Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 14.3.1968

Raskaus on yksityisasia

Olipa kerran – ja on vieläkin – eräs pieni konttori. Sen virkailijat ovat pääasiassa keski-ikäisiä ja siitä nuorempia naishenkilöitä, rouvia kaikki. Eräänä päivänä kertoi iältään nuoremmasta päästä oleva naisvirkailija odottavansa lasta, ensimmäistään. Muut onnittelivat, laskivat harmitonta pilaakin asiasta.

Tästä hetkestä kuitenkin alkoi tunnelma työpaikalla mutkistua. Tämä nuori nainen suhtautui raskauteensa kuin ainutlaatuiseen tapahtumaan. Hän pitkästytti kaikkia kertomalla jokaisesta pahoinvoinnistaan, jokaisesta nipistyksestä, jokaisesta oireesta ja havainnosta.

Hän kielsi tovereita juttelemasta äänekkäästi, koska se hermostutti häntä. Hän vaati, että tupakoivien piti mennä sauhuille ulos käytävään, koska hän ei sietänyt tupakan tuoksua.

– –
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miksi jotkut naiset ottavat odotuksen näin hirmuisen traagisesti ja synkästi, Väestöliiton psykiatri, maisteri Irja Ikonen”?

”Tämän tyyppiset naiset ovat perusluonteeltaan hysteerisiä henkilöitä. He kiinnittävät itseensä normaalistikin keskinkertaista enemmän huomiota, he ovat määrätyllä tavalla narsistisesti suuntautuneita. Niinpä sitten raskaus ja sen mukanaan tuomat ilmiöt koetaan tavattoman suurina, omaa ruumista ja siinä tapahtuvia muutoksia tarkkaillaan herkeämättä. Koko elämä keskittyy raskauteen.”

– –

Monet erehtyvät luulemaan, että paljonpuhutut työpaikan kontaktit tarkoittavat juuri sitä, että omat intiimit asiat kumotaan toisten niskaan. Näinhän ei asianlaita ole, työpaikallakin on määrätyt sääntönsä, joiden ulkopuolelle jäävät raskaudet ja muut erittäin henkilökohtaiset asiat. Kaikeksi onneksi.

Pirkko Kolbe

Suomi itäblokin horjumattomia eli Suomi-tietoutta ja sen kohentamista Englannissa

Lontoo, 13.3. (Olli Kivinen)

Puolan ja Tshekkoslovakian viime päivien tapahtumat ovat innostaneet lontoolaisen Timesin pilapiirtäjää, joka tuntuu laskevan Suomen kommunistiblokkiin.

Keskiviikkoaamuisessa lehdessä julkaistiin nimittäin piirros, jossa pääministeri Kosygin paikkailee muurilasta kädessään kivilaattakäytävää, jota vapaudenkukkaset murtavat.

Tshekkoslovakiaa ja Puolaa esittävät laattakivet ovat nousseet ylös kukkien voimalla, mutta Albaniaa, Bulgariaa, Unkaria ja Suomea esittävät kivet ovat vankasti kiinni muurauksessa.

Tämä pieni ”lipsahdus” antaa erinomaisen kuvan siitä, kuinka vaikeaa esimerkiksi englantilaisille on vielä nykyäänkin todistaa, että Suomi on rautaverhon länsipuolella.

– –

Suomen Lontoon suurlähettiläs Leo Tuominen kertoi lehdellemme esittäneensä heti aamulla paheksumisensa Timesin päätoimittajalle William Rees-Moggille pilapiirroksen johdosta, koska se saattaa antaa väärän kuvan Suomen puolueettomuudesta.

Päätoimittaja Rees-Mogg valitteli erehdystä ja ilmoitti esittävänsä anteeksipyynnön, mikä on sinänsä harvinaista Timesin ollessa kysymyksessä.

M. A. Numminen: ”En ihannoi laiskuutta”

M. A. Numminen, laulaja, istahti viime lauantaina Jatkoajan paneeliin ja lausui mm. ajatuksia ihmisestä ja työstä, lähinnä näiden yhteensopimattomuudesta.

Hänen periaatteelliset näkemyksensä kääntyivät paneelin vetäjien suissa konkreettisiksi esimerkeiksi, ja M. A. Numminen on siitä lähtien saanut runsaasti kirjeitä ja puhelinsoittoja, joissa hänen väitetään ihannoivan laiskuutta ja esittävän ”vaarallisia ajatuksia tällaisena työttömyyden aikana”.

M. A. Numminen kiistää moiset väitteet jyrkästi.

”Tarkastelin työtä materialistisena ilmiönä ja viittasin Egon Friedellin ajatuksiin Uuden ajan kulttuurihistoriassa, jossa hän vastustaa ansiotyön saamaa liian suurta valtaa vapaata ajattelua ja luomistyötä kahlitsevana tekijänä.”

”Sanoin Jatkoajassa sanatarkasti näin: Työnteosta olen sitä mieltä kuin eräs kulttuurihistorioitsija sanoo, että työ ei sovi ihmiselle. On väärin että ihmisen pitää tehdä työtä elääkseen”.

Vaikeuksia alamäessä

Hiihtourheilumme tämän talvikauden tilinpäätöstä on pidettävä tappiollisena, jos vertailua tehdään aikaisempien olympiatalvien menestyksiin. Tämän ei tarvitse johtua siitä, että edustushiihtäjämme olisivat yrittäneet alle kykyjensä ja kuntonsa.

Jokainen heistä on varmasti tehnyt parhaansa, mutta kansainvälinen kilpailu on kiristynyt ja suhteellisen vanhan urheilijapolven on silloin entistä vaikeampi saavuttaa suuria voittoja.

Maineikas mäenlaskija Veikko Kankkonen on tässä tilanteessa sanonut, että urheilumme pysyy alamaissa niin kauan kuin radio ja lehdistö puhuvat vain voittajista. ”Kuka suomalainen enää uskaltaa mihinkään lähteä, tuskin yrittää kuntoutuakaan pelosta, ettei pärjää ja joutuu pronssimitalistakin julkisen sanan haukuttavaksi”. Kankkonen huomauttaa edelleen, ettei tee erityisemmin mieli edustaa Suomea, kun suomalaisen pitäisi aina voittaa.

– –

Laskeutuminen huipulta on varmasti yhtä vaikeaa yleisölle, urheilijoille ja julkiselle sanalle, koska meillä kaikilla tuntuu olevan taipumus ottaa urheiluasiat aivan liian vakavasti.

Hiustäit Ruotsin kouluissa peräisin poplaulajista

Tukholma, 13. 3. (Maija-Liisa Heini)

Pariin Tukholman kouluun on yllättäen levinnyt hiustäitä, joita kouluylilääkäri Sven-Ivar Rollofin mukaan ei Ruotsin kouluissa ole tavattu sitten sotavuosien. Tartuntalähteiksi ovat osoittautuneet eräät ulkomaiset pitkätukkaiset poplaulajat.

Erään tyttökoulun oppilaat saivat täitä revittyään pop-ihanteitaan näiden kuontaloista, kuten teini-ikäisillä tyttölapsilla on kiihkeimmässä pop-hurmoksessaan tapana, minkä lisäksi heidän kerrottiin kaapanneen jumaloitujen laulajien kiharoilta näiden päähineet.

Nyt on todettu, että myös eräässä Tukholman eteläpuolella sijaitsevan esikaupungin yhteiskoulussa on 20 tyttö- ja poikaoppilasta joutunut samaan täikurimukseen.

Asianomaisten oppilaiden vanhemmille on koululääkärin toimesta lähetetty kirjeet, kehotettu vanhempia tarkastamaan lastensa hiukset.

Jos täitä löytyy, suositellaan tiettyä salvaa, jonka pitäisi muutaman päivän käytön jälkeen onnistua tappamaan niin täit kuin saivaret, miten sitkeää pop-rotua nämä ulkomaaneläjät mahdollisesti ovatkin.

Tiedemies joutui rikkomaan lakia hampaansa vuoksi

Viiltävä hammassärky pakotti äskettäin neuvostoliittolaisen tiedemiehen, ”Sputnikin isäksi” kutsutun Leonid I. Sedovin rikkomaan maansa lakia, kerrottiin Stuttgartissa.

Sedov, joka saapui äskettäin Stuttgartiin vastaanottamaan Wilhelm Bölschen mitalin tieteellisistä ansioistaan, vedätti pois hampaansa – narkoosissa.

Neuvostoliiton lain mukaan huomattavassa asemassa olevat tiedemiehet eivät saa ottaa narkoosia ulkomailla, koska he saattaisivat paljastaa tärkeitä salaisuuksia nukutuksen aikana.

Kölniläinen sanomalehti Kölnische Rundschau kertoi tapauksesta ja sanoi Sedovin vaatineen ensin, että hammas poistettaisiin ilman nukutusta. Saksalaiset lääkärit kieltäytyivät kuitenkin.

Tiedemies antoi periksi sillä ehdolla, että kaikki hänen leikkauksensa aikana lausumansa sanat merkittäisiin muistiin. Muistiinpanot annettiin myöhemmin neuvostoliittolaisille viranomaisille – hampaan kera. (AFP)
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   FBI:n varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle

  5. 5

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  6. 6

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   BBC:n naisjuontajaa kourittiin kesken suoran lähetyksen, mutta hän ei edes harkinnut asiasta valittamista –”Et halua olla se hankala ihminen joukossa”, Helen Skelton sanoo

  9. 9

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  10. 10

   Samuli Laiho oli matkalla popteollisuuden huipulle, mutta sai tarpeekseen, kun olisi pitänyt sovittaa Disney-klassikoita japanilaisiin vessanpönttöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  3. 3

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  4. 4

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  5. 5

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  6. 6

   Lyhytkasvuinen mies väittää joutuneensa kaltoinkohdelluksi vankeudessa, saa valtiolta yli 20 000 euron korvaukset – Poliisi: Mitkään väitteistä eivät pidä paikkaansa

  7. 7

   Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

  8. 8

   Julian sairailla lapsilla oli yksi toivo: suomalainen tutkija – Professori Ritva Tikkanen sai lohduttoman viestin, ryhtyi toimeen ja teki ihmeen

   Tilaajille
  9. 9

   Absurdi hetki Ruotsin ilta­uutisissa – Juttu Suomen ykkös­paikasta onnellisuus­mittauksessa kuvitettiin alusta loppuun Åke Blomqvistin disko­tanssilla

  10. 10

   Voisiko viisi toisilleen tuntematonta pelaajaa pantata lottovoiton lunastamista näin kauan? Loimaan jättipotin kaikki tositteet saattavat olla yhdellä ihmisellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  11. Näytä lisää