Historia    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 11.8.1968

Mikkelin kesälukio teki puhumisen ME:n

11.8.1968

Vaikka tiedossa ei varsinaisesti ole mitään virallista jatkuvan puhumisen maailmanennätystä, aikoo Mikkelin kesälukio lyödä pohjan puhumisaikaan, joka on vaatimattomasti yli 100 tuntia.

Vuorokaudet ympäri jatkuva puhuminen alkoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 24.00, joten yritys on jo nyt kestänyt yli kolme vuorokautta.

Suomen Nuoriso-opiston suojissa toimiva maan suurin kesälukio on kunnostautunut jo monella eri tavalla.

Lukiossa on kouludemokratia toteutettu pitemmälle kuin missään muussa vastaavassa koulussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettajat ja oppilaat ovat tasa-arvoisia jopa siinä määrin, että yleisellä äänestyksellä lukion vararehtori erotettiin virastaan ja saatettiin juhlallisessa kulkueessa opistolta Helsinkiin matkaavaan junaan.

Seuraavana päivänä hänet kuitenkin hyväksyttiin takaisin, koska todettiin, että erottamispäätös oli syntynyt epädemo­kraattisia menettelytapoja noudattaen.

Mielenkiintoinen ennätysyritys tuskin jää pelkäksi yritykseksi, sillä jokainen lukiolainen saa vapaasti esittää mielipiteitään hyde-park tyyliin.

Kuulijat voivat välihuudoilla tai repliikkipuheenvuoroilla keskeyttää puhujan.

Pääasiahan on, että puhuminen muuten jatkuu keskeytymättömänä.

Koulut valmistautuvat viiden päivän viikkoon

Syyskuussa ja toukokuussa on kaikissa Suomen oppikouluissa viisipäiväinen työviikko, samoin ainakin Helsingin kansakouluissa.

Kansakoulujen osalta kunkin kunnan kansalaiskoululautakunta päättää, mikäli koulu ei halua osallistua kokeiluun.

Kauppaoppilaitosten osalta on ammattikasvatushallitus pyytänyt oppilaitoksilta selvitystä siitä, miten he aikovat järjestää talven opetuksen.

Vasta viisitoista lähes 80 ammattikoulusta on vastannut kyselyyn.

”Useimmat ammattikoulut aikovat noudattaa viisipäiväistä viikkoa vain syys- ja toukokuussa. Itse olen sitä mieltä, että mikäli kokeillaan, kokeilu pitäisi ulottaa koko talven kestäväksi”, sanoi ylitarkastaja Heikki Koskiala ammattikasvatushallituksesta.

”Mutta koulut haluavat toteuttaa uudistusta varovaisesti.”

Armahdus

Vuosia kestänyt oikeudenkäynti kirjailija Hannu Salamaa ja kustannusosakeyhtiö Otavaa vastaan on päättynyt tasavallan presidentin antamaan armahdukseen.

Viiden kansalaisjärjestön anomuksesta tehty päätös on ainoa oikea.

Vaikka kirjailijalle ja kustantajalle langetettu tuomio olikin voimassa olevan lain mukainen, tosiasia on, että ko. lainkohta on peräisin yhteiskunnasta, jota ei enää ole, yhteiskunnasta, jossa vallitsi mm. samoin edelleen voimassa oleva lukukinkeripakko.

Oikeudenkäynti, joka pohjautui ainakin yhtä paljon poliittisiin kuin uskonnollisiinkin motiiveihin ja jonka varsinaisen alkuunpanijan arvoa ei kukaan halua, ei ole ollut kunniaksi ainakaan Suomelle.

Maassamme ollaan aina valmiita ihailemaan totalitaarisissa yhteiskunnissa kriittisen roolin omaksuneita kirjailijoita ja muuta älymystöä.

Mutta kun suomalaiset kirjailijat omaksuvat ilmiönä periaatteessa samanlaisen asenteen suomalaiseen yhteiskuntaan, ovat monet em. kriittisen älymystön ihailijat valmiita sekä periaatteessa että käytännössä totalitaaristen järjestelmien menetelmien käyttöön täkäläisiä ”perusarvoja” rikkoneita kohtaan unohtaen, että myös suvaitsevuuden tulisi olla perusarvomme.

Nyt tapahtunut armahdus ei merkitse sen tosiasian poistumista, että Suomessa on ollut kirjailijaoikeudenkäynti vielä aivan äskettäin.

Kaikkien yhteiskuntamme jäsenten edun mukaista olisi, että armahdus merkitsisi suomalaisen suvaitsemattomuuden erään vaiheen ohittamista.

Kirjailijaoikeudenkäynnit ovat ennen kaikkea oire yhteiskunnasta.

”Missä poltetaan kirjoja, siellä poltetaan pian ihmisiä”, pitää aina periaatteessa paikkansa.

Oman kaupungin hotelliin pääsee vain selittämällä

Haluatte vaimonne kanssa viettää yhden illan ja aamun – ja välisen yön – rauhassa lapsilta ja saada aamukahvin vuoteeseen.

Pyritte kotikaupunkinne hotelliin.

Ette pääse, ellette ole a) tilannut huonetta etukäteen, b) antanut hotellille pätevää selitystä vaikuttimistanne.

Päätös on tehtävä jo edellisenä päivänä; puhelinsoitto muutamia tunteja aikaisemmin ei ole ”etukäteen tilaamista”.

Olette viettänyt iloisen illan ja haluatte jatkaa sitä.

Sopivaa jatkopaikkaa ei kuitenkaan ole ja pyritte oman kaupunkinne hotelliin. Ette pääse, vaikka vapaita huoneita olisikin.

Unohditte avaimenne kotiin. Olette juhlinut. Kello on paljon. Olette väsynyt, ette halua herättää vaimoanne tai talonmiestä. Pyritte hotelliin.

Ette pääse, vaikka vapaita huoneita olisikin.

Riitelitte vaimonne kanssa. Paiskaatte oven kiinni perässänne. Ette missään tapauksessa halua viettää yötä samassa paikassa hänen kanssaan. Pyritte hotelliin.

Tuskin pääsette.

– –

Te pääsette oman kaupunkinne hotelleihin yhdeksi yöksi, mutta vain jos teillä on etukäteisvaraus ja lisäksi pätevä syy, eli olette ”oikealla asialla”, kuten hotellialan ammattilaiset sanovat.

Kannattaako kaahaaminen?

Helsingin Sanomat kokeili käytännössä, kuinka paljon aikaa nopealla ajolla voitetaan.

Kaksi toimittajaa lähti yhtaikaa ajamaan Helsingistä Ouluun; toinen ajoi 150 kilometrin tuntinopeudella, toinen 110 km/t.

Rauhallisemmin ajanut oli perillä vain 43 minuuttia myöhemmin.

Nopea ajo vaati jatkuvaa valppautta ja keskittymistä.

Kaikesta tarkkaavaisuudesta huolimatta syntyi silloin tällöin melko kiperiä tilanteita: vastaantulevat ja ohitettavat arvioivat koeauton nopeuden säännöllisesti liian pieneksi.

Vähäinen aikavoitto kulutti hermojen lisäksi myös auton renkaita ja jarruja, samoin bensiininkulutus kasvoi.

Hitaammin ajanut ehti katsella kaikessa rauhassa maisemiakin; matkasta muodostui varsin leppoisa verrattuna vauhdikkaammin liikkuneen pikataipaleeseen Helsinki–Oulu.

Reippaalla 150 kilometrin matkanopeudella saavutettava aikavoitto on mitätön esimerkiksi 200 kilometrin matkalla ruuhka-aikana.

Paluumatkalla nopeammin ajanut ehti Tampereelta Helsinkiin hieman yli puoli tuntia aikaisemmin.

Lähes 1.300 kilometrin matkalta saadut tulokset puhuvat vakuuttavasti hitaasti kiiruhtamisen puolesta.

Aikavoitto saadaan yhtä helposti opettelemalla oikea ohitustekniikka kuin vaanimalla jonojen perässä ja ajamalla vapaat tieosuudet täydellä kaasulla.

Jippie-juhla demokraattien kokoontuessa

Chicago, 10.3. (Reuter)

Jippiet eli yhteiskuntatietoiset hippiet, jotka aikovat pitää Chicagossa ”elämän juhlan” demokraattien puoluekokouksen aikana, ovat anoneet virallisesti lupaa saada käyttää Chicagon Lincoln-puistoa tapahtumansa näyttämönä.

Kansainväliseksi nuorten puolueeksi julistautunut jippieliike aikoo luoda omalaatuinen kuvan puoluekokouksesta järjestämällä alastomuusrock- ja laulutilaisuuksia.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  5. 5

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  6. 6

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  7. 7

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  8. 8

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää