Historia    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 17.8.1968

Helsingin uimakoulujen promootiossa seppelöity 871 tyttöä ja poikaa

HS 17.8.1968

Helsingin kaupungin uimakoulujen päättäjäistilaisuudessa Uimastadionilla vihittiin 27 uimamaistereiksi ja 587 kandidaateiksi.

Tästä joukosta vihittiin 27 priimusmaistereiksi.

Kesän aikana Helsingissä on toiminut 25 uimakoulua, joissa on ollut 2323 oppilasta.

Uimakoululaisista on 1220 oppinut uimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä promootiotilaisuus on 19. Helsingin kaupungin järjestämistä uimamaistereiden ja - kandidaattien vihkiäisistä”, kertoi toiminnanjohtaja Mauri Reutsalo promootiopuheessaan.

”Uimakoulujen pääasiallisen oppilasjoukon muodostavat kaupungin nuorimmat ikäryhmät, mutta myös 230 aikuista on opetellut uimaan omissa ryhmissään.”

Prahaa uhkaa uusi lehdistökampanja

Moskova / Praha, 16. 8. (Reuter)

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen sanomalehti Pravda esitti perjantaina kahteen viikkoon ensimmäisen merkittävän tuntuisen hyökkäyksen Tshekkoslovakian liberaaleja vastaan.

Tarkkailijoiden mukaan kysymys saattaa olla uuden taistelun aloittamisesta sanasodassa Prahaa vastaan.

Noin 2.500 sanan mittaisessa artikkelissa lehden pääkommentaattori Juri Zhukov arvosteli voimakkaasti useita prahalaisia julkaisuja sosialismin vastaisten mielipiteiden esittämisestä, mikä loukkaa kaksi viikkoa sitten allekirjoitettua Bratislavan julistusta.

Artikkelissa muistutettiin Tshekkoslovakian kommunistipuolueen johtoa siitä, että se oli Bratislavassa luvannut ryhtyä toimenpiteisiin sosialismin vastaisia voimia vastaan ja vaadittiin sitä saattamaan lehdistö järjestykseen.

Kysymyksessä oli ensimmäinen suora hyökkäys Tshekkoslovakiaa vastaan sen jälkeen, kun molemmat maat pääsivät yksimielisyyteen Cierna nad Tisoussa käydyissä neuvotteluissa runsaat kaksi viikkoa sitten.

Suomelle varmistuu paikka turvallisuusneuvostossa

Suomen pääsy YK:n turvallisuusneuvostoon näyttää jo asiallisesti ratkenneen ja kaiken todennäköisyyden mukaan Suomesta tulee neuvoston jäsen syksyllä alkavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Ns. Länsi-Euroopan ja muiden maiden ryhmälle kuuluville turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen kahdelle paikalle on tällä hetkellä pyrkimässä enää vain kaksi maata, Espanja ja Suomi.

Turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenet valitsee YK:n yleiskokous, jonka istuntokausi alkaa viikkoa tavanomaista myöhemmin, 24. syyskuuta.

Suomen ja Espanjan lisäksi olivat Länsi-Euroopan maiden ryhmän kahdelle paikalle ilmoittautuneet halukkaiksi Italia ja Belgia, kerrottiin ulkoministeriöstä.

Belgia luopui asiasta jo alkuvaiheessa ja myös Italia on jokin aika sitten ilmoittanut, ettei se tavoittele turvallisuusneuvoston jäsenyyttä.

Kerava varautunut maan suurimpiin kuuluvan kunnan muuttoliikkeeseen

Helsingin Seutukaavaliiton käsityksen mukaan Kerava on kaavoituksellisesti Uudenmaan kehittyneimpiä kuntia.

Myös kunnallisteknillisesti kauppala on varautunut ottamaan vastaan viime vuosina prosentuaalisesti maan suurimpiin nousseen muuttoliikkeen.

Keravalle tulee miestä ja naista Pattijoelta, Vehmersalmelta, Pielisjärveltä, Enosta, Iistä.

Vanha ruotsinvoittoisesti suomea puhuva rouva kauhistelee maitokaupassa, kun joka puolella Keravalla kuuluu nykyisin savonmurretta.

Keravalle muuttaa Helsingin suunnasta jo omistusasuntovaiheeseen vaurastuneita lapsiperheitä, mutta muualta Suomesta tulijat ovat yleensä nuoria työnhakijoita, jotka keravalaisessa vinttikammarissa tähyilevät Helsingin suuntaan.

Suomalaisvetoomus Solzhenitsynin puolesta

Neljä suomalaista kirjailijaa antoi perjantaina julkilausuman, jossa he vaativat neuvostoliittolaiselle kirjailijalle Alexander Solzhenitsynille langetettujen tuomioiden kumoamista ja hänen teostensa vapaata julkaisemista.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet kirjailijat Jorma Ojaharju, Pekka Kejonen, Pentti Saarikoski ja Hannu Salama.

Julkilausumassa valitetaan sitä, että Neuvostoliiton virallinen kirjallisuuspolitiikka on jälleen tekemässä korjaamatonta virhettä saattamalla perikatoon kirjailijan, joka on tuotannossaan osoittautunut aidoksi isänmaanystäväksi.

Suomalainen rallikansa leikkii kuoleman kanssa

Jyväskylä, 16. 8.

Vesangassa sijaitseva suurajojen kolmas erikoiskoe oli erinomainen esimerkki suomalaisen rallikansan loputtomiin jatkuvasta leikistä henkensä kaupalla.

Ikään ja sukupuoleen katsomatta tallusti yleisö leveällä ja nopeavauhtisella tiellä viime tinkaan asti autojen saapuessa ja usein vasta kuljettajien antamat äänimerkit saivat tien puhdistumaan.

Aikaisemmin lähinnä ensimmäisiä teräviään nauttivan nuoren huligaanisakin ikiomaksi leikiksi kuoleman kanssa katsottu törttöily oli tällä kertaa yhteisesti saumaton.

Erikoisesti koko perheen voimalla liikkeelle lähteneet ryhmät saivat hiukset nousemaan pystyyn tilanteita seuranneille.

Ääriesimerkkinä lastenvaunuja työntävä äiti, joka ehti ojaan vasta soran rapistessa ohi syöksyvän ralliraudan renkaista.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  7. 7

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  10. 10

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää