Historia    |   Kuva-arvoitus

Tenniksen massakausi on alkanut

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Viime viikon tyylikäs ravintolakuva synnytti jälleen muistelotulvan. Kaikkiaan 89 lukijaa lähetti vastauksen, ja melkein kaikki tunnistivat ravintola Bulevardian. Silloin kun arvaus meni pieleen, veikattiin paikaksi yleensä joko ravintola Eliteä tai Kuusihokkia.

Bulevardia, tuttavallisemmin Bulsu, oli kulttuuriväen suosima ravintola, koska se sijaitsi lähellä vanhaa Oopperaa, nykyistä Aleksanterin teatteria.

”Työskentelin viisitoista vuotta Bulsua vastapäätä Suomen kansallisoopperassa. Bulevar­diaan mentiin hyvin usein näytöksen jälkeen yhdelle tai kahdelle, joskus ihan viihteelle asti. Noista päivistä tavat ovat muuttuneet. Nykyään näytökseen tullaan kuntosalin tai lenkin jälkeen ja lähdetään kotiin terveysunille kuntoranneketta vilkuillen”, Ilkka Ylönen kertoo.

Helena Tuokon mukaan meno ravintolassa yltyi joskus aika villiksi, mutta kuria ja järjestystä pitivät suvereenisti yllä varttuneemmat naispuoliset tarjoilijat äidillisillä otteillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joskus tarvittiin järeämpää otetta, ja silloin paikalle kutsuttiin legendaarinen portsari Topi. Topia ei uskaltanut vastustaa kukaan. Voimakeinoja ei tarvittu. Topin tiukka katse ja mahdollinen porttikiellon uhka taltutti riehakkaimmankin juhlijan”, Tuokko muistelee.

”Topi saattoi muun muassa sanoa pitkätukkaiselle nuorulaiselle: ’Nuori mies, mene parturiin!’ Kuva herättää paljonkin ihania muistoja”, Ulla Nordgren kertoo.

Anna Sahlan uskoo kuvan portsarin olevan joko Topi tai Holkeri.

”Molemmat olivat Bulsun vakituista ’kalustoa’ ja oikein mukavia miehiä. Holkeri jaksoi aina mainita minut nähdessään, että olen lähes syntynyt Bulsussa, ja hän muistaa kuinka nukuin lastenvaunuissa tuossa ovensuun tuulikaapissa, kun äitini kävi tapaamassa ystäviään,” Sahlan muistelee.

Sahlanin isä oli töissä Oopperassa, ja siksi ravintola tuli tyttärellekin tutuksi. Vanhemmat tapasivat siellä ystäviään, ja sillä välin tytär sai kierrellä pitkin ravintolaa, taitella ruokaliinoja ja piirrellä omassa rauhassa.

”Ravintolan keittiöönkin sai ovelta kurkkia, jos oli hiljaista. Suosikkiannokseni oli ’paistetut perunat ilman persiljaa’ –kokeilla kun tuntui olevan kiusallinen tapa koristella vaatimaton annokseni persiljalla, mistä en lainkaan pitänyt. Olin yksinkertaisten makujen ystävä”, hän kertoo.

”Varmasti lähes kaikille vanhassa Oopperassa työskennelleille ravintola tuli tutuksi. Monelle talon työntekijälle se oli ’kantis’”, kertoo Henrikki Heikkilä, joka tutustui paikkaan 1980-luvun alussa.

”Siellä oli todellakin aina ovella portsari, joka skannasi sisään pyrkivät asiakkaat. Meidät Oopperan työntekijät he tietenkin tunsivat, joten sisäänpääsy oli sataprosenttisen varmaa, vaikka ravintola olisi ollut kuinka täynnä. Hieno paikka, jossa tuli elettyä hienoja hetkiä”, Heikkilä kertoo.

Claudio Petris-Forsell kuvailee ravintolan menon olleen parhaimpina vuosinaan rentoa, boheemia ja joskus villiäkin, mutta henkilökunta oli suvaitsevaa.

”Etenkin muistan lämmöllä ’Holkin’, joka oli portsareista parhaimmasta päästä. Nuoruudessani se oli mielestäni paras ravintola stadissa. Niinhän ne muistot kultaantuvat näin vanhana.”

Helena Orkamo oli parikymppinen, kun hän osui ravintolan vappulounaalle samaan aikaan näyttelijä Tauno Palon kanssa.

”Ihailin komeaa Tauno Paloa suuresti ja niinpä uskaltauduin lopulta tervehtimään häntä. Kättelimme ja kerroin hänelle ihastukseni. Muistan vieläkin, mitä hän sanoi: ’Miten noin nuori tyttö voi ihailla näin vanhaa näyttelijää?’ Se hetki ei unohdu koskaan!”, Orkamo muistelee.

Myös näyttelijät Jussi Jurkka ja Matti Pellonpää saattoi nähdä Bulevardian asiakkaina.

”Jurkasta oli muotoutunut kuva Suomi-elokuvista vähintään särmikkäänä ihmisenä. Luonnossa hän oli lämmin ja loi ympärilleen viihtyisyyttä, ja paljon samaa oli Matti Pellonpäässä”, Ilkka Ylönen kertoo.

”Muistan erittäin hyvin Bulevardian sunnuntai-lounaat, jotka olivat vähillä rahoilla kulkevan saavutettavissa. Usein kävimme talvisin päiväkävelyn jälkeen tyttöystävän kanssa syömässä hyvän, jopa vähän ylellisen tuntuisen lounaan. Toisen kerroksen parvelta oli loistavat näkymät isoista ikkunoita laskevan auringon suuntaan”, Pekka Ylärakkola muistelee.

Kuva ravintola Bulevardiasta oli otettu vuonna 1986.

”Upea funkkissisustus on Kaisa Blomstedtin 1980-luvun lopulta. Olen todella kiinnostunut Kaisa Blomstedtista ja hänen sisustuksistaan. Tämä ravintolasisustus oli mielestäni hänen upein työnsä. En koskaan päässyt käymään Bulevardiassa, mutta seurasin asiaa lehdistä”, Marja Joenusva kertoo.

”Kaisaa kiehtoi tuolloin funkistyyli, jota löytyy myös 1930-luvun lopulla suunnitellun talon arkkitehtuurista. Hiekkapuhallettujen ikkunoiden kuviot ovat taiteilija Juhana Blomstedtin suunnittelemat. Tuolit ovat minun 1984 Innolle suunnittelemaa Mondi-mallistoa”, kertoo Jouko Järvisalo.

Tuire Hämäläinen kertoo valmistaneensa Juhana Blomstedtin suunnittelemat hiekkapuhalletut ikkunalasit yrityksessään.

Helsingin Sanomat esitteli uudistunutta sisustusta 14. elokuuta 1986. Jutussa kerrottiin, että ”sisustuksesta puuttuvat vielä funkishenkiset kattovalaisimet”.

Juuri ravintolan tyylikästä sisustusta hyvin moni vastaaja on jäänyt kaipaamaan.

”Yhdelle koko Suomen hienoimmalle ravintolatilalle suurine ikkunoineen ja puupaneleineen on tehty häväistys. Ikkunat on peitetty, funkkissisustus on tärvelty lappihenkisen ravintolan tieltä, joka voisi yhtä hyvin olla vaikkapa kellaritilassa. Kysynkin, mikä on Museoviraston rooli tässä maassa, kun kulttuurihistoriallinen tila turmellaan täysin?”, Pekka Ylärakkola puhisee.

Jarmo Tiirikaisen mukaan rento asu ei ollut Bulevardiassakaan itsestäänselvyys etenkään iltaisin. Portsari saattoi vaatia pikkutakin ja kravatin, ainakin tekosyynä, jos halusi estää asiakkaan sisäänpääsyn ravintolaan.

”Meidän büroossa vastaiskuun Bulevardian ja muidenkin kapakoiden portsarien mielivaltaa vastaan oli valmistauduttu huolellisesti. Toimiston naulakkoon oli porukalla kerätty käytöstä poistettuja pikkutakkeja ja kravatteja yllättäviä kapakkareissuehdotuksia ajatellen. Ja mikäli sopivaa kravattia ei naulakosta löytynyt, oli hattuhyllyllä musta 1970-luvun alun kertakäyttölakana, josta saattoi leikata itselleen kokonaisuuteen aina sopivan mustan kravatin”, Tiirikainen kertoo.

Läheisessä vakuutusalan keskusyhteisöjen toimitalossa työskennellyt Juha Hemminki sai usein kuulla, miten kollegat muistelivat Bulevardian pitkiä ja kosteita lounaita.

”Varoitettiin myös, että Bulevardiassa on monikin vakuutusalan asiantuntija ryypännyt rahansa ja työkykynsä. Valitettavasti tässä lausumassa taisi olla jotain perääkin. Kun 1990-luvulla uutena työntekijänä lähdin tällaisten pohjustusten jälkeen työporukan kanssa ensimmäisiä kertoja työlounaalle Bulevardiaan, tuli vähän huijattu olo. Lounastauon pituudesta oltiin jo silloin tarkkana, ja juomat olivat vesilinjalta. Itse ravintolasta kuitenkin huokui yhä vahvasti menneen ajan hillitty charmi”, Hemminki kertoo.

Kirja-arvonnassa onnetar suosi tällä kertaa Tua ja Antti Kyrklundia. He saavat Denise Rubergin ja Hugo Rehnbergin kirjan Niin se sitten meni (Into).

Tämän viikon kuvassa pelataan tennistä ulkona. Missä kuva on otettu, arvaatko milloin? Onko paikka sinulle entuudestaan tuttu? Herättääkö kuva joitain muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 19. toukokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Historia
 • Riitta Koivuranta
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri

  3. 3

   Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  6. 6

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  7. 7

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   ”Minun nimeni on John Anglin, pakenin Alcatrazista kesäkuussa 1962” – Salaperäinen kirje Alcatrazin vankilan mahdolliselta karkurilta vuosi julkisuuteen Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  9. 9

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri
  3. Tunti sitten
  4. Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ruotsi saattaa joutua katkaisemaan Suomen puolelta alkavan E4-tien metsä­palojen savun takia – Ukkoskuurot ovat sytyttäneet uusia paloja
  7. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  8. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  9. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  10. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  13. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  14. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  15. Näytä lisää