Määrä oli yli yhdeksän prosenttia edellisvuotista suurempi ja kotimaisten kaappien osuus myynnistä oli noin 54,5 prosenttia, ilmenee Suomen Sähkölaitosyhdistyksen laatimasta tilastosta viime vuonna kotimaassa myydyistä kotitaloussähkölaitteista.

Astiainpesukoneiden ja pakastimien kysyntä kasvoi niin ikään päättyneen vuoden aikana. Myös saunat sähköistyivät yhä enemmän ja sähkökiukaita myytiinkin noin 3.200 kappaletta. Pakastimia ostettiin lähes 15 300 kpl, joista yli puolet oli säiliöpakastimia. Kotimaisten pakastimien osuus koko myynnistä oli 53 prosenttia.

Automaattikoneet olivat halutuimpia pyykinpesukoneita ja niiden myynti nousikin lähes 15 000 kappaleella. Kaikkiaan automaattisia pyykinpesukoneita myytiin 35 000 kpl, ja niistä suurin osa oli ulkomaisia.

Britit siirtävät kellonsa pysyvästi tunnin eteenpäin

Lontoo, 17. 2. (Reuter)

Englanti siirtyy sunnuntaina pysyvästi Länsi-Euroopan aikaan, jonka se tähän saakka on omaksunut vain kahtena kesäkuukautena.

Aina siitä lähtien kun päivää ryhdyttiin pidentämään Englannissa vuonna 1916 – tarkoituksena oli säästää polttoaineita ensimmäisen maailmansodan aikana – englantilaiset ovat siirtäneet kesäisin kellojaan tunnin edelle Greenwichin ajasta. Kellot siirrettiin kuitenkin takaisin lokakuussa.

Äskettäin hallitus päätti kuitenkin siirtyä lopullisesti ”kesäaikaan”, jota kutsutaan vastaisuudessa ”Englannin vakioajaksi”.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  4. 4

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Mies oli yhdynnässä 13-vuotiaan kanssa tietoisena tämän iästä, korkein oikeus ankaroitti tuomiota – ratkaisu voi johtaa rangaistusten kiristymiseen

  6. 6

   Suomi etsii nyt uusia hävittäjiä Hornetien seuraajiksi, ja tarjouspyynnöt lähtevät huomenna – Näiden viiden kriteerin perusteella päätös lopulta tehdään

  7. 7

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  8. 8

   Maantien käyttämisestä alkanut riita päätyi kuolettavaan laukaukseen – syytteen saanut porvoolaismies: tarkoitus oli tähdätä mäntyyn ”pelotteluna”

  9. 9

   Meksikolainen räppäri tunnusti hävittäneensä kadonneiden elokuvaopiskelijoiden ruumiit hapossa – Kertoi tehneensä töitä huumekartellille 130 euron viikkopalkalla

  10. 10

   Lehtitieto: Yleisurheilun uudet sukupuolisäännöt voivat pakottaa joitakin naisia lopettamaan urheilu-uransa tai ottamaan hormonihoitoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  2. 2

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  4. 4

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  5. 5

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  8. 8

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  9. 9

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  10. 10

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nokian tulos selvästi odotuksia heikompi – osake vajoaa tuntuvasti pörssissä
  3. Tämä kaikki tapahtui yhdessä päivässä Kanye Westin, Donald Trumpin, Kim Kardashianin, Trumpin pojan, Oscar-voittajan ja lohikäärme-energian välisessä mylläkässä
  4. Poliisit kertovat, kuinka Bouanane pysäytettiin: ”Hän näytti siltä, että odotti viimeistä laukausta” – HS seuraa istuntoa
  5. ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia Tilaajille
  6. Lehtitieto: Yleisurheilun uudet sukupuolisäännöt voivat pakottaa joitakin naisia lopettamaan urheilu-uransa tai ottamaan hormonihoitoja
  7. Energiayhtiö Fortumilla vahva tulos pohjoismaissa, ruplan kurssi heikensi liikevoittoa Venäjällä
  8. Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta
  9. Suomi etsii nyt uusia hävittäjiä Hornetien seuraajiksi, ja tarjouspyynnöt lähtevät huomenna – Näiden viiden kriteerin perusteella päätös lopulta tehdään
  10. Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä? Tilaajille
  11. Mies oli yhdynnässä 13-vuotiaan kanssa tietoisena tämän iästä, korkein oikeus ankaroitti tuomiota – ratkaisu voi johtaa rangaistusten kiristymiseen
  12. Näytä lisää