Historia    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 17.8.1968

Helsingin uimakoulujen promootiossa seppelöity 871 tyttöä ja poikaa

HS 17.8.1968

Helsingin kaupungin uimakoulujen päättäjäistilaisuudessa Uimastadionilla vihittiin 27 uimamaistereiksi ja 587 kandidaateiksi.

Tästä joukosta vihittiin 27 priimusmaistereiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesän aikana Helsingissä on toiminut 25 uimakoulua, joissa on ollut 2323 oppilasta.

Uimakoululaisista on 1220 oppinut uimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä promootiotilaisuus on 19. Helsingin kaupungin järjestämistä uimamaistereiden ja - kandidaattien vihkiäisistä”, kertoi toiminnanjohtaja Mauri Reutsalo promootiopuheessaan.

”Uimakoulujen pääasiallisen oppilasjoukon muodostavat kaupungin nuorimmat ikäryhmät, mutta myös 230 aikuista on opetellut uimaan omissa ryhmissään.”

Prahaa uhkaa uusi lehdistökampanja

Moskova / Praha, 16. 8. (Reuter)

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen sanomalehti Pravda esitti perjantaina kahteen viikkoon ensimmäisen merkittävän tuntuisen hyökkäyksen Tshekkoslovakian liberaaleja vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkkailijoiden mukaan kysymys saattaa olla uuden taistelun aloittamisesta sanasodassa Prahaa vastaan.

Noin 2.500 sanan mittaisessa artikkelissa lehden pääkommentaattori Juri Zhukov arvosteli voimakkaasti useita prahalaisia julkaisuja sosialismin vastaisten mielipiteiden esittämisestä, mikä loukkaa kaksi viikkoa sitten allekirjoitettua Bratislavan julistusta.

Artikkelissa muistutettiin Tshekkoslovakian kommunistipuolueen johtoa siitä, että se oli Bratislavassa luvannut ryhtyä toimenpiteisiin sosialismin vastaisia voimia vastaan ja vaadittiin sitä saattamaan lehdistö järjestykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymyksessä oli ensimmäinen suora hyökkäys Tshekkoslovakiaa vastaan sen jälkeen, kun molemmat maat pääsivät yksimielisyyteen Cierna nad Tisoussa käydyissä neuvotteluissa runsaat kaksi viikkoa sitten.

Suomelle varmistuu paikka turvallisuusneuvostossa

Suomen pääsy YK:n turvallisuusneuvostoon näyttää jo asiallisesti ratkenneen ja kaiken todennäköisyyden mukaan Suomesta tulee neuvoston jäsen syksyllä alkavaksi kaksivuotiskaudeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ns. Länsi-Euroopan ja muiden maiden ryhmälle kuuluville turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen kahdelle paikalle on tällä hetkellä pyrkimässä enää vain kaksi maata, Espanja ja Suomi.

Turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenet valitsee YK:n yleiskokous, jonka istuntokausi alkaa viikkoa tavanomaista myöhemmin, 24. syyskuuta.

Suomen ja Espanjan lisäksi olivat Länsi-Euroopan maiden ryhmän kahdelle paikalle ilmoittautuneet halukkaiksi Italia ja Belgia, kerrottiin ulkoministeriöstä.

Belgia luopui asiasta jo alkuvaiheessa ja myös Italia on jokin aika sitten ilmoittanut, ettei se tavoittele turvallisuusneuvoston jäsenyyttä.

Kerava varautunut maan suurimpiin kuuluvan kunnan muuttoliikkeeseen

Helsingin Seutukaavaliiton käsityksen mukaan Kerava on kaavoituksellisesti Uudenmaan kehittyneimpiä kuntia.

Myös kunnallisteknillisesti kauppala on varautunut ottamaan vastaan viime vuosina prosentuaalisesti maan suurimpiin nousseen muuttoliikkeen.

Keravalle tulee miestä ja naista Pattijoelta, Vehmersalmelta, Pielisjärveltä, Enosta, Iistä.

Vanha ruotsinvoittoisesti suomea puhuva rouva kauhistelee maitokaupassa, kun joka puolella Keravalla kuuluu nykyisin savonmurretta.

Keravalle muuttaa Helsingin suunnasta jo omistusasuntovaiheeseen vaurastuneita lapsiperheitä, mutta muualta Suomesta tulijat ovat yleensä nuoria työnhakijoita, jotka keravalaisessa vinttikammarissa tähyilevät Helsingin suuntaan.

Suomalaisvetoomus Solzhenitsynin puolesta

Neljä suomalaista kirjailijaa antoi perjantaina julkilausuman, jossa he vaativat neuvostoliittolaiselle kirjailijalle Alexander Solzhenitsynille langetettujen tuomioiden kumoamista ja hänen teostensa vapaata julkaisemista.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet kirjailijat Jorma Ojaharju, Pekka Kejonen, Pentti Saarikoski ja Hannu Salama.

Julkilausumassa valitetaan sitä, että Neuvostoliiton virallinen kirjallisuuspolitiikka on jälleen tekemässä korjaamatonta virhettä saattamalla perikatoon kirjailijan, joka on tuotannossaan osoittautunut aidoksi isänmaanystäväksi.

Suomalainen rallikansa leikkii kuoleman kanssa

Jyväskylä, 16. 8.

Vesangassa sijaitseva suurajojen kolmas erikoiskoe oli erinomainen esimerkki suomalaisen rallikansan loputtomiin jatkuvasta leikistä henkensä kaupalla.

Ikään ja sukupuoleen katsomatta tallusti yleisö leveällä ja nopeavauhtisella tiellä viime tinkaan asti autojen saapuessa ja usein vasta kuljettajien antamat äänimerkit saivat tien puhdistumaan.

Aikaisemmin lähinnä ensimmäisiä teräviään nauttivan nuoren huligaanisakin ikiomaksi leikiksi kuoleman kanssa katsottu törttöily oli tällä kertaa yhteisesti saumaton.

Erikoisesti koko perheen voimalla liikkeelle lähteneet ryhmät saivat hiukset nousemaan pystyyn tilanteita seuranneille.

Ääriesimerkkinä lastenvaunuja työntävä äiti, joka ehti ojaan vasta soran rapistessa ohi syöksyvän ralliraudan renkaista.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  9. 9

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  10. 10

   Tätä on odotettu 450 vuotta eikä tällainen toistu elinaikanamme, kirjoittaa HS:n kriitikko Wieniin auenneesta näyttelystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Yski oikein niin flunssa ei tartu, neuvoo asiantuntija: Väärin yskiminen on sama kuin jos levittäisi nenän sisällön käsilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää