Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 9.8.1968

Helsingissä vuosittain 40.000 puhelimensiirtoa

Henkilöt, jotka joutuvat usein muuttamaan asuntoaan, pitävät muuton yhteydessä koituvaa puhelimen siirtoa kohtuuttoman kalliina.

Sanotaan, että eihän asentaja tehnyt muuta kuin käväisi asunnossa ja pani pistokkeen paikoilleen.

”Jokaiseen puhelimen siirtoon sisältyy kuitenkin joukko toimenpiteitä, joista vain pieni osa on työn tilaajan nähtävissä”, sanoi Helsingin puhelinyhdistyksen tiedotuspäällikkö Asko Haaranen.

Helsingin puhelinyhdistyksen toimialueella tehdään vuosittain n. 40 000 puhelimen siirtoa, kun taas kokonaan uusia puhelinliittymiä tulee verkkoon vuosittain keskimäärin 10 000–12 000 kpl.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen voivotus

Hallitus on tutkittuaan voin runsaudenpulmaa tehnyt ratkaisun, jonka ei ainakaan voida sanoa loistavan nerokkuudella.

Hallitus yksinkertaisesti päätti vain olla tekemättä yhtään mitään ja näin tämäkin pulma on toimitettu pois päiväjärjestyksestä tällä erää.

Käsittämättömintä tietysti on se, että miljoonien kilojen voivuoren ympärillä käydyn kaiken kohun jälkeen voidaan todeta, että mitään suurempaa kiirettä taikka huolta ei olekaan.

Näin vaikka Valion taholta on todettu pessimistisimpienkin arvioiden tulleen ylitetyiksi ja vaikka maatalousministeri vielä aivan äskettäin ilmoitti, että jotakin on välttämättä tehtävä.

Hänen johtamansa ministerivaliokunta tuli kuitenkin täysin päinvastaiseen tulokseen: mitään ei tarvitse tehdä, koska varastotilat riittävät.

Hallitus on sitä mieltä, että alennusmyyntiratkaisu olisi tuonut vain tilapäisen helpotuksen.

Mutta pistämällä pää pensaaseen ei aikaansaada minkäänlaista helpotusta.

Hallitus sanoo asettaneensa voitähtäimen nyt pitkälle, mutta vanhastaan tiedetään, että tämä johtaa vain mitään sanomattomaan kompromissiin, mikäli siihenkään.

Alvar Aalto: ”Liikenneteknillisyys lähentelee hysteriaa”

Oulu, 8. 8. (LP)

”Minulle sanoi eräs kollegani, Ernst Mein Hampurissa, että nykyinen kaupunkisuunnittelu on pelkästään katujen piirtämistä. Ne muutamat raukkakulmiot, jotka jäävät jäljelle, on sitten käytettävä rakennuksiin ja silloin tulee myös rakennuksista usein raukkoja. Tämä pitää karikatyyrinä paikkansa”, akateemikko Alvar Aalto sanoi ”Pohjola 2000”-seminaarin päättäjäisissä torstaina.

”Suhteen pitäisi olla päinvastainen. Ihminen aina ensin yksilönä ja ryhmänä, sitten hänen palvelijansa. Liikenne on ihmisen palvelija, ei hänen elämänsä päämotiivi”, hän sanoi ja totesi, että nykyään voitaisiin puhua jonkinlaisesta liikenneteknillisestä hysteriasta.

Rikoslaista ei ole seksuaalikasvattajaksi

Joensuu, 8. 8. (Ulpu Iivari)

Radion ja television valistusohjelmista löysivät seksiseminaarin siveellisimmät osanottajat syyn Pohjois-Karjalan nuorten sukupuolitauteihin.

Seksuaalisuus ja julkisuus -teemaa käsiteltäessä kirposivat aikaisemmin hiljaa istuneiden kielet.

Syvä hätäännys seksuaalisen käyttäytymisen holtittomuudesta ja sen seurauksista – ”mitä huonoa elämää viettäneet vanhemmat vastaavat lapsilleen tilinteon hetken tullen?” – purkautui kiivaaseen väittelyyn.

Rakkauden limsapullosta tiuhasti naukkailleiden aine väljähtyy, sanottiin.

– –

Seksuaalisuudesta ja Suomen rikoslaista luennoineen oikeustiet. tri Olavi Heinosen mielestä ei siveellisyyttä ja järjestystä voida ylläpitää rikoslain avulla.

”Rikoslaista ei ole suunnannäyttäjäksi tai kasvattajaksi. Sukupuoliasiat pystytään hoitamaan vain myönteisin keinoin. Rikoslaki on rajun kielteinen puuttuessaan peliin. Sen vuoksi ei uutta seksuaalirikoslakia säädettäessä ole syytä omaksua samaa periaatteellista lähtökohtaa kuin nykyistä lakia laadittaessa”.

Voittoisa Nixon yllätti varamiesvalinnassaan

Yhdysvaltain republikaanien puoluekokous nimitti torstaiaamuna Richard Nixonin yksimielisesti presidenttiehdokkaakseen.

Nixon puolestaan valitsi yllättäen Marylandin kuvernöörin Spiro Agnewin varapresidenttiehdokkaaksi.

Tultuaan nimitetyksi Nixon sanoi haluavansa voittaa presidentinvaalit samalla tavoin kuin voittaessaan nimityksen – ”yhdistämällä koko kansakunnan”.

Tuloksen selvittyä Nixonin kilpailija, New Yorkin kuvernööri Nelson Rockefeller soitti Nixonille onnitellen tätä ehdokkuudesta.

Rockefeller sanoi hänen ja Nixonin olevan ”paljon lähempänä toisiaan kuin yleensä luullaan”, ja ilmaisi tukevansa Nixonia vaalikamppailussa demokraattista ehdokasta vastaan marraskuussa.

Kolmanneksi jäänyt Kalifornian kuvernööri Ronald Reagan ehdotti yksimielistä nimitystä Nixonille tämän saavutettua 692 ääntä.

Pieksämäki sai mielipidetaulun

Pieksämäki on saanut agressio- ja mielipidetaulun.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eino Nieminen paljasti taulun juhlallisesti kaupungin keskustassa Lampolahden puistoalueella.

Suomen ensimmäinen mielipidetaulu on väriltään puhtaan valkoinen ja 4x2 metrin suuruinen.

Siihen voi kuka tahansa kirjoittaa tai piirtää mielipiteitään tarkoitukseen varatuilla värillisillä liiduilla.

Taulu huolletaan ja kaupunki ottaa hyvät ideat kehitelläkseen. (SM)

Beatle-Paulilla on uusi tyttöystävä

Poikamies-beatle Paul McCartney, joka äskettäin purki kihlauksensa näyttelijätär Jane Asherin kanssa, on löytänyt uuden tyttöystävän, 24-vuotiaan pennsylvanialaisen Fran Schwartzin.

Äskettäin Paul ja Fran nähtiin yhdessä beatlesien omistamassa Apple-liikkeessä, jossa he maalasivat yhtyeen laulaman uuden levyn nimeä ikkunaan.

”En sanoisi, että he seurustelevat, ehkä pitäisi vain sanoa, että Fran on Paulin uusi tyttöystävä”, sanoi muuan beatlesien hyvä ystävä.

”Olen työssä Applessa ja olemme kehitelleet yhdessä paria suunnitelmaa, niin että pakostakin olemme joutuneet tapaamaan toisiamme usein”, sanoi ”uusi tyttöystävä”. (Reuter)
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää