Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 13.8.1968

Punahilkka tuli kaupunkiin

HS 13.8.1968

Onko ”Punahilkka” satu?

Tai paljonko sen nimisellä suomalaisella elokuvalla on sukulaisuutta klassiseen Punahilkkaan, siihen, joka joutui ison pahan suden vatsaan, mutta joka sitten kumminkin pelastui?

Toisin sanoen: onko nyt valmistuvalla Timo Bergholmin ohjaamalla ja FJ-Filmin tuottamalla ”Punahilkalla” – ilmeisen symbolinimensä ohella – syvempäänkin tähtäävää sukulaisuutta esikuvaan: mitenkäs Punahilkka suden vatsasta pääsikään?

Veistä (metsästäjän) siinä tarvittiin...
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näitä uumoiluja synnyttää ”moderni suomalainen satu” yhtä hyvin itse pienen ”Punahilkan”, heinäkuussa Hauholle (Hovin kartanossa) kuvatusta koulukodista elokuuksi Helsinkiin siirtyneen nuoren Anjan (Kristiina Halkola) värikäs, hauraankova olemus kuin ne tiedot, joita tähän mennessä on elokuvasta ja sen tavoitteista kuulunut.

– –

Helsingissä parastaikaa kuvattavat kohtaukset liikkuvat laajalla säteellä.

Eilen kuvattiin eteläsatamassa näennäisen tunnepitoista kohtausta Anjan ja nuoren automekaanikon, Hannun (Hannu Kahakorpi) kesken.

Sotilaat satamassa katselivat sivusta, pikkuinen Anja venyttäytyi suukotteluun ja automiehet ympärillä nuolaisivat mietteliäästi huuliaan.

Kolme tuntia viihdettä biafralaisten hyväksi

Biafran puolesta laulettiin maanantaina Helsingissä, ei herätyskokouksen surullisia lauluja, vaan päivän iskelmiä: nuoret muusikot olivat päättäneet tempaista, auttaa omalta osaltaan Biafran hätää kärsiviä.

City-Centeriin oli kokoontunut monta kymmentä muusikkoa, jotka virittivät ilmoille vauhdikasta musiikkia kolmen tunnin ajan, kello 15:sta 18:aan.

Biafra-keräyslippaat kulkivat monisatapäisen yleisön joukossa, joka koko esityksen ajan jaksoi kuunnella tiiviisti esityksiä.

Sinisen rakkauden, Delilahin, Vanhan holvikirkon ja muiden laulujen sävelet pitivät yleisöä lämpimänä niin musiikille kuin Biafra-asialle.

Seppo Hanski yhtyeineen, Eija Merilä, Jukka Kuoppamäki, Lola läpinäkyvässä puserossaan, Reima Helminen, Eero ja Jussi, Arttu Suuntala ja Mertsi Lehtonen pitivät huolen päivän vauhdista.

Liikuttunut Aalto otti vastaan Yhdysvaltain huomionosoituksen

Kyyneliin liikuttuneena otti professori Alvar Aalto vastaan Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian jäsenkirjan, jonka akatemian esimies, professori George F. Kennan luovutti hänelle Yhdysvaltain suurlähetystössä maanantaina järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

”Uskoanne ja luottamustanne tulevaisuuden parempaan maailmaan me arvostamme Teissä ja Teidän työssänne”, sanoi professori Kennan niissä henkilökohtaisissa sanoissa, jotka hän osoitti professori Aallolle virallisen kutsunsa jälkeen.

Yhdessä professori Aallon kanssa Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian kunniajäseniksi valittiin tämän vuoden toukokuussa chileläinen runoilija Pablo Neruda, italialainen kuvanveistäjä Marino Marini sekä argentiinalainen säveltäjä Alberto Ginastera.

Aikaisemmin on suomalaisista Jean Sibelius kuulunut akatemian kunniajäsenten arvostettuun joukkoon.

Suomen pisin rautatien ylittävä maantiesilta avattiin Pieksämäellä

Pieksämäki, 12. 8. (OEK)

Kansantanhuin ja tanssiaisin avattiin liikenteelle Suomen pisin rautatien ylittävä maantiesilta Pieksämäellä maanantai-iltana.

Noin 5.000 henkeä oli kansoittanut tämän pengerosineen 250 metriä pitkän ja 19,1 metriä leveän sillan tungokseen saakka.

Juhlatilaisuudessa oli vieraina mm. rautatiehallituksen ylijohtaja Pentti Riekko ja maaherra Urho Kiukas sekä ratapiirin päällikkö dipl.ins. Esko Tornivaara.

Pieksämäen nuorisoseuran Kalevan nuorten tanhujoukkueen esitettyä Jorma Kieman johdolla kansantanhuja ja sillan alle varatun vanhan veturin vihellettyä alkufanfaarin avasi kaupunginjohtaja Pertti Hietala tilaisuuden toivottaen kutsu- ja juhlavieraat tervetulleiksi sekä selvitellen vihittävän sillan historiikkia.

”Ruotsi niin kuin Venäjänmaa...”

Tukholmaan on saapunut korkean luokan filmausryhmä, joka kuvaa Ruotsin maaseudulla eräitä tärkeitä ulkokohtauksia Tshehovin ”Lokin” filmatisointiin.

Elokuva valmistetaan yhteistuotantona Warner-Seven Arts-yhtymän ja Nordisk Tonefilmin kanssa.

Ohjaaja on Sidney Lumet ja tärkeimmissä osissa ovat Vanessa Redgrave Ninana, Simone Signoret näyttelijä Arcadinana ja James Mason kirjailija Trigorinina.

Ruotsi valittiin filmauspaikaksi sen vuoksi, että se ”koivuineen ja järvineen niin muistuttaa Venäjänmaata”, ohjaaja Lumet selitti.

Go-go kävi korville

Vihaisten vanhempien väittämät meluisan pop-musiikin vahingollisuudesta korville ovat ilmeisesti totta, sanoi Tennesseen yliopiston kuulo-opin laitoksen johtaja tri David Lipscomb.

Laitoksella on tehty koe, jossa marsun annettiin 90 tunnin ajan kuunnella go-go musiikkia.

Eläimen suojaamattomassa oikeassa korvassa olivat solut epäjärjestyksessä, sortuneet tai kokonaan kadonneet.

Vasen korva, jossa oli tulppa, oli sen sijaan täysin vahingoittumaton. (Reuter)

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää