Historia    |   Kuva-arvoitus

Tenniksen massakausi on alkanut

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Viime viikon tyylikäs ravintolakuva synnytti jälleen muistelotulvan. Kaikkiaan 89 lukijaa lähetti vastauksen, ja melkein kaikki tunnistivat ravintola Bulevardian. Silloin kun arvaus meni pieleen, veikattiin paikaksi yleensä joko ravintola Eliteä tai Kuusihokkia.

Bulevardia, tuttavallisemmin Bulsu, oli kulttuuriväen suosima ravintola, koska se sijaitsi lähellä vanhaa Oopperaa, nykyistä Aleksanterin teatteria.

”Työskentelin viisitoista vuotta Bulsua vastapäätä Suomen kansallisoopperassa. Bulevar­diaan mentiin hyvin usein näytöksen jälkeen yhdelle tai kahdelle, joskus ihan viihteelle asti. Noista päivistä tavat ovat muuttuneet. Nykyään näytökseen tullaan kuntosalin tai lenkin jälkeen ja lähdetään kotiin terveysunille kuntoranneketta vilkuillen”, Ilkka Ylönen kertoo.

Helena Tuokon mukaan meno ravintolassa yltyi joskus aika villiksi, mutta kuria ja järjestystä pitivät suvereenisti yllä varttuneemmat naispuoliset tarjoilijat äidillisillä otteillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joskus tarvittiin järeämpää otetta, ja silloin paikalle kutsuttiin legendaarinen portsari Topi. Topia ei uskaltanut vastustaa kukaan. Voimakeinoja ei tarvittu. Topin tiukka katse ja mahdollinen porttikiellon uhka taltutti riehakkaimmankin juhlijan”, Tuokko muistelee.

”Topi saattoi muun muassa sanoa pitkätukkaiselle nuorulaiselle: ’Nuori mies, mene parturiin!’ Kuva herättää paljonkin ihania muistoja”, Ulla Nordgren kertoo.

Anna Sahlan uskoo kuvan portsarin olevan joko Topi tai Holkeri.

”Molemmat olivat Bulsun vakituista ’kalustoa’ ja oikein mukavia miehiä. Holkeri jaksoi aina mainita minut nähdessään, että olen lähes syntynyt Bulsussa, ja hän muistaa kuinka nukuin lastenvaunuissa tuossa ovensuun tuulikaapissa, kun äitini kävi tapaamassa ystäviään,” Sahlan muistelee.

Sahlanin isä oli töissä Oopperassa, ja siksi ravintola tuli tyttärellekin tutuksi. Vanhemmat tapasivat siellä ystäviään, ja sillä välin tytär sai kierrellä pitkin ravintolaa, taitella ruokaliinoja ja piirrellä omassa rauhassa.

”Ravintolan keittiöönkin sai ovelta kurkkia, jos oli hiljaista. Suosikkiannokseni oli ’paistetut perunat ilman persiljaa’ –kokeilla kun tuntui olevan kiusallinen tapa koristella vaatimaton annokseni persiljalla, mistä en lainkaan pitänyt. Olin yksinkertaisten makujen ystävä”, hän kertoo.

”Varmasti lähes kaikille vanhassa Oopperassa työskennelleille ravintola tuli tutuksi. Monelle talon työntekijälle se oli ’kantis’”, kertoo Henrikki Heikkilä, joka tutustui paikkaan 1980-luvun alussa.

”Siellä oli todellakin aina ovella portsari, joka skannasi sisään pyrkivät asiakkaat. Meidät Oopperan työntekijät he tietenkin tunsivat, joten sisäänpääsy oli sataprosenttisen varmaa, vaikka ravintola olisi ollut kuinka täynnä. Hieno paikka, jossa tuli elettyä hienoja hetkiä”, Heikkilä kertoo.

Claudio Petris-Forsell kuvailee ravintolan menon olleen parhaimpina vuosinaan rentoa, boheemia ja joskus villiäkin, mutta henkilökunta oli suvaitsevaa.

”Etenkin muistan lämmöllä ’Holkin’, joka oli portsareista parhaimmasta päästä. Nuoruudessani se oli mielestäni paras ravintola stadissa. Niinhän ne muistot kultaantuvat näin vanhana.”

Helena Orkamo oli parikymppinen, kun hän osui ravintolan vappulounaalle samaan aikaan näyttelijä Tauno Palon kanssa.

”Ihailin komeaa Tauno Paloa suuresti ja niinpä uskaltauduin lopulta tervehtimään häntä. Kättelimme ja kerroin hänelle ihastukseni. Muistan vieläkin, mitä hän sanoi: ’Miten noin nuori tyttö voi ihailla näin vanhaa näyttelijää?’ Se hetki ei unohdu koskaan!”, Orkamo muistelee.

Myös näyttelijät Jussi Jurkka ja Matti Pellonpää saattoi nähdä Bulevardian asiakkaina.

”Jurkasta oli muotoutunut kuva Suomi-elokuvista vähintään särmikkäänä ihmisenä. Luonnossa hän oli lämmin ja loi ympärilleen viihtyisyyttä, ja paljon samaa oli Matti Pellonpäässä”, Ilkka Ylönen kertoo.

”Muistan erittäin hyvin Bulevardian sunnuntai-lounaat, jotka olivat vähillä rahoilla kulkevan saavutettavissa. Usein kävimme talvisin päiväkävelyn jälkeen tyttöystävän kanssa syömässä hyvän, jopa vähän ylellisen tuntuisen lounaan. Toisen kerroksen parvelta oli loistavat näkymät isoista ikkunoita laskevan auringon suuntaan”, Pekka Ylärakkola muistelee.

Kuva ravintola Bulevardiasta oli otettu vuonna 1986.

”Upea funkkissisustus on Kaisa Blomstedtin 1980-luvun lopulta. Olen todella kiinnostunut Kaisa Blomstedtista ja hänen sisustuksistaan. Tämä ravintolasisustus oli mielestäni hänen upein työnsä. En koskaan päässyt käymään Bulevardiassa, mutta seurasin asiaa lehdistä”, Marja Joenusva kertoo.

”Kaisaa kiehtoi tuolloin funkistyyli, jota löytyy myös 1930-luvun lopulla suunnitellun talon arkkitehtuurista. Hiekkapuhallettujen ikkunoiden kuviot ovat taiteilija Juhana Blomstedtin suunnittelemat. Tuolit ovat minun 1984 Innolle suunnittelemaa Mondi-mallistoa”, kertoo Jouko Järvisalo.

Tuire Hämäläinen kertoo valmistaneensa Juhana Blomstedtin suunnittelemat hiekkapuhalletut ikkunalasit yrityksessään.

Helsingin Sanomat esitteli uudistunutta sisustusta 14. elokuuta 1986. Jutussa kerrottiin, että ”sisustuksesta puuttuvat vielä funkishenkiset kattovalaisimet”.

Juuri ravintolan tyylikästä sisustusta hyvin moni vastaaja on jäänyt kaipaamaan.

”Yhdelle koko Suomen hienoimmalle ravintolatilalle suurine ikkunoineen ja puupaneleineen on tehty häväistys. Ikkunat on peitetty, funkkissisustus on tärvelty lappihenkisen ravintolan tieltä, joka voisi yhtä hyvin olla vaikkapa kellaritilassa. Kysynkin, mikä on Museoviraston rooli tässä maassa, kun kulttuurihistoriallinen tila turmellaan täysin?”, Pekka Ylärakkola puhisee.

Jarmo Tiirikaisen mukaan rento asu ei ollut Bulevardiassakaan itsestäänselvyys etenkään iltaisin. Portsari saattoi vaatia pikkutakin ja kravatin, ainakin tekosyynä, jos halusi estää asiakkaan sisäänpääsyn ravintolaan.

”Meidän büroossa vastaiskuun Bulevardian ja muidenkin kapakoiden portsarien mielivaltaa vastaan oli valmistauduttu huolellisesti. Toimiston naulakkoon oli porukalla kerätty käytöstä poistettuja pikkutakkeja ja kravatteja yllättäviä kapakkareissuehdotuksia ajatellen. Ja mikäli sopivaa kravattia ei naulakosta löytynyt, oli hattuhyllyllä musta 1970-luvun alun kertakäyttölakana, josta saattoi leikata itselleen kokonaisuuteen aina sopivan mustan kravatin”, Tiirikainen kertoo.

Läheisessä vakuutusalan keskusyhteisöjen toimitalossa työskennellyt Juha Hemminki sai usein kuulla, miten kollegat muistelivat Bulevardian pitkiä ja kosteita lounaita.

”Varoitettiin myös, että Bulevardiassa on monikin vakuutusalan asiantuntija ryypännyt rahansa ja työkykynsä. Valitettavasti tässä lausumassa taisi olla jotain perääkin. Kun 1990-luvulla uutena työntekijänä lähdin tällaisten pohjustusten jälkeen työporukan kanssa ensimmäisiä kertoja työlounaalle Bulevardiaan, tuli vähän huijattu olo. Lounastauon pituudesta oltiin jo silloin tarkkana, ja juomat olivat vesilinjalta. Itse ravintolasta kuitenkin huokui yhä vahvasti menneen ajan hillitty charmi”, Hemminki kertoo.

Kirja-arvonnassa onnetar suosi tällä kertaa Tua ja Antti Kyrklundia. He saavat Denise Rubergin ja Hugo Rehnbergin kirjan Niin se sitten meni (Into).

Tämän viikon kuvassa pelataan tennistä ulkona. Missä kuva on otettu, arvaatko milloin? Onko paikka sinulle entuudestaan tuttu? Herättääkö kuva joitain muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 19. toukokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Historia
 • Riitta Koivuranta
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  9. 9

   Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille

  10. 10

   Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  3. 3

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  10. 10

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Molemmat suomalaisparit jatkoon rantalentopallon EM-kisoissa – ”Kolmannessa erässä oltiin rohkeampia, mikä toi tulosta”
  3. Jättimäiset maastopalot ovat Suomessa äärettömän harvinaisia – Usein palon syynä on ihmisen toiminta
  4. Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”
  5. Tunti sitten
  6. Imatran Pallo-Veikkojen Jere Dahlströmistä kaikkien aikojen lyöjäkuningas
  7. Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille
  8. Metsäpalot piinaavat Ruotsia – Helikoptereiden apu viipyy lentäjien kesälomien vuoksi, sammutus­lentokoneita saapunut Italiasta
  9. Helle tyhmentää – kuumuus ja kehon kuivuminen häiritsevät ajokykyä ja pilaavat keskittymiskyvyn, kertovat tutkimukset
  10. Ranskalaisnaiset kertovat sosiaalisessa mediassa seksuaalisesta häirinnästä MM-kisojen voitonjuhlissa – Poliisi pyytää ilmoittamaan asiasta viranomaisille
  11. Investointi­pankki Goldman Sachsin toimitus­johtaksi nimitettiin David Solomon, joka tunnetaan myös dj-taitelijanimellä ”D-Sol”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu
  14. Näytä lisää