Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 30.8.1968

Bingopelin voittokulku jatkuu myös Helsingissä

HS 30.8.1968

Maailman suosituin seurapeli bingo on ehtinyt Suomeen asti.

Peli, jota suuressa maailmassa pelaavat etupäässä naiset, on Helsingissä saanut päivä päivältä yhä suuremman suosion kaikenikäisten keskuudessa. Bingo on helsinkiläisessä kahvilaympäristössä ehtinyt vanheta vasta viikon.

Mannerheimintien Primulassa on jo kymmeniä kertoja ehditty huutaa bingo, ja erilaiset palkinnot ovat menneet voittajilleen. Keskiviikkona pääpalkintona oli Mallorcan matka, muina palkintoina ojennettiin mm. kahvipannu, jakkara, silitysrauta ja -lauta.

Bingon tuomisessa Suomeen oli alussa vaikeuksia, sillä poliisiviranomaiset eivät hyväksyneet sitä meikäläiseen ympäristöön. Bingon puolestapuhujat valittivat lääninhallitukseen, josta todettiin, että mitään estettä bingon pelaamiseen Helsingissä ei ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinkiläiset oppivat bingon nopeasti, sillä se on yksinkertainen peli, joka käy kahvikupin ääressä mukavasti. Keskiviikkoillan onnettaren suosikkeja oli mm. Kaisa Niemelä, joka voitti kolmesti: astiaston, kahvipannun ja siivouskoneen.

”Pelasin vasta toista iltaa ja panokseni oli pääsylippuni mukaan lukien kuusi markkaa”, Kaisa Niemelä kertoi.

Sonjan ja Haraldin odotus kääntyi onneksi

Oslo, 29. 8. (Maija-Liisa Heini)

Yhdeksän vuotta kestäneen poliittisen ja perustuslaillisen kiistan voittajana Norjan kruununprinssi Harald talutti Oslon Tuomiokirkon alttarille rakastamansa naisen, kauppiaantytär Sonja Haraldsenin.

1600-luvulta peräisin olevassa Tuomiokirkossa tapahtui ”Tuhkimo-sadun kruunaus”.

Norjan kruunun komea 31-vuotias perijä ja hänen ylväs morsiamensa, joka on samanikäinen, julistettiin mieheksi ja vaimoksi juhlallisin menoin ja samalla Sonjasta tuli Norjan kruununprinsessa.

Kymmenet tuhannet norjalaiset, jotka olivat kertyneet Tuomiokirkon ja kuninkaanlinnan läheisyyteen antoivat ymmärtää, myrskyisillä suosionosoituksillaan, että avioliitosta etukäteen käyty perustuslaillinen kiista oli unohdettu.

Praha soveltaa sopimuksiaan

Tshekkoslovakialaiset kokivat torstaina entistä kouriintuntuvammin, mitä Moskovassa tehty sopimus käytännössä merkitsi.

Maan uudistusjohtaja Alexander Dubcek kävi koko päivän kiireisiä neuvotteluja Prahassa Neuvostoliittoa tyydyttävän puoluejohdon muodostamiseksi, ja samaan aikaan Moskovan päivälehdet muistuttivat Prahan johtajia, että heillä on vain rajoitettu aika toteuttaa Moskovan sopimuksen edellyttämät toimenpiteet.

Neuvostoliiton kerrotaan vaatineen radion ja television johdon vaihtamista ja lisäksi he ovat julistaneet ”ei-toivottujen” henkilöiden joukkoon maan talousuudistuksen toimeenpanijan varapääministeri Ota Sikin ja ulkoministeri Jiri Hajekin.

Luotettavien kommunistipuolueen lähteiden mukaan Neuvostoliitto tekee myös kaikkensa saadakseen maahan uuden puolueen keskuskomitean, jossa olisi mukana neuvostomielisiä konservatiiveja.

”Pohjantähden” ensi-ilta tulee yhtaikaa yhdeksään kaupunkiin

Väinö Linnan ”Täällä Pohjantähden alla” on Edvin Laineen ohjaamana ja Fennada-Filmin tuottamana suurvärielokuvana vihdoinkin valmis. Elokuvan kopioita tehdään laboratoriossa parhaillaan, mutta Fennadan puolesta on kaikki työ tehtynä.

Elokuvan, jonka esitysaika on 3 tuntia 6 minuuttia, tekeminen on ollut paljon suurempi tehtävä kuin työtä aloitettaessa laskettiin.

Elokuvan kustannusarvio, joka tehtiin puolitoista vuotta sitten, ei myöskään pitänyt paikkaansa. Alkuperäinen arvio oli 900.000, mutta elokuva tuli maksamaan 1.350.000.

– –

Elokuva esitetään ilman väliaikaa ja sen ensiesitys on 13. 9. yhtaikaa yhdeksässä kaupungissa, nimittäin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Porissa, Jyväskylässä, Vaasassa, Oulussa ja Kuopiossa.

”Kesälapset” palasivat maalaiskodeistaan

Toisella linjalla oli torstaina vilskettä, kun parisataa helsinkiläislasta palasi maalta.

He olivat osa niistä viidestä ja puolesta sadasta kaupunkilaislapsesta, jotka Pelastakaa lapset -järjestö kesäksi toimitti kolmeensataan maataloon eri puolille Suomea.

Torstaina palanneet tulivat suurimmaksi osaksi Savosta, mutta myös Alavudelta, Virroilta ja Kihniöstä. Aurinko oli paistanut nenän päälle kesakoita, joku oli opetellut lypsämään.

Lapset menivät kesäkoteihinsa heti kesäkuun alussa, kun oppikoulujen pääsykokeet olivat ohi. Suurin osa oli 6–8-vuotiaita, mukana oli sekä nuorempia että vanhempia.

Suomen väkiluku vuoden alussa yli 4,6 miljoonaa

Suomessa oli tammikuun ensimmäisenä päivänä henkikirjoilla 4.679.455 ihmistä, ilmenee tilastollisen päätoimiston antamista tiedoista. Henkikirjoitetusta väestöstä asui kaupungeissa ja kauppaloissa 2,2 miljoonaa ja maalaiskunnissa 2,4 miljoonaa.

Ylivoimaisesti eniten oli 1.1.1968 väestöä Uudenmaan läänissä. Sen 979.352 asukkaasta oli kaupungeissa ja kauppaloissa kirjoilla 726.284 ihmistä. Helsingissä oli henkikirjoilla 522.307.

Ikuinen tuli syttyi merenkulun muistoksi

Helsinkiin Eiran rantaan kohonnut Merenkulun ja merenkulkijain muistomerkki paljastettiin torstai-iltana. Monumentin jatkuvasti palava tuli sytytettiin muistomerkin kaasumaljaan.

Helsingin kaupungin puolesta muistomerkin vastaanotti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jussi Saukkonen. ”On hyvin perusteltua, että Helsinkiin on saatu valtakunnallinen merenkulun- ja merenkulkijain muistomerkki”, Saukkonen sanoi.

”Helsinkiä kiertää todellinen satamien ketju Vuosaaresta Lauttasaareen. Niiden kautta tulee maahan yli puolet vuosittaisen kokonaistuonnin arvosta. Helsingin satamien vientikin on toisella sijalla maassamme.”

Lemmikit liekaan kisojen ajaksi

Tärkeää osaa Mexicon olympiavieraiden viihtyisyydessä näyttelee järjestys kaupungin alueella.

Niinpä kaupunginjohtaja on äskettäin allekirjoittanut määräyksen, jonka mukaan kaupungin kaduilla ei enää saa taluttaa nuorassa leijonia, tiikereitä, panttereita, leopardeja eikä muita tämän kaltaisia eläimiä.

Henkilöt, jotka pitävät tällaisia eläimiä lemmikkeinään, joutuvat kävelyttämään niitä kaupungin rajojen ulkopuolella tai sitten he voivat myydä yleiselle järjestykselle vaaralliset lemmikkinsä eläintarhoihin. (UPI)

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  6. 6

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  9. 9

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  10. 10

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää