Historia

Kuva-arvoitus: Tyylikäs taukopaikka kiviseinien keskellä

Viimeviikkoisessa kuvassa oltiin kesäisissä tunnelmissa: pelaamassa tennistä ulkokentällä.

Vastauksia lukijakilpailuun saapui maltilliset 30 kappaletta. Tenniskentän sijainniksi arveltiin muiden muassa Munkkiniemeä, Talia, Töölönlahden rantaa ja Lauttasaarta.

Oikea vastaus on Kulosaari. Sen tiesivät esimerkiksi Mikko Huotari, Kaija Salmela ja Pekka Eloranta. He ja monet muut arvioivat kuvanottoajankohdaksi 1960-luvun viimeisiä vuosia ja vuodenajaksi loppukevättä. Johtolangaksi löydettiin esimerkiksi yleisön silmälasimuoti.

Eloranta veikkasi vuotta 1967 ja osui nappiin. Hänellä on mukavia muistoja Kulosaaresta omilta tennisjunio­riajoiltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saimme 60 markan jäsenyyttä vastaan pelata aina, kun kenttiä oli vapaana. Kenttien ollessa varattuina aika kului mukavassa seurassa huutopussi-korttipeliä pelaten.”

Salmela on varma, että kuvassa vietetään Vihreä-Valkoisen Tenniskerhon (Grön-Vita Lawntennis klubben) kesäkauden avajaisia.

”Siihen viittaavat lehdettömät puut, katsojien vaatetus ja salossa liehuva lippu”, hän kirjoittaa.

”Lippu salossa ja valkoisia lakkeja päässä, olisiko peräti vappupäivä”, aprikoi sen sijaan Huotari.

Vaan ei, toukokuu on jo pidemmällä: otos on kuun 18. päivältä.

Tarkimmat vastaukset tulivat – tietysti – paikalla olleilta. George Berner vahvistaa tilaisuudeksi GVLK:n eli Kulosaaren tenniskenttien uuden klubitalon avajaiset. Berner itse pelasi tuolloin näytösottelun.

”Kuvan pelaaja ei kuitenkaan varmuudella näytä minulta, eli saattaa olla vastustajani”, hän pohtii ja lisää tunteikkaasti:

”Minulla on niin paljon rakkaita muistoja Kuliksen tenniskentistä, etten voi niistä tässä kirjoittaa. Se nimittäin veisi viikon.”

Toinen Berner, etunimeltään Joakim, kertoo tietävänsä kuvassa näkyvän pelaajan henkilöllisyyden. ”Kuvaa suurennettuani tunnistan syöttäjäksi Pekka Säilän”, hän toteaa. Myös yleisöstä löytyy tuttuja.

”Katsomossa ovat ainakin rakennuksen suunnittelija, arkkitehti Aino Kallio-Ericsson, Sakari Salo, Jussi Säilä, Klaus Berner ja Rauno Suominen. Näistä kentistä ja seurasta puhuttaessa ei voi ohittaa legendaarista vahtimestaria Oswald ’Ossu’ Törnroosia.”

Paikka on Joakim Bernerille hyvin tuttu, koska hän vietti siellä ”koko lapsuutensa ja nuoruutensa”. Mukana oli aina kavereita, joista monet ovat yhä mukana Bernerin elämässä.

Ystävien lisäksi samanlaisena on säilynyt kentän taso:

”GVLK:n kentät ovat edelleen Helsingin parhaat massakentät.”

Myös Pekka Tarkkilalla on hyvin yksityiskohtaisia muistikuvia Kulosaaresta. Tarkkilan mielestä valokuvassa on kenttä numero kolme. (Kolmosen lisäksi useampi vastaaja veikkasi ykköskenttää.)

”Pelaaja on syöttöliikkeestä päätellen kunnon tekijä. Saattaisi olla Pekka ’Pancho’ Säilä.”

Yleisömäärää Tarkkila kehuu suureksi. Hän harmittelee, ettei aivan pysty tunnistamaan kuvasta tennismailan merkkiä.

”Mutta puumailoista huippupelaajat käytännössä luopuivat 80-luvun alkuun mennessä.”

Samalla Tarkkila tarjoaa katsauksen menneiden vuosikymmenten urheilutyyliin.

”Pelivillapuserot olivat enää harvoin käytössä 70-luvun lopun jälkeen verkkatakkien syrjäyt­täessä ne. Sortsien malli ja koko viittaavat 1960–70-luvuille.”

Kirja-arvonnassa onnekkaaksi osoittautui Kaija Salmela. Hän saa 1 000 ilmiötä Suomen luonnosta -sarjan uutuuden nimeltä Sitkeä simppu ja muita kalajuttuja (Tammi). Teoksen on kirjoittanut Juha Laaksonen.

Tämän viikon kuvassa nautitaan virvokkeita tyylikkäiden valaisinten alla. Tiedätkö, missä ja milloin kuva on otettu? Herättääkö kuva joitain muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantai­hin 26. toukokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Historia
Luetuimmat - Historia
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 2. 2

  ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

 3. 3

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 4. 4

  Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

 5. 5

  Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

 6. 6

  Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

 7. 7

  Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

 8. 8

  Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

 9. 9

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 10. 10

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 2. 2

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 3. 3

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 4. 4

  Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

 5. 5

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 7. 7

  Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

 8. 8

  Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

 9. 9

  Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

 10. 10

  Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 7. 7

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 8. 8

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 9. 9

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 10. 10

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 11. Näytä lisää