Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 23.2.1968

”Noin seitsemän veljestä” ja elokuva-alan pr-kampanjaa

Suomen elokuva-alan järjestöt ja yritykset avasivat torstaina tänään virallisesti alkavan pr-kampanjan ”Hatunnosto elokuvayleisölle” Bristolissa järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa.

Toimitusjohtaja Pekka Kotkavuori esitteli yleisölle eräitä tämän hetken kotimaisen elokuvan tekijöitä ja tähtiä sekä viikon ulkomaiset vieraat, Unifrancen pohjoismaiden edustajan, Paul Mareaun, ranskalaisen ohjaajan, Jean Aurelin ja hänen tuoreimman uutuutensa, ”Manon 70:n” uuden näyttelijättären, ruotsalaissyntyisen Christina Ohlsonin. – – Jörn Donner, jonka seuraava elokuva, ”kuten kaikki tietävät”, on ”Mustaa valkoisella”, oli mukana koko näyttelijäryhmineen: Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, itse Donner ja laulava Lasse Mårtenson.

FJ-Filmin ryhmään liittyivät vielä myös Spede, Jukka Virtanen ja Ere Kokkonen, joista ensinmainitulta saatiin myös avajaistilaisuuden ensimmäinen ja ainoa todellinen uutinen: Spede tekee tänä vuonna kaksi kokoillan elokuvaa, toisen kotona, toisen Teneriffalla.

Kotona tehtävän nimenä on ”Noin seitsemän veljestä”; tavallaan sopiva nimi myös koko filmialan pr-kampanjaiskuryhmälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Prahan ja Kremlin tiet haarautuvat?

Washington, 22. 2. (Washington Post)

Eräät merkit viittaavat siihen, että Tshekkoslovakian uuden johdon ja Neuvostoliiton välillä on syntymässä vakava poliittinen ristiriita.

Neuvostoliiton kommunistipuolueen pääsihteerin Leonid Brezhnevin valmistautuessa keskiviikkona lentämään Moskovasta Prahaan hänen tshekkoslovakialainen kollegansa Alexander Dubcek myönsi hämmästyttävässä julkisessa lausunnossaan, että heidän maidensa välillä oli ilmennyt ”vaikeuksia”.

Tämä tapaus yhdessä Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian välillä kauppasuhteissa ilmenneestä jännityksestä kertovien huhujen ja Tshekkoslovakian lehdistössä viime aikoina julkaistujen suorapuheisten lausuntojen kanssa on saanut asioista perillä olevat tarkkailijat Washingtonissa ajattelemaan mahdollisuutta, että Tshekkoslovakia saattaa irtautua Moskovan talutushihnasta samaan tapaan kuin Romania ja Jugoslavia ovat tehneet.

On pidetty myös mahdollisena, että nykyinen liberaalisnationalistinen purkaus ei ole harkitun päätöksen tulos, vaan juontaa juurensa poliittisesta kriisistä, jonka suhteen johdon piirissä esiintyy niin suurta eripuraisuutta ja epätietoisuutta, ettei se enää pysty pitämään suorapuheisia lehtimiehiä yhtä tiukasti aisoissa kuin ennen.


Fagerholm pääministeriehdokkaaksi sd-johtoelinten äänestyksen jälkeen

Värikkäiden vaiheiden jälkeen nimesivät sosiaalidemokraatit pääministeriehdokkaakseen torstaina pääjohtaja K-A. Fagerholmin, joka ilmoittaa oman kantansa ehdokkuuteen palattuaan kotiin Las Palmasista lauantaiaamuna.

Jos pääjohtaja Fagerholm suostuu ottamaan tehtävän vastaan, presidentti Urho Kekkonen antanee hänelle tunnustelutehtävän hallituksen muodostamista varten verraten nopeasti.

Mahdollista on, että hallituspohjaneuvotteluissa lähdetään nykyistä laajemmasta asetelmasta. Fagerholm sai sos.dem. eduskuntaryhmässä käydyssä äänestyksessä 37 ääntä, maaherra Kaarlo Pitsinki 13 ääntä ja pääjohtaja Olavi Lindblom yhden äänen. Puoluetoimikunta yhtyi eduskuntaryhmän kantaan äänestyksettä.


Ollako vai eikö

Ollako vai eikö, siinä pulma. Mattijuhani Koponen ei tosin lausunut tätä enempää kuin mitään muutakaan repliikkiä, mutta hänen Hamlet-versionsa yleisöllä oli sitäkin enemmän syytä tutkailla oman läsnäolonsa mielekkyyttä istuessaan napaansa tuijottajaa vastapäätä vitkalleen kuluvan tuntikauden.

Beatles-intialaisittain puvustautunut Hamlet kyyhötti Kulttuuritalon pienen näyttämön reunalla villamyssy silmillään ja suitsuketanko edessään. Joku toinenkin henkilö pistäytyi näyttämöllä. – – Kaksi poliisia tähyili tilaisuuden alkajaisiksi ovelta, mutta poistui toisaanne virkatehtäviinsä huomattuaan meikäläisen undergroundliikkeen ensimmäisen julkisen esiintymisen vaisuuden.

Nuori yleisö tuijotteli kyllästyneen tuntuisena Hamletin tapahtumattomuutta innostumatta sen kummemmin edes kuuloaistia rääkkäävästä räikymusiikista. Pilaksikaan ei jutusta ollut. Enemmistö kesti silti loppuun asti. – – Mattijuhani Koposen mukaan on lähes viikon kestävissä festivaaleissa tärkeintä hashiksen poltto ja puutarhan hoito ”eikä se puutarhakaan niin tärkeä ole”. Kulttuurityö ry. kuulemma on taustatukena ja rahoittajana. Herää kysymys: miksi?

Leila Arpiainen


Tuula ja Hanski saivat Telviksen

Hannes ”Hanski” Häyrinen on Suomen suosituin tv-esiintyjä mallia -67, ja Tuula Ignatius suosituin kuuluttaja. Näin päättivät tv-lehti Katson lukijat äänestyskilpailussa, joka järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Telvis-patsaat jaettiin yleisön suosikeille torstaina Helsingissä.

Tämän vuoden äänestyksen tulos oli poikkeuksellinen, putosihan viisi perättäistä kertaa Telviksen saanut Teija Sopanen nyt toiseksi ja ”ikuinen kakkonen” Tuula vei voiton. Teijan häviö oli kuitenkin niukka.

Leena Rousek oli v. 1967 kolmanneksi suosituin tv-kuuluttaja. Niilo Tarvajärvi oli Hanskin jälkeen toiseksi suosituin tv-esiintyjä. Seuraavina olivat Spede, Kauko Saarentaus ja Simo Salminen.


Torin alle suunnitellaan pysäköintitiloja Porissa

Pori, 29. 2. (MAR)

Porin laajan mukulakivipäällysteisen Kauppatorin alle suunnitellaan rakennettavaksi pysäköintitiloja 450 autolle. Suurisuuntaiset teknilliset tutkimukset ovat olleet käynnissä jo yli vuoden. Porin kaupunginhallitukselle on jätetty pysäköinti- sekä huoltotilojen, yhteensä noin 50.000 kuutiometrin alustava rakennussuunnitelma.

”Tämän tapainen pysäköintitilojen rakentaminen olisi laatuaan ensimmäinen Suomessa”, kertoi varatuomari Matti Nyman.

”Kaupungin etuna olisi myös se, että Kauppatori tulisi rakennushankkeen yhteydessä kestopäällystetyksi, keskustan pysäköintiolosuhteet parantuisivat ratkaisevasti ja mm. torilla taivasalla olevat kalapaikat tulisivat suunniteltuun kalahalliin”, kertoi varatuomari Nyman.


Elizabeth Taylorin koirapursi nähtävyys Lontoon Thamesilla

Lontoo – Alvin Shuster.

Lontoon uusin vetonaula on Thames-joelle lähelle Towerin linnaa ankkuroitu 36 m pituinen huvipursi. Sen ovat rahdanneet Richard Burton ja Elizabeth Taylor neljää koiraansa varten välttääkseen Englannin karanteenimääräyksiä. Purren väitetään maksavan heille noin 9.600 mk viikossa.

Towerin laiturilla tungeksii alituisesti väkijoukkoja töllistelemässä tätä valkoista 200-tonnin purtta, joka on jo ehtinyt saada lempinimen ”kelluva koiratarha”. Satamapoliisit käyvät purrella aika ajoin tarkistamassa, ettei yksikään käpälä ole päässyt koskettamaan Englannin maaperää. Muuan parlamentin jäsen on jo esittänyt kyselyn, tuhlataanko alueen poliisivalvontaan julkisia varoja.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  4. 4

   Kiinalaiset tutkijat: Pohjois-Korean ydinkoekeskus romahti viime syyskuussa

  5. 5

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Meksikolainen räppäri tunnusti hävittäneensä kadonneiden elokuvaopiskelijoiden ruumiit hapossa – Kertoi tehneensä töitä huumekartellille 130 euron viikkopalkalla

  8. 8

   Pohjoiskorealainen sotilas Hyong Myong-jin ei ole koskaan käynyt ulkomailla – ”Haluaisin matkustaa Amerikkaan ymmärtääkseni mikä heitä vaivaa”

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  2. 2

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  4. 4

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  5. 5

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  8. 8

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  9. 9

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  10. 10

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää