Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 16.8.1968

Tyylikäs marisauna myydään loistopakkauksena USA:han

HS 16.8.1968

Marimekon suunnitteilla olevasta Marikylästä on irronnut erilliseksi tuotteeksi pieni elementtirakenteinen sauna.

Marisaunan poikkeavia ideoita on muun muassa lasinen julkisivu löylyhuoneeseen asti, ja sauna on tähdätty ennen muuta vientiin: uima-altaan reunalle perheelle, jonka autotallissa on muutama amerikanrauta.

Tällaisena elegantille saunarakennukselle ennustaa hyvää menestystä yksi ensimmäisistä ostajista amerikkalainen S. Roger Horchow, laatutuotteistaan kuuluisan Design Research Internationalin tavarataloketjun toimitusjohtaja ja suurin suomalaisten tuotteiden myyjä Yhdysvalloissa.

Saunan suunnittelija on professori Aarno Ruusuvuori.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– –

Kolmijakoiseen saunaan, jossa on ulkotilana kuisti sekä pesuhuone ja löylyhuone, tarvitaan rakenneosiksi kolme samansuuruista kattoelementtiä, kolme lattiaelementtiä, viisi umpiseinäelementtiä sekä kaksi lasiseinäelementtiä.

Runkorakenteet ovat mäntyä ja kalusteet saunan sisällä joko mäntyä tai abachia. Kalusteaineen valinnasta riippuen 15 neliömetrin saunan hinnaksi tulee joko 12000 tai 12500 markkaa.

Uusi laki Espanjassa separatistien uhaksi

La Coruna, Espanja, 15. 8. (AP)

Espanjan hallitus ilmoitti torstaina, että maassa on astunut voimaan laki joka uhkaa kuolemantuomiolla tai 30 vuoden vankeudella ”rosvouden ja terrorismin” aiheuttajia.

Hallitus hyväksyi lain Francon kesäasunnolla Galiciassa pidetyssä istunnossa ja se kuuluu osana kampanjaan, joka on suunnattu kukistamaan Pohjois-Espanjassa asuvien baskilaisten separatistiset toimet.

Laki on hallituksen suora vastaus väkivaltaisuuksiin, joita on viime aikoina ilmennyt baskilaisten asuttamilla alueilla. Näissä väkivaltaisuuksissa surmattiin mm. poliisipäällikkö Meliton Manzanas. Surmaajaa ei ole vielä pidätetty.

Laki uhkaa rangaistuksin myös maanalaisia ammattiyhdistysten jäseniä työseisausten, lakkojen, sabotaashien tai sen kaltaisten häiriöiden aiheuttamisesta.

60 musiikkikirjastoa toiminnassa Suomessa

Rauma, 15. 8. (PA)

Suomessa on jo lähes 60 kirjastolla toiminnassa musiikkiosasto, josta on saatu hyviä kokemuksia. Musiikkiosastojen yleistymiselle kirjastoissa on huoneistokysymys kuitenkin asettanut rajoituksia. Uusia kirjastotaloja rakennettaessa tehdään tilat myös musiikkiosastolle.

Suurin musiikkikirjasto on tällä hetkellä Tampereella, jossa on yli 2.000 äänilevyä, hyvät nuotti- ja partituurikokoelmat sekä eri maiden musiikkialan kirjallisuutta.

”Kankaanpään kauppalassa on eräs maamme kauppalankirjastojen parhaimmin varustettu ja käytetty musiikkiosasto, jossa vuoden ensimmäisellä puoliskolla oli käyttäjiä yli 800”, kertoi kirjastonhoitaja Eeva Puro.

Kankaanpään kirjaston musiikkiosastossa on puolen vuoden aikana soitettu lähes 400 levyä ja kuulijoita, joita on saapunut myöskin kauppalan ulkopuolella olevista kunnista, on käynyt kesäkuun loppuun mennessä pitkälti yli 800.

Pariisi katkerana USA:n lisäverosta

Pariisi, 15.8. (Seppo Toivonen)

Hienoisesti ymmärtäväinen katkeruus on sävyttänyt ranskalaisten reaktioita amerikkalaisten odotetusti asettamaan 2,5 prosentin lisäveroon niille ranskalaisille tuotteille, joiden vientiä tuetaan Ranskan hallituksen kesä–heinäkuun vaihteessa päättämin erikoistoimenpitein.

Sen sijaan muualla maailmassa herännyt taloudellisen uusprotektionismin aallon pelko tunkeutuu vain heikosti ranskalaisten lehtien tajuntaan.

– –

Nyt kun tullimuurit EEC:n sisällä ovat kaatuneet ja Kennedyn kierroksen ansiosta huomattavasti alentuneet koko länsimaailmassa, on monien talousasiaintuntijoiden käsitysten mukaan odotettavissa todellinen aalto epäsuoria tulleja (lisäveroja tai tuontikiintiöitä) tai ”hyökkääviä protektionistisia toimenpiteitä” kuten vientiteollisuudelle annettava tuki.

Näitä toimenpiteitä on helppo kiertää ja valkea kieltää. Niiden kanssa joudutaan ilmeisesti kansainvälisessä järjestöissä tulevaisuudessa taistelemaan pitkään, toteavat asiantuntijat.

Lentoemännät puoltavat peruukkeja

Melbourne, 11. 8. (Reuter)

Neljälle sadalle lentoemännälle, jotka työskentelevät Australian kotimaan lennoilla, on kerrottu, että heidän oikeutensa saada käyttää työssä peruukkia on vaarassa, jos peruukit ovat huonosti hoidettuja.

Australian kansallisen lentoyhtiön edustaja sanoi tiistaina, että muutamat lentoemännät käyttivät pörröisiä peruukkeja, ja heidän takiaan niiden käyttö voidaan joutua kieltämään muiltakin.

Lentoemäntäyhdistyksen edustaja sanoi: Lentoemäntiä huolestuttaa yhä enemmän se sotilaallinen kuri, jota vaaditaan heidän kaikessa pukeutumisessaan ja ulkonäössään.

Hän lisäsi, että yhdistys voisi hyväksyä peruukkimääräyksen, jos sitä sovellettaisiin henkilökohtaisesti muutamiin lentoemäntiin eikä koko joukkoon.
HS
Lue lisää HS.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää