Historia

Kuva-arvoitus: On sitä ennenkin osattu kaivaa

Palstalla kysytään, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -arvoitukseen tuli yllättävän vähän vastauksia. Perjantaisen lisävinkinkin jälkeen vastauksia tuli niin niukasti, että HS:n ATK-järjestelmä pysyi helposti pystyssä.

Vaikka vastauksia tuli vain 33 kappaletta, lähes kaikissa niissä tunnistettiin paikka. Muutama tiesi jopa oikean päivämäärän, mikä ei sinänsä rakettitiedettä ollut: joukko koululaisia ryntäämässä ulos koulusta todistukset käsissä ei viittaa oikein muuhun kuin kevätjuhlaan.

Annetaan ensimmäinen vastaustilaisuus tuoreelle tietolähteelle eli Leo Heusalalle.

”Kuvassahan on Meilahden ala-asteen sivuovi. Tuttu paikka, koska valmistuin sieltä viime lauantaina. Paikkaan liittyy paljon muistoja, kuten se, kun opiskelimme toisen luokan pihalla olevassa parakissa päärakennuksen ollessa remontissa”, kirjoittaa Heusala.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuva silloisesta Meilahden kansakoulusta on otettu 31. toukokuuta 1972.

Meilahden koulu herätti muistoja monessa sukupolvessa.

”Isoäitini Irja Rouhiainen toimi opettajana koulun valmistumisesta vuodesta 1954 vuoteen 1966, jolloin hän jäi eläkkeelle”, kertoo Helena Turkka.

”Tätini Kaisa Pärnänen on ollut vuosikausia Meilahden ala-asteella musiikinopettajana”, sanoo Salla Salo.

”Varsinkin 3.–6. luokkien opettaja Lauri Tanskanen oli opettajista parhain,” muistelee Riku Mustajoki.

”Toinen lapsistani käy vielä kyseistä koulua. Vanhempi on jo yläasteella. Itse olen ollut koulussa oppilaana 1980-luvulla”, kertoo Mia Stenlund.

Petteri Kantokari aloitti koulunkäynnin Meilahdessa syksyllä 1969. ”Silloin lauantait olivat vielä koulupäiviä. Muistan palanneeni ensimmäisen koulupäivän jälkeen kotiimme innosta hih­kuen koulussa oli kivaa.”

Koulu on Viljo Revellin ja Osmo Siparin suunnittelema, kertoo Jarmo Tiirikainen.

”He saivat suunnittelutehtävän vuonna 1949 ratkenneen avoimen arkkitehtuurikilpailun perusteella. Rakennuksen rungon kaareva perusmuoto ja pieni mittakaava – vain 2 kerrosta – olivat todella aikaansa edellä”, kirjoittaa Tiirikainen.

”Paikan tunnistamista vaikeutti se, että kuvan sisään- tai uloskäynti on jonkinlainen sivuovi. Paikalla käynti korjasi tämänkin aukon arkkitehtuuri­sivistyksessäni.”

Arkkitehti Osmo Lappo meni syksyllä 1953 töihin Revellin toimistoon ja kävi tuota pikaa tutustumassa vasta valmistuneeseen Meilahden kouluun.

”Julkisivuissa käytetyn punatiilen korkeus on vain 50 mm ja sauman korkeus peräti 30 mm. Muuraus antaa seinälle sävyn, joka pehmentää varsinkin suuria seinäpintoja. Kuvassa näkyvä porrashuoneen seinän lasitiili oli Revellin toimiston paljon käyttämä materiaali”, kertoo Lappo.

Arkkitehti Siparista tuli sittemmin tunnettu koulurakennusten suunnittelija.

Erkki Hjelt kävi Meilahden koulua 1954–55. ”Merkittävä tapaus oli kun presidentti Paasikivi ja Islannin presidentti Ásgeir Ásgeirsson vierailivat koululla. Koululaiset heiluttivat selvästi enemmän Suomen lippuja, koska Islannin lipun maalaaminen oli melko hankalaa.”

Maritta Nylén-Lingon molemmat lapset ovat käyneet Meilahden ala-astetta 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa.

”Seuraan edelleen Meilahden koulun elämää: välituntien ­äänet ja lasten saapuminen ­aamulla kouluun ja iltapäivällä hidas poistuminen eri suuntiin, kadulla kuuluvat äänet.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Riku Mustajoen. Hän saa Sid Sirkian ja Tom Elfströmin teoksen Skeitti-Suomi (Into).

Tämän viikon kuvassa ei näy ihmisiä, mutta näkymä on nykyhelsinkiläisellekin tuttu. Missä kuva on otettu? Onko paikka sinulle entuudestaan tuttu? Herättääkö kuva joitain muistoja? Arvaatko, milloin se on otettu?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 9. kesäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Helsingin historia
 • Miska Rantanen
Luetuimmat - Historia
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 2. 2

  ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

 3. 3

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 4. 4

  Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

 5. 5

  Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

 6. 6

  Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

 7. 7

  Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

 8. 8

  Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

 9. 9

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 10. 10

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 2. 2

  Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

 3. 3

  Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

 4. 4

  Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

 5. 5

  Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

  Tilaajille
 6. 6

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 7. 7

  Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

 8. 8

  Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

 9. 9

  Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

 10. 10

  Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

 2. 2

  This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

 3. 3

  Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

 4. 4

  Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

 5. 5

  Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

 6. 6

  Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

 7. 7

  ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

  Tilaajille
 8. 8

  Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

 9. 9

  Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

 10. 10

  Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

 11. Näytä lisää