Historia

Kuva-arvoitus: Poistutaanpa hyvässä järjestyksessä

Palstalla kysytään, missä kuva on otettu.

Menneisyyden nuoret tiesivät!

Viime viikon kuva-arvoitus ei tarvinnut pitkää aikaa ratkottavaksi, vaikka kuvassa näkyvä paikka ehti olla suurelta yleisöltä suljettuna 1990-luvulta vuoteen 2017 saakka.

Vastauksia tuli määräaikaan mennessä 69 kappaletta, joista neljä viidesosaa oli oikein.

Kuvassa ollaan Helsingin Keskuskadulla Alvar Aallon suunnittelemassa Rautatalossa hienon ala-aulan kahvilassa, kirjoittaa Tiina Ramsay.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seurailin useasti kahvilan menoa 1960- ja 70-luvulla vasemmalla näkyvän toisen kerroksen käytäväparvekkeelta. Äitini työpaikka, Rautakonttori Oy, oli Rautatalon toisessa kerroksessa.”

Kuva on otettu 27. marraskuuta 1985.

Liike- ja toimistorakennus Rautatalo valmistui vuonna 1955. Se tunnetaan erityisesti rakennuksen sisällä avautuvasta Marmoripihasta ja sen kahvilasta.

”1950-luvun lopulta saakka se oli oppikoululaisten kantapaikka, jonne mentiin koulun jälkeen minglaamaan. Lisäksi talossa oli Helsingin ensimmäisiä ’ajattelevia’ hissejä”, kertoo Klaus Grönbärj.

Kari Sysimiilu kertoo pitäneensä Colombia-kahvilaa iltapäivätapaamisten paikkana poikamiesvuosinaan 1960-luvun puolivälissä.

”Lauantai-iltapäivänä siellä sai kuulla parhaat kotibilepaikat illaksi. Päästäkseen sisäpiirin bileisiin edellytti usein jonkun suosittelijan läsnäoloa. Kahvilassa oli paljon nuoria ja tulevia julkkiksia: laulajia, muusikoita ja kirjailijoita.”

Sysimiilu muistaa kahvilan puheensorinan ja tupakansavun.

”Alkoholia ei silloin tarjottu ja virvokejuomat sai kelvata seurustelun lomaan. Siihen aikaan pukeuduttiin siistiin asuun ja kravatti valittiin aina huolella.”

Wille Terho istui myös usein kahvilan pehmeillä nahkaistuimilla. ”Kahvikuppi maksoi pitkään 1,20 markkaa, mikä sopi hyvin opiskelijan kukkarolle. Sen turvin sai istua pitkään ilman, että henkilökunta tuli häätämään pois.”

Talon pitkäaikaisimpia vuokralaisia olivat katutason Artek ja Marimekko, jonka myymälä sijaitsi kakkoskerroksessa.

”Siellä pidettiin ensimmäinen Marimekon muotinäytös naisarkkitehdeille 1950-luvulla. Pääsin mukaan äitini siivellä”, muistelee Marja Laosmaa.

Eija-Liisa Hiltunen-Nordström työskenteli vuosina 1984–85 Artekin vientiosastolla, jonka toimisto oli sisäpihan päädyssä.

”Sisäpihalla pyöri välillä runsaasti japanilaisia turisteja ja he valokuvasivat toimistomme lasioven takaa. Japanilaiset rakastivat Alvar Aaltoa ja heille Artekin toimiston ja Rautatalon valokuvaaminen oli tärkeä asia”, kertoo Hiltunen-Nordström.

”Yhdellä kertaa saattoi olla jopa kymmenen naamaa kameroineen lasiovessa.”

Myös kahvila oli Aallon kädenjälkeä. ”Paikka oli juhlava ja kaunis, vaikka Aallon design ei ollut maalaistytölle tuttua”, kertoo talossa lähettinä työskennellyt Eeva Kaarina.

”Tuolejahan löytyy vielä Akateemisen Kirjakaupan kahvilasta. Ne ovat edelleen loistavassa kunnossa ja hyvät istua.”

Nuoriso hengaili Rautatalossa 1950- ja 60-luvulla, mutta myös myöhemmin.

”1990-luvun alkupuolella tilassa toimi suosittu klubi Cafe Nouveau, jossa oli livemusaa ja dj-tähtiä. Puitteet olivat komeat – jopa vessan ovenkahvat olivat Aallon designea”, muistelee Markus Tyrväinen.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Saila Kämpin. Hän saa Yale Adlerin teoksen Iholla (Otava).

Tämän viikon kuvassa on nuorisolaisia poistumassa rakennuksesta. Missä kuva on otettu? Onko paikka sinulle entuudestaan tuttu? Herättääkö kuva joitain muistoja? Arvaatko, milloin se on otettu?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 2. kesäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Helsingin historia
 • Miska Rantanen
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 2. 2

  ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

 3. 3

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 4. 4

  Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

 5. 5

  Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

 6. 6

  Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

 7. 7

  Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

 8. 8

  Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

 9. 9

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 10. 10

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 2. 2

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 3. 3

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 4. 4

  Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

 5. 5

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 7. 7

  Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

 8. 8

  Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

 9. 9

  Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

 10. 10

  Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 7. 7

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 8. 8

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 9. 9

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 10. 10

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 11. Näytä lisää